Kosten

Wat vergoedt de zorgverzekering?

De kosten voor verloskundige zorg worden in Nederland voor een heel groot deel uit de basiszorgverzekering vergoedt. Dat geldt voor de zorg die je voor, tijdens en na je bevalling nodig hebt. Toch zijn er ook kosten voor de die je zelf moet dragen. Hieronder zetten we deze kosten voor je uiteen.

Tip: mocht je de mogelijkheid hebben, kijk dan aan het einde van het jaar even goed naar je zorgverzekering. Hoewel de basisvergoeding van kosten voor de verloskundige bij alle verzekeraars hetzelfde is, kunnen de vergoedingen uit aanvullende verzekeringen nog wel eens verschillen. Je kunt hierbij denken aan een vergoeding voor een zwangerschapscursus, het kraampakket, de eigen bijdrage voor kraamzorg, fysiotherapie en hulp bij borstvoedingsproblemen door een lactatiekundige. Het loont om dit goed in kaart te brengen en zo je eigen kosten te verlagen.

 

Eigen risico

Het Nederlands zorgsysteem kent een eigen risico. De controles bij (en daarmee de kosten van) de verloskundige vallen niet onder dit eigen risico. Wel onder het eigen risico vallen bijvoorbeeld kosten voor geneesmiddelen, bloedonderzoek, vervoer naar het ziekenhuis voor de bevalling, zogenoemde indirect kosten.

Voor meer informatie over de kosten rondom je zwangerschap die wel of niet onder het eigen risico vallen, klik dan hier.

 

Prenatale onderzoeken

Je hebt tijdens je zwangerschap op meerdere momenten de mogelijkheid deel te nemen prenatale onderzoeken. Denk hierbij aan de 13 en 20 weken echo en de NIPT. Je bent niet verplicht hier aan deel te nemen, die keuze is aan jou/ jullie. De kosten voor de counselingsgesprek (het voorlichtingsgesprek met de verloskundige) en de daadwerkelijke screeningen vallen onder de basiszorgverzekering of worden vergoed uit de rijksbegroting.  

 

Echo’s

Tijdens je zwangerschap wordt een aantal echo’s gemaakt. De echo’s die bij de verloskundige worden gemaakt kosten jou meestal niets. Als er geen medische indicatie voor is, zijn er wel kosten verbonden aan het maken van een vroege echo. Kijk op onze site voor de meest up to date kosten van de vroege echo en meer informatie over echo’s in het algemeen.

 

Zwangerschaps- en bevalcursussen

Wij raden het zeker aan, maar of je (eventueel samen met je partner) een zwangerschaps- of bevalcursus wil doen is natuurlijk aan jullie. Het is raadzaam om, wanneer je een cursus hebt gevonden die goed bij je past, je zorgverzekering te checken of deze kosten deels of geheel voor vergoeding in aanmerking komen. Kijk ook zeker even op onze site naar onze eigen bevalcursus.

 

Bevalling

Wanneer je thuis bevalt, worden alle kosten vergoed door je zorgverzekeraar. Dat geldt ook wanneer je vanwege een medische indicatie in het ziekenhuis moet bevallen. Wanneer je het fijn vindt om, zonder dat er een medische noodzaak is, toch onder belgeleiding van de verloskundige in het geboortehuis of het ziekenhuis te bevallen, dan wordt een deel van deze kosten vergoed vanuit de basisverzekering. Voor het resterend gedeelte kun je je aanvullend laten verzekeren of deze kosten zelf voldoen.

 

Kraamtijd

De kosten van de verloskundige zorg in de kraamweek worden vergoed vanuit de basisverzekering. Anders ligt dat voor de kosten voor de kraamzorg thuis of in het geboortehuis. Voor zowel kraamzorg thuis als in het geboortehuis geldt een eigen bijdrage.

Voor kraamzorg thuis geldt dat per uur kraamzorg thuis een eigen bijdrage geldt van € 4,80 per uur (2023). Het hangt van eventuele aanvullende verzekeringen af of deze kosten (deels) vergoed worden.
Ontvang je kraamzorg in bijvoorbeeld het geboortehuis zonder medische indicatie, dan is je eigen bijdrage € 19,00 per dag voor je kindje en € 19.,00 per dag voor jou. Daarnaast geldt een extra eigen bijdrage als de instelling een tarief in rekening brengt dat hoger is dan € 134,00 per dag. Deze extra kosten komen voor rekening van jou als verzekerde. Kijk hier voor meer informatie over deze vergoeding.

Goed om te weten: standaard ontvang je 49 uur aan kraamzorg bij borstvoeding, of 45 uur aan kraamzorg bij kunstvoeding.

 

Lactatiekundige

Geen verloskundige kosten, maar wel goed om hier te benoemen, de mogelijkheid van het inschakelen van een lactatiekundige. Je kan hierbij denken aan een cursus over (borst)voeding tijdens je zwangerschap en begeleiding na de geboorte van je kindje. De kosten en de diensten van een lactatiekundige verschillen, kijk hier goed naar. Voor deze kosten geldt ook: kijk goed naar je zorgverzekering of deze kosten eventueel vergoed kunnen worden.

 

Meer informatie

Voor meer informatie over wat wel en niet door de verzekeraar wordt vergoed, kun je  kijken op de site van Zorginstituut Nederland, de officiële bron van de overheid hierover. Ook de brochure ‘Zorgkosten en Vergoedingen tijdens zwangerschap en kraamtijd’ van de overheid geeft een goed overzicht.

Toy slot kun je terecht op de sites van Independer en de Consumentenbond. Deze bronnen zijn geen officiële bronnen van de overheid, maar geven een handig overzicht.