Wat te regelen?

Kraamzorg

De kraamverzorgende assisteert de verloskundige tijdens een thuisbevalling en zij neemt na de bevalling de directe zorg van moeder en kind op zich. Zij doet dus de nodige controles bij jou en de baby in het kraambed. Dit is ook het geval als je in het ziekenhuis bevallen bent. Regel zo snel mogelijk kraamzorg, in ieder geval voor de 14e week van de zwangerschap. Informeer bij je ziektekostenverzekeraar naar de mogelijkheden. Wij werken veel samen met o.a. Koru en Kraaminzicht.

 

Bloed afnemen

In de folder ‘Zwanger!’ staat uitgelegd waarop we je bloed onderzoeken. Je laat je bloed na de eerste afspraak afnemen bij een locatie van Saltro jou in de buurt. Je moet hiervoor een afspraak te maken bij Saltro. Op deze pagina van Saltro vind je de afname adressen en openingstijden. Vergeet niet je verzekeringsbewijs mee te nemen. Het labformulier krijg je van ons bij de eerste afspraak. De uitslag van het bloedonderzoek krijg je in principe bij de tweede afspraak. Als de uitslag afwijkend is, nemen wij eerder contact met je op. 
Let op: kies je voor de NIPT test (zie Prenataal onderzoek), dan hoef je maar één keer een afspraak te maken bij Saltro. Naar deze afspraak neem je 2 formulieren geprint op papier (dus niet digitaal) mee. Een formulier voor het algemene bloedonderzoek zoals hier boven beschreven én een formulier voor de NIPT. 

 

Checklist Rijksoverheid

Door de Rijksoverheid is een handige checklist opgesteld, met daarin welke zaken je moet regelen voor, tijdens en na de bevalling.

De checklist geeft daarnaast een gemakkelijk overzicht van alle zaken rondom toeslagen, werk, erkenning en overige juridische zaken.

 

Erkenning / naamgeving

Als jij en je partner niet getrouwd zijn, kan je partner het kind erkennen door het ouderschap te laten registreren door de burgerlijke stand. Pas bij de erkenning krijgt het kind de partner als juridisch ouder.

Het makkelijkst is het kind te erkennen vóór de geboorte (erkenning ongeboren vrucht). Ga samen een keer met je identiteitsbewijs naar de Dienst Burgerzaken. Na erkenning van de ongeboren vrucht krijgt je partner de akte mee naar huis. Deze neemt hij of zij mee bij de geboorteaangifte, waarna de erkenning in de geboorteakte wordt verwerkt. 

Het adres van de Dienst Burgerzaken is:
Stadsplateau 1
Openingstijden: van 9.00 tot 17.00 uur op werkdagen (en op donderdagavond tot 21.00 uur). Let op: In de middag (vanaf 12.00 uur) kun je alleen met afspraak terecht!
Tel: (030) 286 21 45.
Kijk voor meer informatie op www.utrecht.nl.

 

Kraampakket

Dit pakket bevat allerlei benodigdheden voor de bevalling en de kraamtijd. Meestal krijg je dit pakket van je (aanvullende) zorgverzekering.
Krijg je dit pakket niet via je zorgverzekeraar, dan moet je de benodigdheden zelf aanschaffen. Ook als je in het ziekenhuis wil bevallen. In onze folder over de bevalling staat precies beschreven wat je nodig hebt.

 

Bed op klossen

Voor de bevalling en de kraamtijd moet je het bed verhogen tot 70 cm. Deze verhoging is van belang voor een  goede werkhouding van de verloskundige en de kraamverzorgende. Ook wanneer je kiest voor een badbevalling thuis, moet er een bed op de juiste hoogte in dezelfde ruimte aanwezig zijn. Je bed verhogen kan met behulp van klossen (verkrijgbaar bij de thuiszorgwinkel) of kratten. Ook moet er een po/ondersteek komen. Deze hulpmiddelen kun je vanaf de 37e zwangerschapsweek lenen bij de thuiszorgwinkel (bijv Medipoint).

 

Parkeervergunning kraamzorg

Wanneer je in een buurt woont waar betaald parkeren is en je hebt kraamzorg, dan kan de kraamverzorgende voordeliger parkeren met korting. Je kan hiervoor een parkeerkorting aanvragen bij de gemeente Utrecht. Je hebt hiervoor een zwangerschapsverklaring nodig van ons. Die kan je vragen bij de assistente.