Vaccinaties

Tijdens je zwangerschap kom je wellicht voor de keuze te staan een bepaalde vaccinatie wel of niet te laten zetten. De keuze hiervan is altijd aan jou. Hieronder vind je achtergrond informatie die je kan helpen bij het maken van een keuze. 

Kinkhoestvaccinatie

Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte en wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan, waardoor hoestbuien ontstaan die maandenlang kunnen aanhouden. Lees hier meer over de kinkhoest.

In de zwangerschap is het al mogelijk om als zwangere zelf een vaccinatie tegen de kinkhoest te halen. Daardoor bescherm je jezelf en je pasgeboren baby. Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor baby’s. Door het vele hoesten raak baby’s uitgeput, drinken ze niet meer en kunnen ze gebrek aan zuurstof krijgen. Meer dan de helft van de baby’s met kinkhoest wordt in het ziekenhuis opgenomen. Door al in de zwangerschap te vaccineren overlijden veel minder kinderen aan kinkhoest.

Met de kinkhoestvaccinatie verklein je dus de kans op kinkhoest voor je baby in de eerste 3 maanden na de geboorte en alle bijbehorende risico’s. Het is van belang de informatie hierover goed door te nemen. Het helpt je een afgewogen keuze te maken. Op www.22wekenprik.nl kun je alle relevante informatie nalezen. De vaccinatie zit in het rijksvaccinatieprogramma en is daarom gratis. 

 Klik hier voor informatie om een afspraak te maken.


Veiligheid en bijwerkingen

De kinkhoestvaccinatie is veilig bevonden in de zwangerschap. Zoals bij iedere vaccinatie kun je wel bijwerkingen krijgen. Voorbeelden hiervan zijn hangerigheid, hoofdpijn en reacties op de plek waar is geprikt (roodheid, dikke of pijnlijke arm). Deze bijwerkingen zijn meestal vrij mild en gaan vanzelf weer over. Ernstige bijwerkingen, zoals een heftige allergische reactie, zijn zeer zeldzaam.

Heb je vragen over de kinkhoestvaccinatie, of vind je het moeilijk om een beslissing te maken? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We denken graag met je mee zodat je een keuze kan maken die goed bij je past.