Welkom bij Verloskundigenpraktijk Breedstraat

Wat te regelen?

Kraamzorg

De kraamverzorgende assisteert de verloskundige tijdens een thuisbevalling en zij neemt na de bevalling de directe zorg van moeder en kind op zich. Zij doet dus de nodige controles bij jou en de baby in het kraambed. Dit is ook het geval als je in het ziekenhuis bevallen bent. Regel zo snel mogelijk kraamzorg, in ieder geval voor de 16e week van de zwangerschap. Informeer bij je ziektekostenverzekeraar naar de mogelijkheden. Wij werken veel samen met o.a. Koru en Kraaminzicht.

Bloed afnemen

Je laat je bloed na de eerste afspraak afnemen bij een artsenlaboratorium bij jou in de buurt. Op het labformulier staan de afnameadressen met de openingstijden. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Vergeet niet je verzekeringsbewijs mee te nemen. In de folder ‘Zwanger!’ staat uitgelegd waarop we het bloed onderzoeken. Het labformulier en de folder krijg je van ons bij de eerste afspraak. De uitslag van het bloedonderzoek krijg je in principe bij de tweede afspraak. Als de uitslag niet goed is, nemen wij eerder contact met je op.

Erkenning / naamgeving

Als jij en je partner niet getrouwd zijn, kan de vader het kind erkennen door het vaderschap te laten registreren door de burgerlijke stand. Pas bij de erkenning krijgt het kind een juridische vader. Het makkelijkst is het kind te erkennen vóór de geboorte (erkenning ongeboren vrucht). Ga samen een keer met je identiteitsbewijs naar de Dienst Burgerzaken. Na erkenning van de ongeboren vrucht krijgt de aanstaande vader de akte mee naar huis. Deze neemt hij mee bij de geboorteaangifte, waarna de erkenning in de geboorteakte wordt verwerkt. Erkenning van het kind betekent niet dat de vader ook automatisch het ouderlijk gezag heeft. Dat moet worden aangevraagd bij de kantonrechter. Vraag de dienst Burgerzaken om informatie.

Het adres van de Dienst Burgerzaken is:
Stadsplateau 1
Openingstijden: van 9.00 tot 17.00 uur op werkdagen (en op donderdagavond tot 21.00 uur). Let op: In de middag (vanaf 12.00 uur) kun je alleen met afspraak terecht!
Tel: (030) 286 21 45.
Kijk voor meer informatie op www.utrecht.nl.

Kraampakket

Dit pakket bevat allerlei benodigdheden voor de bevalling en de kraamtijd. Meestal krijg je dit pakket van je (aanvullende) zorgverzekering.
Krijg je dit pakket niet via je zorgverzekeraar, dan moet je de benodigdheden zelf aanschaffen. Ook als je in het ziekenhuis wil bevallen. In het onze folder over de bevalling staat precies beschreven wat je nodig hebt.

Bed op klossen

Voor de bevalling en de kraamtijd moet je het bed verhogen tot 70 cm. Dit kan met behulp van klossen (verkrijgbaar bij de thuiszorgwinkel) of kratten. Ook moet er een po/ondersteek komen. Deze hulpmiddelen kun je vanaf de 37e zwangerschapsweek lenen bij de thuiszorgwinkel (Medipoint, Zamenhofdreef 95 Utrecht).

Parkeerverguning kraamzorg

Wanneer u in een buurt woont waar betaald parkeren is en u heeft kraamzorg, dan kan uw kraamhulp voordeliger parkeren met korting. U kunt hiervoor een parkeerkorting aanvragen bij de gemeente Utrecht. U heeft hiervoor een zwangerschapsverklaring nodig van ons. Die kunt u vragen bij de assistente.