Centering Pregnancy

CenteringPregnancy is een andere vorm van zwangerschapsbegeleiding. In plaats van individuele korte afspraken met de verloskundige, vinden de controles plaats in een groep. Je hebt hierbij een veel actievere rol dan bij de reguliere zwangerschapscontroles, je kunt kennis en ervaring uitwisselen met zwangeren die in dezelfde periode zijn uitgerekend en je hebt een ‘vaste’ verloskundige tijdens deze bijeenkomsten. Vrouwen en verloskundigen die met CenteringPregnancy ervaring hebben opgedaan, zijn er heel enthousiast over. 

“Met CenteringPregnancy hebben we enorm veel kennis op gedaan, nieuwe mensen ontmoet en zijn we bovengemiddeld klaar voor de kraamtijd (en daarna). Niet in 15 minuten klaar en buiten staan, maar 2 uur met gelijkgestemde brainstormen, praten en nadenken over onderwerpen rondom zwangerschap, bevalling en daarna. Het is een feest om naar de bijeenkomsten te gaan.”

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat CenteringPregnancy voordelen met zich meebrengt als: minder vroeggeboortes, meer kennis, betere voorbereiding op de bevalling, minder stress, minder verwijzingen naar de gynaecoloog tijdens de zwangerschap en de bevalling en er wordt vaker borstvoeding gegeven.

Hoe ziet de zwangerschapsbegeleiding met CenteringPregnancy er uit:

 • de intake is individueel
 • de volgende acht bijeenkomsten vinden plaats in een vaste groep
 • de groep bestaat uit tien tot twaalf zwangeren met ongeveer dezelfde zwangerschapsduur;
 • de bijeenkomsten duren twee uur;
 • data en tijden liggen ruim van tevoren al vast, handig met plannen in je agenda
 • er zijn twee vaste begeleiders per groep
 • de eerste vier bijeenkomsten zijn om de vier weken en de volgende vier om de twee weken
 • na de 8e bijeenkomst (rond de 37e week van je zwangerschap) kom je weer individueel naar het spreekuur
 • de laatste bijeenkomst wordt een paar weken na de bevalling gepland en uiteraard mogen de baby’s dan ook mee.

Wat is er anders dan bij de individuele controles:

 • je hebt een actieve rol in je eigen controles: bloeddruk meten, wegen, uitkomsten invullen op je zwangerschapsdossier
 • er is uitgebreid de tijd om dieper op onderwerpen in te gaan die jij van belang vindt. Je hebt 17 uur meer zorg dan bij de individuele controles, een verloskundige kan in 2 uur veel dieper ingaan op vragen, dan in 15 minuten van een gewone afspraak;
 • er is veel aandacht voor wat je zelf kunt doen voor een gezonde zwangerschap en bevalling;
 • je leert van andere vrouwen en brengt ook je eigen kennis en ervaring in de groep;
 • je ondersteunt elkaar en bouwt vriendschap op met andere vrouwen in dezelfde levensfase.

Hoe ziet een bijeenkomst er uit:

Iedere sessie begint met een half uur bijpraten en koffie en thee drinken. Maar je gebruikt deze tijd ook nuttig: je meet je eigen bloeddruk, weegt jezelf en noteert dat in je dossier. Bovendien gaat iedere zwangere even naar de verloskundige toe voor uitwendig onderzoek, hartje luisteren en individuele vragen. Deze controles vinden plaats in  een andere ruimte.

Vervolgens wordt er een onderwerp uitgediept, bijvoorbeeld gezonde voeding of prenatale onderzoeken. Belangrijk is dat het niet de verloskundige is die via eenrichtingsverkeer informatie geeft, het is aan jullie als groep om het onderwerp te bespreken. De verloskundige vult aan waar nodig. Bovendien wordt er niet alleen maar gepraat, er zijn allerlei oefeningen en opdrachten die voor afwisseling zorgen.

Nieuwsgierig geworden?

Tijdens de eerste controle zullen we met je bespreken of je deel wil nemen aan de CenteringPregnancy. Klik hier voor meer informatie.