Voeding & Leefstijl

Voeding

Het is belangrijk om gezond te eten en te drinken. Je hoeft niet extra veel te eten, maar ga niet lijnen tijdens de zwangerschap. Door de misselijkheid in het begin van de zwangerschap kun je een paar kilo afvallen, dat is niet erg. Gemiddeld komen vrouwen tijdens de zwangerschap 12 kg aan, sommigen meer, anderen minder.

Het voedingscentrum geeft belangrijke adviezen rondom voeding. Zij geven informatie over welke voeding je het beste wel en niet kunt eten. In deze folder staan alle belangrijke adviezen rondom voeding op een rij. Lees deze goed!

Zij hebben ook een gratis app ontwikkeld, waarin je kunt lezen wat je wel en niet kan eten tijdens je zwangerschap. Download deze app zodat je altijd kunt opzoeken welke voedingsmiddelen wel en niet mogen.

Twijfel je of een product wel of niet mag? Als verloskundigen houden wij altijd de adviezen van het voedingscentrum aan. Je mag altijd met ons overleggen, bel dan op ons telefonisch spreekuur of stuur een e-mail.

 

Vitamines

Tijdens de zwangerschap zijn er een aantal vitamines waarvan we je adviseren om er voldoende van binnen te krijgen.

  • Foliumzuur: Gebruik tijdens de eerste 10 weken van je zwangerschap 400-500 microgram foliumzuur per dag
  • Vitamine D: neem tijdens de hele zwangerschap 10 microgram vitamine D per dag
  • Omega 3: eet 2 keer per week vis (1x vette en 1x magere vis) of neem omega 3 supplementen
  • Calcium: we adviseren 1000 micogram calcium per dag binnen te krijgen. Dit komt overeen met 4-5 porties melkproducten (yoghurt, melk, kaas etc.). Krijg je niet voldoende binnen via je voeding, neem dan een supplement.
  • Jodium: dit zit vooral in brood, zuivel en vis. Lukt het je niet om voldoende producten hiervan binnen te krijgen? Neem dan elke  dag een supplement met maximaal 200  microgram jodium.

Meer informatie over deze vitamines (en voeding)? Check deze infographic. Al deze vitaminen zijn verkrijgbaar bij apotheek of drogist.

 

Infectieziekten

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om alert te zijn op het voorkomen van infectieziekten. Veel adviezen rondom vermijden van voeding zijn hierop gebaseerd, zo verklein je de kans op een infectie door Listeria of Toxoplasmose.

Er zijn nog een aantal andere adviezen belangrijk in het vermijden van een infectie

  • Vermijd contact van speeksel, urine of bloed van kleine kinderen. Hiermee wil je een CMV infectie voorkomen. CMV kan schadelijk zijn voor de ongeboren baby.
  • Verschoon niet zelf de kattenbak en draag handschoenen als je in de tuin werkt. Dit verkleint de kans om in contact te komen met Toxoplasmose.
  • Let op hygiëne bij bezoek van een kinderboerderij. Was je handen, aai geen schapen of geiten en kom niet in de kraamstal tijdens de lammerperiode.
  • Ga je op reis? Zoek dan contact met de GGD over het voorkomen van tropische ziekten in jouw vakantieland.

Lees ook deze informatie over zwangerschap en infectiezieken.

 

Alcohol, roken en drugs

Drink geen alcohol als je zwanger bent. Dat is slecht voor je baby. Zelfs af en toe een glaasje kan al schadelijk zijn. Het is slecht voor de vorming van de organen, soms groeit de baby niet goed, of wordt te vroeg geboren. Het kan zorgen voor leerproblemen en problemen met concentreren bij je kind.

Meer informatie vindt je op site van FAS en  alcohol en zwangerschap.

Roken is slecht voor je kindje omdat de schadelijke stoffen uit de sigaret via jouw bloed ook in het bloed van je kindje terechtkomen. Hierdoor krijgt je kindje minder voeding en zuurstof. Daardoor groeit de baby minder goed. Het kan ook andere (voor de baby levensbedreigende ) complicaties in de zwangerschap veroorzaken. Ook wiegendood komt vaker voor als de zwangere heeft gerookt, of als er wordt gerookt in het bijzijn van de baby. Ook meeroken is ongezond. Vraag mensen in je omgeving buiten te roken.

Meer informatie vindt je op de website van Trimbos. Vertel ons altijd dat je rookt, we kunnen dan kijken of we je kunnen helpen te stoppen of dat we tijdens de zwangerschap extra controles moeten doen.

Gebruik nooit drugs tijdens je zwangerschap. Drugs gebruiken (dus ook blowen) is erg gevaarlijk voor je kindje. Vertel het ons altijd als je drugs gebruikt, we kunnen dan kijken of we je kunnen helpen te stoppen. Het is erg belangrijk dat je het ons vertelt als je drugs gebruikt, we laten dan tijdens de zwangerschap extra controles doen en in geval van harddrugs moet de baby na de geboorte afkicken.

 

Medicijnen

Ben je zwanger en gebruik je medicijnen, overleg dan met je huisarts of apotheker of je deze medicijnen tijdens de zwangerschap kunt blijven gebruiken. Vertel een arts of apotheker altijd dat je zwanger bent, deze kan je dan adviseren welke medicijnen het meest geschikt zijn.

Paracetamol kan je gebruiken tijdens de zwangerschap. Maar nooit meer dan in de bijsluiter staat. Dat betekent: 500–1000 mg per keer, zo nodig respectievelijk elke 4 of 6 uur, met inachtneming van het dagelijkse maximum van 4000 mg per dag. Aspirine en ibuprofen kun je tijdens de zwangerschap niet gebruiken.

 

Tandarts

Het is heel belangrijk je gebit en tandvlees goed te verzorgen tijdens de zwangerschap. Je kunt tijdens de zwangerschap gewoon naar de tandarts, vertel wel dat je zwanger bent. De tandarts kan je ook een verdoving geven, dit is niet schadelijk. De tandarts maakt geen röntgenfoto’s tijdens de zwangerschap, behalve als het niet anders kan.

 

Schadelijke stoffen

Je komt dagelijks regelmatig in aanraking met chemische stoffen. Deze stoffen kunnen hormoonverstorend zijn. Als je zwanger bent, is het belangrijk om bewust om te gaan met chemische stoffen. Je baby is gevoelig voor deze invloeden van buitenaf. Niet alle chemische stoffen zijn schadelijk. Dit hangt af van de soort stof en de hoeveelheid waaraan je wordt blootgesteld.

Contact met de volgende stoffen moet je zo veel mogelijk proberen te vermijden:
– nagellakremover met aceton
– verf met terpentine
– haarverf
– chemische stoffen via de lucht van bijvoorbeeld nieuwe vloerbedekking of een pas geverfde muur
– ongediertebestrijdingsmiddelen
– chemicaliën (zoals foto-ontwikkelvloeistoffen)
– producten met weekmakers. Weekmakers zorgen ervoor dat hard plastic en rubber soepel en buigzaam worden, zoals bij bepaald speelgoed of nagellak.’
Bron: de verloskundige.nl