Welkom bij Verloskundigenpraktijk Breedstraat

Vervolgcontroles

Gedurende de zwangerschap kom je tien tot twaalf keer voor een controle naar de praktijk. De vervolgcontroles duren 15 minuten. Bij elke controle luisteren we naar het hartje van de baby, meten we je bloeddruk en beoordelen we de groei en ligging van de baby. Wij geven je bij de tweede controle een computeruitdraai mee, waarop wij bij iedere controle onze bevindingen schrijven. Dit is je zwangerschapskaart. Neem deze zwangerschapskaart bij ieder bezoek aan ons of het ziekenhuis mee. Zo heb je altijd je eigen, meest recente, medische gegevens bij je.

Vanaf 28 weken zwangerschapsduur zal de verloskundige iedere 2-3 weken uitwendig de lengte van je baarmoeder opmeten. Zo kunnen we de groei van de baarmoeder volgen. De groei van de baarmoeder is een goede maat voor de groei van je kind. Deze methode heet de GROW-NL. Voor meer informatie klik hier.

Om de groei van de baarmoeder goed te kunnen meten, is het belangrijk dat dit niet door teveel verschillende verloskundigen gemeten wordt. Het liefst door twee, maar maximaal drie verloskundigen. Dit betekent dat je vanaf 28 weken bij een groepje van twee verloskundigen voor de controles komt. Het zal daardoor lastiger zijn afspraken te maken, omdat je nu minder keuze hebt bij wie je afspraken kunt maken. We vragen hiervoor je begrip. Je kunt de afspraken wel voor een hele tijd vooruit plannen, als je dat fijn vindt. (Dat je gedurende een periode door 2-3 verloskundigen gezien wordt, betekent niet dat ook een van deze verloskundigen de bevalling doet. De verloskundige die tijdens de bevalling helpt, kan elke verloskundige uit het hele team zijn.)

Schrik er niet van als je een keer te horen krijgt dat we voor de zekerheid een controle groeiecho willen laten maken. Dit gebeurt vaker en heeft er mee te maken dat we altijd voorzichtig zijn: als de buik een keer iets minder hard is doorgegroeid willen we graag weten hoe groot het kindje er op een echo uit ziet. Meestal zijn alle echoscopische maten prima en vervolgen we daarna weer de groei met het opmeten van je buik. De groeiecho’s worden gemaakt door onze eigen echoscopiste of bij het Echobureau Utrecht.

Tot slot is het belangrijk om altijd voorafgaand aan een consult bij de verloskundige (vanaf 28 weken zwangerschap) te gaan plassen. Een lege blaas zorgt voor een meer betrouwbare meting.

Rond de 30e week van je zwangerschap krijg je van ons informatie over de bevalling mee, dit bespreken we dan rond 35-36 weken met jullie.

Het is leuk en zinvol wanneer je partner een aantal keer meekomt. Ook vinden wij het prima als je je kind(eren), ouders of anderen meebrengt. Vijftien minuten zijn echter zo voorbij, wil je iets met ons bespreken dat meer tijd kost, vraag dan om een dubbele afspraak.

De spreekkamer op de Breedstraat bevindt zich op de eerste verdieping. Op vrijdag hebben we spreekuur in Gezondheidscentrum Prinsenhof, waar de spreekkamer zich op de begane grond bevindt. Mocht je in je zwangerschap moeite hebben de trap op te komen, kan het handig voor je zijn om je afspraken in het vervolg op deze locatie te plannen.

Soms kan het nodig zijn om in de zwangerschap een gynaecoloog om advies te vragen. Bijvoorbeeld bij medicijngebruik. Voor dit soort (niet acute) consulten hebben we samen met de gynaecologen van het Diakonessenhuis een speciaal spreekuur op locatie opgezet. Hierbij komt de gynaecoloog 1 keer in de 6 weken bij ons op de praktijk langs en wordt er in overleg bekeken wat voor jou de beste zorg is.