Bevallen

Bevallen, een heel bijzonder en uniek moment. Veel vrouwen zullen zich hun bevalling altijd blijven herinneren, maar het is ook een heel intens moment. Een vroedkundige staat jou of jullie dan ook graag bij tijdens de periode. Hoe kan je omgaan met de pijn van de weeën tijdens de bevalling?

Pijn bij bevallen

We kunnen er niet omheen, een bevalling doet nou eenmaal pijn. Uiteraard verschilt het wel per persoon hoe je dit ervaart en zijn er wel manieren hoe je beter met de weeën om kan gaan als je aan het bevallen bent. Tijdens de weeën trekt de baarmoeder samen, de baarmoeder is een spier, en deze samentrekking zorgt ervoor dat het hoofdje van de baby op de baarmoedermond drukt. Door deze druk op de baarmoedermond opent de baarmoedermond zich. Uiteindelijk wil je dat de baarmoedermond zich helemaal opent, dan heb je 10 centimeter ontsluiting. Zowel de samentrekking van de baarmoeder als de druk op de baarmoedermond is het gene wat pijnlijk is tijdens het bevallen. Voor de meeste vrouwen voelt het als heftige menstruatiekramp.

Ontspanning helpt om natuurlijke pijnstillers (endorfines) aan te maken tijdens je bevalling, tevens bevordert het de aanmaak van oxytocine. Oxytocine is het hormoon dat zorgt voor de weeën. Als het dus lukt om goed te ontspannen blijf je hopelijk regelmatige weeën houden die zorgen voor meer ontsluiting en helpen de endorfines om het dragelijker te laten zijn.

Badbevalling

Één van de dingen die goed helpt om te ontspannen is warmte en bewegingsvrijheid. In een bevalbad komen deze beide dingen samen. In een bevalbad duurt de ontsluiting gemiddeld een half uur korter, door de gewichtsloosheid kan je makkelijk een andere houding aannemen. Het regelmatig wisselen van houding heeft ook een positief effect op het verloop van de bevalling. Door de warmte wordt het perineum weker en heb je iets minder kans op uitscheuren.

Ademhaling bij bevallen

Er zijn uiteraard ook andere manieren om te ontspannen. Het is goed om ademhalingsoefeningen te doen en dit hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Je hoeft geen uitgebreide cursus te volgen voor allemaal verschillende ademhalingstechnieken. Het gaat er namelijk vooral om dat je je focust op het ademhalen om rustig te blijven. Of je nu echt wil puffen of gewoon rustig doorademt maakt niet uit. De verloskundige kan je ook ondersteunen hierin. Alsnog kan het wel fijn zijn om je voor te bereiden op het ademen tijdens het bevallen. Zo ben je al wat meer thuis in het focussen hierop en gaat het meer vanzelf als je eenmaal weeën hebt.

Massage

Het kan ook prettig zijn om gemasseerd te worden door je (geboorte)partner. Dit zorgt voor ontspanning. Door tegendruk te geven verlicht je ook de pijn van de weeën tijdens het bevallen. Een andere optie is een TENS, dit geeft elektrische prikkels op je rug via plakkers. In sommige ziekenhuizen is er een TENS aanwezig en anders kan je hem ook zelf huren of kopen.

Pijnstilling bij bevallen

Het is ook mogelijk om medicinale pijnstilling te krijgen tijdens het bevallen. Hier mag je zelf voor kiezen en in sommige gevallen kunnen we je hier ook een advies in geven. Je kunt in Utrecht tijdens het bevallen kiezen voor een lachgas, ruggenprik of remifentanyl. Lachgas kunnen wij als verloskundigen geven, voor een ruggenprik of remifentanyl wordt overgedragen aan de gynaecoloog.

Lachgas kunnen wij als verloskundigen geven en kan alleen in het ziekenhuis. Lachgas dien je jezelf toe doordat je het inademt, het geeft een wat stoned of dronken gevoel. Het maakt je meer ontspannen en hierdoor kan je beter met de weeën omgaan.

Een ruggenprik haalt meestal alle pijn of het grootste deel van de pijn van de weeën weg. Je kunt een ruggenprik meestal krijgen tot ongeveer 7 centimeter ontsluiting. Doordat een ruggenprik zo goed verdoofd, zorgt het er ook voor dat je niet veel kracht meer hebt in je benen. Hierdoor moet je wel in bed blijven, je kan uiteraard wel in bed nog wisselen van houding. Een ruggenprik heeft ook wat risico’s maar het is een goede vorm van pijnstilling voor tijdens het bevallen. Lees hier meer over de risico’s van een ruggenprik.

Remifentanyl is een soort morfine-achtige stof die je via een infuus toegediend krijgt. Het haalt de toppen van de pijn van de wee weg, je voelt de wee dus wel nog steeds. Het geeft een stoned of dronken gevoel, vergelijkbaar met lachgas maar dan wat sterker. Doordat je duizelig kan worden moet je ook in bed blijven en kan je niet meer rondlopen.

Nog meer vragen? Bespreek bovenstaande methodes gerust met ons op het spreekuur of bel op het telefonisch spreekuur. Of schrijf je natuurlijk direct in via ons inschrijfformulier.