Welkom bij Verloskundigenpraktijk Breedstraat

Bel ons

Vervolgcontroles

Vervolgcontroles

Gedurende de zwangerschap kom je tien tot twaalf keer voor een controle naar de praktijk. De vervolgcontroles duren 15 minuten. Bij elke controle luisteren we naar het hartje van de baby, meten we je bloeddruk en beoordelen we de groei en ligging van de baby. Wij geven je bij de tweede controle een computeruitdraai mee, waarop wij bij iedere controle onze bevindingen schrijven. Dit is je zwangerschapskaart. Neem deze zwangerschapskaart bij ieder bezoek aan ons of het ziekenhuis mee. Zo heb je altijd je eigen, meest recente, medische gegevens bij je.

Vanaf 28 weken zwangerschapsduur zal de verloskundige iedere 2-3 weken uitwendig de lengte van je baarmoeder opmeten. Zo kunnen we de groei van de baarmoeder volgen. De groei van de baarmoeder is een goede maat voor de groei van je kind.

Om de groei van de baarmoeder goed te kunnen meten, is het belangrijk dat dit niet door teveel verschillende verloskundigen gemeten wordt. Het liefst door twee, maar maximaal drie verloskundigen. Dit betekent dat je vanaf 28 weken bij een groepje van twee verloskundigen voor de controles komt. Het zal daardoor lastiger zijn afspraken te maken, omdat je nu minder keuze hebt bij wie je afspraken kunt maken. We vragen hiervoor je begrip. Je kunt de afspraken wel voor een hele tijd vooruit plannen, als je dat fijn vindt. (Dat je gedurende een periode door 2-3 verloskundigen gezien wordt, betekent niet dat ook een van deze verloskundigen de bevalling doet. De verloskundige die tijdens de bevalling helpt, kan elke verloskundige uit het hele team zijn.)

In de 30e week van je zwangerschap krijg je van ons informatie over de bevalling mee, dit bespreken we dan rond 35-36 weken met jullie.

Bij 36 weken zwangerschap maken wij op de praktijk een echo hoe het kindje ligt. Uit onderzoek is gebleken dat de ligging van het kindje aan het eind van de zwangerschap niet altijd goed kan worden gevoeld wanneer dit handmatig gebeurt. Ook na een echo zou de ligging nog kunnen veranderen, dus 100% zekerheid biedt dit niet.

Het is leuk en zinvol wanneer je partner een aantal keer meekomt. Ook vinden wij het prima als je je kind(eren), ouders of anderen meebrengt. Vijftien minuten zijn echter zo voorbij, wil je iets met ons bespreken dat meer tijd kost, vraag dan om een dubbele afspraak.

Kennismaking JGZ en kinkhoestvaccinatie

Het is mogelijk in de zwangerschap kennis te maken met de JGZ, beter bekend als het consultatiebureau. De JGZ volgt samen met jullie de ontwikkeling en groei van jullie kind tot een leeftijd van 18 jaar, zij kunnen jullie ondersteunen bij vragen over opvoeden en opgroeien. Ook verzorgen zij de vaccinaties van jullie kind.

In de zwangerschap is er ook een vaccinatie mogelijk, namelijk de kinkhoestvaccinatie. Deze vaccinatie kan je krijgen vanaf 22 weken zwangerschap en hiermee verklein je de kans op kinkhoest voor je baby in de eerste 3 maanden na de geboorte.
Het is van belang de informatie hierover goed door te nemen. Het helpt je een afgewogen keuze te maken. Op www.22wekenprik.nl. kun je alle relevante informatie nalezen. De vaccinatie zit in het rijksvaccinatieprogramma en is daarom gratis.

Deze vaccinatie wordt door de JGZ gegeven tijdens een kennismakingsgesprek. In dit gesprek bespreken ze tevens wat jullie van de JGZ kunnen verwachten na de geboorte. Wil je geen kinkhoestvaccinatie of twijfel je hierover? Ook dan kan je een afspraak maken voor de kennismaking bij de JGZ, zij kunnen ook je vragen over bijvoorbeeld de vaccinatie beantwoorden. Maak een afspraak via 030 – 286 33 00, optie 2.

Consult gynaecoloog

Soms kan het nodig zijn om in de zwangerschap een gynaecoloog om advies te vragen. Bijvoorbeeld bij medicijngebruik. Voor dit soort (niet acute) consulten hebben we samen met de gynaecologen van het Diakonessenhuis een speciaal spreekuur op locatie opgezet. Hierbij komt de gynaecoloog 1 keer in de 6 weken bij ons op de praktijk langs en wordt er in overleg bekeken wat voor jou de beste zorg is.