Tijdens je zwangerschap kom je wellicht voor de keuze te staan een bepaalde vaccinatie wel of niet te laten zetten. De keuze hiervan is altijd aan jou. Hieronder vind je achtergrond informatie die je kan helpen bij het maken van een keuze.
Griepvaccinatie
Met het aanbreken van de herfst en winter neemt ook de kans op griep toe en je vraagt je misschien af of het een goed idee is om de griepprik te halen. Als zwangere is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen in deze periode. We geven jullie daarom graag informatie over de griepprik en wat je nog meer kan doen om de griep te voorkomen.
Om te beginnen is een goede weerstand van essentieel belang bij de bestrijding van bacteriën en virussen. Om je weerstand te vergroten zijn er een aantal dingen die je kan doen:
Was regelmatig je handen vaak met water en zeep
Eet voldoende groente en fruit
Zorg dat je voldoende slaapt
Probeer regelmatig te bewegen
Zwanger zijn kan je immuunsysteem beïnvloeden, waardoor je vatbaarder bent voor ziektes zoals de griep. Bovendien kunnen zwangere vrouwen flink ziek worden van de griep, daarom is het belangrijk om een infectie hiermee te voorkomen. Een griepprik kan goede bescherming bieden tegen ernstige gevolgen van de griep. Deze vaccinatie wordt jaarlijks geadviseerd aan mensen met aandoeningen of een verminderde weerstand. Maar ook zwangere vrouwen komen in aanmerking voor de griepprik.
De griepprik is tijdens de zwangerschap een veilige en effectieve manier om jezelf te beschermen. De griepprik zorgt ervoor dat je lichaam antistoffen aanmaakt tegen het griepvirus, waardoor je beschermd bent. Naast bescherming voor jezelf, biedt de griepprik ook bescherming voor je baby. Antistoffen kunnen namelijk via de placenta ook bij je baby terecht komen, waardoor je baby de eerste maanden na geboorte goed beschermd is.
Het is van belang de informatie over de griepprik goed door te nemen. Het helpt je een afgewogen keuze te maken. Op deze pagina kun je alle relevante informatie nalezen. Vrouwen die 22 weken of langer zwanger zijn, tussen 15 oktober 2023 en 1 maart 2024, kunnen de griepprik gratis halen bij de JGZ (het consultatiebureau). Wil je ook de kinkhoest-vaccinatie halen? Beide prikken mogen op hetzelfde moment toegediend worden. Klik hier voor informatie om een afspraak te maken.
Mocht je een medische indicatie hebben en werd je voorgaande jaren voor de griepvaccinatie via de huisarts uitgenodigd, dan zal dat je ook dit jaar via de huisarts bericht krijgen. Je kan dan gewoon via de huisarts een afspraak maken voor de griepvaccinatie. De afspraak kan dan voor of na de 22 weken van de zwangerschap plaats vinden.
Bijwerkingen en veiligheid
Over het algemeen zijn bijwerkingen van de griepprik mild en vergelijkbaar met die van mensen die niet zwanger zijn. Je kunt wat pijn of zwelling op de injectieplaats ervaren, en soms voel je je een beetje vermoeid. Deze bijwerkingen zijn meestal kortdurend en niet schadelijk voor jou of je baby. De griepprik is veilig tijdens de zwangerschap en daar is veel onderzoek naar gedaan. Er is geen verhoogd risico op nadelige gevolgen zoals een miskraam of aangeboren afwijkingen als je de griepprik haalt.
Toch ziek geworden?
Ben je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch ziek geworden? Met de griepprik verloopt de infectie gelukkig vaak mild en is er geen reden tot paniek. Geef je lichaam rust en drink voldoende water. Net zoals bij niet-zwangeren is het een kwestie van uitzieken.
Bij koorts of verhoging is het verstandig om paracetamol te nemen, zo kan je de koorts onderdrukken. Is je temperatuur hoger dan 38,5? Bel dan even de verloskundige. Als de klachten niet vanzelf overgaan, bel dan ook de verloskundige of je huisarts.
Heb je vragen over de griepprik, of vind je het moeilijk om een beslissing te maken? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We denken graag met je mee zodat je een keuze kan maken die goed bij je past.
Corona vaccinatie
Helaas komen er nog steeds corona besmettingen voor. Lees hier meer over het virus en de bijbehorende symptomen. Ook in de zwangerschap kun je corona krijgen. Het is niet meer nodig om een corona test te doen. Heb je toch een positieve test, voel je je ziek en heb je een afspraak bij de verloskundigenpraktijk, bel dan de praktijk om even te overleggen of je wel of niet naar de afspraak kan komen.
Corona-vaccinatie en boostervaccinatie
In april 2021 is het vaccinatie advies aangepast. Alle zwangeren krijgen het advies om zich te laten vaccineren tegen het corona virus (NVOG: Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie en het RIVM). De boosterprik kan je ook veilig nemen als je zwanger bent.
Voor zwangere vrouwen geldt dat mRNA vaccins (Pfizer en Moderna) veilig zijn bevonden. De verwachting is dat de bijwerkingen na de boosterprik niet vaker of ernstiger zijn dan de eerste 2 vaccinaties. Je kan de boostervaccinatie tijdens elk trimester van de zwangerschap nemen maar gezien de werkzaamheid vooral van belang is in de 2e helft van de zwangerschap, is het advies om de vaccinatie na 16 weken zwangerschap toe te dienen. Door de prik maak je antistoffen tegen corona, die via de moederkoek ook bij de baby komen. We weten niet hoe goed dit de baby beschermt tegen corona.
Je dient minimaal 3 maanden geleden de laatste coronavaccinatie of een coronabesmetting te hebben gehad. Er hoeft geen rekening gehouden te worden met de kinkhoestvaccinatie of het griepvaccin qua tijdsinterval. Deze mogen dus ook op dezelfde dag gegeven worden. Je kan de prik ook halen als je borstvoeding geeft. Artsen denken dat er geen stoffen uit de prik in de borstvoeding komen
Bijwerkingen en veiligheid
Je kunt je een paar dagen na de prik niet zo lekker voelen, bijvoorbeeld koude rillingen en koorts. Je kunt een pijnlijke plek van de prik krijgen. Er zijn ook ernstige bijwerkingen. Die komen maar heel weinig voor. De bijwerkingen komen bij zwangere vrouwen net zo weinig voor als bij niet-zwangere vrouwen.
Heb je vragen over de coronavaccinatie, of vind je het moeilijk om een beslissing te maken? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We denken graag met je mee zodat je een keuze kan maken die goed bij je past.
Kinkhoestvaccinatie
Kinkhoest is een besmettelijke ziekte en wordt veroorzaakt door een bacterie. Lees hier meer over de kinkhoest. Kinderen in Nederland worden gevaccineerd tegen deze ziekte. In de zwangerschap is het al mogelijk om als zwangere zelf een vaccinatie tegen de kinkhoest te halen.
Met de kinkhoestvaccinatie verklein je de kans op kinkhoest voor je baby in de eerste 3 maanden na de geboorte. Het is van belang de informatie hierover goed door te nemen. Het helpt je een afgewogen keuze te maken. Op www.22wekenprik.nl kun je alle relevante informatie nalezen. De vaccinatie zit in het rijksvaccinatieprogramma en is daarom gratis.
Wil je ook de griepprik halen? Beide prikken mogen op hetzelfde moment toegediend worden. Klik hier voor informatie om een afspraak te maken.
Veiligheid en bijwerkingen
De kinkhoestvaccinatie is veilig bevonden in de zwangerschap. Zoals bij iedere vaccinatie kun je wel bijwerkingen krijgen. Voorbeelden hiervan zijn hangerigheid, hoofdpijn en reacties op de plek waar is geprikt (roodheid, dikke of pijnlijke arm). Deze bijwerkingen zijn meestal vrij mild en gaan vanzelf weer over. Ernstige bijwerkingen, zoals een heftige allergische reactie, zijn zeer zeldzaam.
Heb je vragen over de kinkhoestvaccinatie, of vind je het moeilijk om een beslissing te maken? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We denken graag met je mee zodat je een keuze kan maken die goed bij je past.