Voeding & Leefstijl

Voeding

Het is belangrijk om gezond te eten en veel te drinken. Je hoeft niet extra veel te eten, maar ga niet lijnen tijdens de zwangerschap. Door de misselijkheid in het begin van de zwangerschap kun je een paar kilo afvallen, dat is niet erg. Gemiddeld komen vrouwen tijdens de zwangerschap 12 kg aan, sommigen meer, anderen minder.

Gebruik tijdens de eerste tien weken van de zwangerschap foliumzuur. Tijdens de hele zwangerschap adviseren we je om dagelijks vitamine D (10 microgram) te nemen. Beide vitaminen kun je bij drogist of apotheek krijgen.

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om bepaalde producten te gebruiken of juist te mijden:

Pas op met rauw eten, hierin kunnen bacteriën zitten die schadelijk zijn voor jou of je baby.
Eet geen lever. Klik voor meer informatie over zwangerschap en infectiezieken.
Wees matig met koffie, (zwarte) thee, cola en energiedrankjes. Hierin zit cafeïne, dat schadelijk kan zijn voor de baby.

Voor uitgebreide informatie over gezonde voeding en zwangerschap kun je kijken in de folder van het Voedingscentrum. Daarnaast heeft het Voedingscentrum en leuke en gratis app ontwikkeld, waarin je kunt lezen wat je wel en niet kan eten tijdens je zwangerschap.

Alcohol, roken en drugs

Drink geen alcohol als je zwanger bent. Dat is slecht voor je baby. Zelfs af en toe een glaasje kan al schadelijk zijn. Het is slecht voor de vorming van de organen, soms groeit de baby niet goed, of wordt te vroeg geboren. Het kan zorgen voor leerproblemen en problemen met concentreren bij je kind.

Meer informatie vindt je op site van alcohol info.

Roken is slecht voor je kindje omdat de schadelijke stoffen uit de sigaret via jouw bloed ook in het bloed van je kindje terechtkomen. Hierdoor krijgt je kindje minder voeding en zuurstof. Daardoor groeit de baby minder goed. Het kan ook andere (voor de baby levensbedreigende ) complicaties in de zwangerschap veroorzaken. Ook wiegendood komt vaker voor als de zwangere heeft gerookt, of als er wordt gerookt in het bijzijn van de baby. Ook meeroken is ongezond. Vraag mensen in je omgeving buiten te roken.

Meer informatie vindt je op de website van Trimbos. Vertel ons altijd dat je rookt, we kunnen dan kijken of we je kunnen helpen te stoppen of dat we tijdens de zwangerschap extra controles moeten doen.

Gebruik nooit drugs tijdens je zwangerschap. Drugs gebruiken (dus ook blowen) is erg gevaarlijk voor je kindje. Vertel het ons altijd als je drugs gebruikt, we kunnen dan kijken of we je kunnen helpen te stoppen. Het is erg belangrijk dat je het ons vertelt als je drugs gebruikt, we laten dan tijdens de zwangerschap extra controles doen en in geval van harddrugs moet de baby na de geboorte afkicken.

Medicijnen

Ben je zwanger en gebruik je medicijnen, overleg dan met je huisarts of apotheker of je deze medicijnen tijdens de zwangerschap kunt blijven gebruiken. Vertel een arts of apotheker altijd dat je zwanger bent, deze kan je dan adviseren welke medicijnen het meest geschikt zijn.

Paracetamol kan je gebruiken tijdens de zwangerschap. Maar nooit meer dan in de bijlsuiter staat. Dat betekent: niet meer dan 6 keer 500mg per 24 uur. Aspirine en ibuprofen kun je tijdens de zwangerschap niet gebruiken.

Tandarts

Het is heel belangrijk je gebit en tandvlees goed te verzorgen tijdens de zwangerschap. Je kunt tijdens de zwangerschap gewoon naar de tandarts, vertel wel dat je zwanger bent. De tandarts kan je ook een verdoving geven, dit is niet schadelijk. De tandarts maakt geen röntgenfoto’s tijdens de zwangerschap, behalve als het niet anders kan.