Kosten

Wat vergoedt de zorgverzekering?

Het basispakket van de zorgverzekering geeft recht op medische zorg rond de bevalling. Er zijn echter ook kosten voor eigen rekening. Zo vergoedt de basisverzekering minimaal 24 en maximaal 80 uur kraamzorg vanaf de geboorte, verdeeld over 10 dagen. Het aantal uur dat je vergoed krijgt is afhankelijk van je situatie. Standaard ontvang je 49 uur aan kraamzorg (bij borstvoeding) of 45 uur aan kraamzorg (bij kunstvoeding). Bovendien betaal je in 2022 een eigen bijdrage van €4,70 per uur voor de kraamzorg thuis en €19,00 per dag voor opname in het ziekenhuis als deze niet op basis van een medische indicatie is. Daarnaast geldt een eigen bijdrage als de instelling een tarief in rekening brengt dat hoger is dan €131,00 per dag. De eigen bijdrage bestaat uit de kosten boven dit bedrag.

Je kan je ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal afwijkingen. Dit onderzoek heet prenatale screening. Er zijn twee soorten onderzoek: screening op down-, patau- en edwardssyndroom en de 20 wekenecho. Deze onderzoeken zijn niet verplicht. Je beslist zelf of je ze wilt. Onderzoek naar down-, patau- en edwardssyndroom wordt meestal niet vergoed door de basisverzekering (deze kent een eigen bijdrage van € 175,00), de 20 weken echo wel. Bevallen in het ziekenhuis wordt vergoed als er sprake is van medische noodzaak. Wil je zelf graag in het ziekenhuis of kraamhotel bevallen (poliklinisch), dan ontvang je vanuit de basisverzekering een vergoeding van €219,00. De meerkosten betaal je zelf. Met een aanvullende zorgverzekering kun je recht hebben op een hogere vergoeding. Sinds 2013 zijn de tarieven voor kraamhotels (zoals het Geboortehuis) gelijkgesteld aan die van de poliklinische bevalling in het ziekenhuis.

Voor meer informatie over wat wel en niet door de verzekeraar wordt vergoed, kun je eens kijken op de site van Zorginstituut Nederland de officiële bron van de overheid hierover. Ook kun je terecht op de sites van Independer en de Consumentenbond. Deze bronnen zijn geen officiële bronnen van de overheid, maar geven een handig overzicht.

Geldt het verplicht eigen risico?

Verloskundige zorg, bevalling en kraamzorg vallen, net als de huisarts, niet onder het eigen risico van €385. Het eigen risico geldt wel voor kosten rondom de zwangerschap, zoals laboratoriumonderzoek, vervoer naar het ziekenhuis voor de bevalling of medische nazorg na de bevalling.

In sommige gevallen kom je in aanmerking voor een GUO. Dit is een gespecialiseerde 20 weken echo in het ziekenhuis. De verloskundige zal je laten weten als je hiervoor in aanmerking komt. Deze GUO mag niet van je eigen risico af gaan. In sommige gevallen gebeurt dit wel, omdat niet alle verzekeraars goed op de hoogte zijn. In dat geval is het de moeite waard om hierover contact op te nemen met je verzekeraar.

Voor meer informatie over de kosten rondom je zwangerschap die wel of niet onder het eigen risico vallen, klik dan hier.