Doet een ruggenprik pijn

Het is begrijpelijk om je af te vragen of de ruggenprik pijn doet. Je bevalling komt steeds dichterbij en terwijl je je hierop voorbereidt zullen dit soort vragen vaker door je hoofd spoken. Bij verloskundigenpraktijk Breedstraat zetten we graag de feiten van een ruggenprik voor je op een rijtje, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

De procedure bij een ruggenprik

De ruggenprik, ook wel epidurale analgesie genoemd, is een populaire keuze voor pijnbeheersing tijdens de bevalling. We snappen dat je je zorgen maakt over de mogelijke pijn die gepaard kan gaan bij het plaatsen van de ruggenprik. Echter doet de procedure zelf meestal weinig tot geen pijn. Anesthesiologen zijn zeer ervaren in het uitvoeren van deze procedure met minimale ongemakken.

Het proces begint met het desinfecteren van de huid op je onderrug. De huid wordt dan verdoofd met lokale verdoving. Vervolgens plaatst de anesthesioloog met een naald een slangetje in de epidurale ruimte van je wervelkolom. Dit klinkt misschien eng, maar de naald wordt over het algemeen als een kleine prik of druk ervaren. De meeste vrouwen beschrijven de sensatie als draaglijk en snel voorbijgaand.

Via het slangetje dat in de epidurale ruimte zit, wordt verdovingsvloeistof toegediend. De zenuwen die ervoor zorgen dat je de pijn van de weeën voelt, worden verdoofd waardoor je de weeën niet tot nauwelijks meer voelt.

Werkzaamheid ruggenprik

De ruggenprik zal niet onmiddellijk volledige pijnverlichting bieden. Het duurt meestal ongeveer 10 tot 20 minuten voordat je het volledige effect van de pijnvermindering zult ervaren. In de tussentijd kun je nog steeds pijn van de weeën voelen, maar vaak in mindere mate.

Elke vrouw reageert anders op de ruggenprik en pijn. Sommige vrouwen ervaren volledige pijnverlichting en kunnen zelfs een dutje doen, terwijl anderen nog wat druk of samentrekkingen kunnen voelen. De ervaring van een ruggenprik en pijn is erg persoonlijk en het effect ervan kan variëren.

Wat als de ruggenprik niet werkt?

In ongeveer 12% van de gevallen geeft de ruggenprik onvoldoende resultaat. In dit geval kan er gekeken worden of het slangetje nog goed zit en of de verdovende vloeistof wel sterk genoeg is. Eventueel kan er opnieuw geprikt worden. In het uiterste geval kan overwogen worden om een andere pijnstillingsmethode toe te passen indien dat gewenst is.

Bijwerkingen ruggenprik

Het is belangrijk om je bewust te zijn van mogelijke bijwerkingen die zijn verbonden aan een ruggenprik. Net als bij elke medische procedure zijn er enkele mogelijke risico’s en bijwerkingen,

echter zijn deze zeer zeldzaam.

Een bijwerking die regelmatig kan voorkomen is een lage bloeddruk. Je krijgt daarom een infuus waarmee vocht wordt toegediend om je bloeddruk op peil te houden. Je bloeddruk wordt ook regelmatig gemeten.

Een andere belangrijke bijwerking is dat de ruggenprik je mobiliteit tijdens de bevalling kan beperken. Je benen worden wat slap en gevoelloos waardoor je niet meer goed op je benen kan staan. Je kan wel comfortabel in bed liggen en in bed van positie veranderen met wat hulp. Ook zal je af en toe gekatheteriseerd worden om de blaas te legen, omdat je zelf niet naar de wc kan lopen.

De ruggenprik kan de frequentie en intensiteit van de weeën soms doen verminderen. Dit gebeurt doordat de ontspanning van de spieren als gevolg van de pijnverlichting kan leiden tot minder effectieve weeën. Hierdoor kan het soms nodig zijn om oxytocine (weeën opwekkers) toe te dienen voor voldoende weeën kracht.

Als je kiest voor de ruggenprik zal je in het ziekenhuis bevallen. Je kan dus niet thuis bevallen met je eigen verloskundige. Dit heeft onder andere te maken met de bijwerkingen die bij de ruggenprik komen kijken. In het ziekenhuis zal de arts je opnieuw inlichten over alle mogelijke bijwerkingen en risico’s voordat deze geplaatst wordt.

Garantie

Er is geen absolute garantie op een ruggenprik. Als je kiest voor de ruggenprik zal de verloskundige er alles aan doen om dit voor je te regelen. Echter vereist de plaatsing van een ruggenprik tijd en bepaalde voorbereidingen. Het kan dus even duren voordat de ruggenprik daadwerkelijk is geplaatst. Als je bevalling heel snel gaat, of als de verwachting is dat je kindje bijna geboren wordt, kan het zijn dat qua timing de ruggenprik niet op tijd geplaatst kan worden.

Het is belangrijk om je wensen voor een ruggenprik uit te spreken naar je verloskundige. Tijdens het spreekuur zal er voldoende ruimte zijn om met de verloskundige in gesprek te gaan over de ruggenprik en duidelijke afspraken te maken.

Keuze maken

Terugkomend op de vraag of de ruggenprik al dan niet pijn doet, is het belangrijk om te begrijpen dat de ongemakken van het plaatsen van de naald meestal minimaal zijn en van korte duur. De ruggenprik is de meest effectieve vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling. De effecten ervan kunnen aanzienlijk zijn en je helpen om de bevalling op een meer ontspannen manier te ervaren.

Onthoud dat jij de regie hebt over je eigen bevalling. Vind je het lastig om een keuze te maken ten aanzien van de ruggenprik? Bespreek je zorgen en verwachtingen met je verloskundige. Zij zullen je uitgebreid informeren over je opties voor pijnbeheersing, inclusief de ruggenprik, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken die bij jou past.

Wil jij je graag bij onze verloskundigenpraktijk inschrijven? Maak dan gebruik van ons handige en eenvoudige inschrijfformulier, inschrijven kan hier: inschrijfformulier.