Waar bevallen?

Vanaf 37 weken kun je onder begeleiding van de verloskundige bevallen. Waar je wilt bevallen, maakt ons niet uit, je mag dat zelf kiezen: thuis of in het ziekenhuis. Iedereen mag en kan thuis bevallen, zolang de zwangerschap en bevalling ongecompliceerd verlopen. Als er van tevoren een medische indicatie bestaat, geven we je mogelijk het advies om dan in het ziekenhuis te gaan bevallen. Het hangt van de medische indicatie af of wij je dan kunnen begeleiden of dat de gynaecoloog je beter kan begeleiden. Tijdens de bevalling kan er een reden ontstaan waardoor we je alsnog het advies kunnen geven om naar het ziekenhuis te gaan, om daar onder leiding van de gynaecoloog te bevallen. Beval je van je eerste kindje, dan is de kans dat we je tijdens de bevalling alsnog aan de gynaecoloog in het ziekenhuis moeten overdragen meer dan 50%. Is het niet je eerste bevalling, dan ligt dit percentage lager.

Het is belangrijk daar te bevallen waar jij en je partner je het meest op jullie gemak voelen, of dat nu thuis of in het ziekenhuis is. Gelukkig hoef je die keuze niet meteen in het begin van de zwangerschap te maken. Zelfs tijdens de weeën kun je nog van gedachten veranderen. Thuis of in het ziekenhuis, in beide gevallen zullen wij de bevalling begeleiden.

 

Thuisbevalling

Indien je kiest voor een thuisbevalling is het belangrijk om na te gaan of je woning aan de veiligheidsvoorwaarden voldoet. Dit betekent dat je in principe niet hoger dan op de eerste etage kan bevallen. De trap (geen wenteltrap) moet goed toegankelijk en voorzien van een leuning zijn. Daarnaast moet je huis aan de straatzijde toegankelijk zijn voor auto’s, zodat hulpdiensten eventueel voor de deur kunnen komen.
Ook je gewicht kan een rol spelen in onze veiligheidsvoorschriften. Wij hebben met de ziekenhuizen en ambulance afgesproken, dat je met een BMI boven de 35 niet thuis kunt bevallen. Een BMI tussen de 30 en 35, of een gewicht bij 36 weken zwangerschap van boven de 100 kg betekent dat je op de begane grond moet bevallen.

 

Poliklinische bevalling 

Kies je voor een poliklinische bevalling (een bevalling in het ziekenhuis) dan huur je als het ware een kamer in het ziekenhuis. Vraag je verzekeraar naar de eventuele eigen bijdrage voor een poliklinische bevalling. Ook als je kiest voor een poliklinische bevalling begin je thuis. We komen altijd eerst bij je thuis langs, voordat je naar het ziekenhuis gaat.

Wij werken samen met drie ziekenhuizen in de omgeving:
– Diakonessenhuis (geboortehuis Utrecht) in Utrecht
– 
St. Antonius Ziekenhuis in Leidsche Rijn
– Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht.

 

 Tabel overzicht ziekenhuizen in Utrecht

Laatste update: feb 2024

 

Thuis

Diakonessenhuis

Antonius Leidsche Rijn

WKZ

Kamer

Eigen
omgeving1

Niet medisch:
geboortehuis

Medisch:
verloskamer

verloskamer

verloskamer

Personeel

VK +
kraamzorg

VK +
kraamzorg

VK + Kraamzorg

VK +
kraamzorg

Pijnstilling

Douche

TENS (zelf
aanschaffen)

Geboortehuis:
lachgas, TENSMedisch:
remifentanyl, 

ruggenprik


Op 2 kamers:
lachgas (niet altijd beschikbaar)


Medisch:
remifentanyl, ruggenprik

 

 

 

Medisch:
remifentanyl, ruggenprik

Bevalbad

Ja (zelf
aanschaffen)

Geboortehuis:

4 bevalbaden
beschikbaar (kosten hoes: €75)

2 kamers
hebben een ligbad2

 

Medisch:
1 bevalbad3 (kosten aan verbonden)

2 kamers met
bevalbad beschikbaar. Overige kamers hebben ligbad2

1 bevalbad
beschikaar (hoes is gratis)

Tevens 1
ligbad2 in losse badkamer

Indien medisch

Verplaatsing
thuis naar ziekenhuis

Verplaatsing
van geboortehuis naar verloskamer indien plek4

 

Personeel:
klinisch verloskundige of arts assistent

Zelfde kamer

Personeel:
klinisch verloskundige of arts assistent

Zelfde kamer

Personeel:
klinisch verloskundige of arts assistent

Verblijf partner bij opname moeder na bevalling (in kraamweek)

nvt

Partner kan
bij moeder en kind blijven slapen

Partner kan
bij moeder en kind blijven slapen

Partner kan
soms blijven slapen (vaak deelt moeder een kamer met een andere kraamvrouw)

Opname baby na bevalling

nvt

Baby op
andere afdeling (bij beschikbaarheid dan wel dezelfde kamer)

Baby op
dezelfde kamer als ouders

Baby op
andere afdeling

1.      Voorwaarden thuisbevalling: Bespreek dit altijd met ons op het spreekuur, zo kunnen we meedenken in jullie specifieke situatie. Algemene uitgangspunten zijn: maximaal 1 goed begaanbare trap naar de verdieping waar je wil bevallen. Woning goed bereikbaar voor hulpdiensten. Zie verder hierboven bij het kopje ’thuisbevalling’. Bij badbevalling thuis: een bed (op juiste hoogte) in dezelfde kamer als het bevalbad. Zie voor meer informatie de pagina over badbevalling.

2.      In een ligbad kan je goed ontspannen om de weeën tijdens de ontsluiting op te vangen. Het is niet wenselijk om in een ligbad te bevallen omdat er dan te weinig ruimte is.

3.      Het is niet altijd mogelijk om tijdens een medische bevalling ook in het bevalbad te bevallen, dit hangt af van de
beschikbaarheid en van welke medische indicatie je hebt.

4.      Wanneer je in het Geboortehuis in het Diakonessenhuis bent en er ontstaat een medische indicatie, dan is er bij
spoedgevallen altijd een medische kamer beschikbaar. In niet-spoed gevallen (bijvoorbeeld pijnstillingswens) komt het voor dat je bij grote drukte naar een ander ziekenhuis moet. Dit betekent dat je vanuit het geboortehuis naar een ander ziekenhuis in de regio gaat.

Reserveren

Het is niet mogelijk of nodig om van tevoren een plek in het ziekenhuis te reserveren, je weet immers niet precies wanneer je gaat bevallen. Op het moment van de bevalling bellen wij het ziekenhuis van jullie keus om te vragen of er plaats is. Het is wel aan te raden om je in te schrijven bij het ziekenhuis van je eerste keus, bij de inschrijfbalie van het ziekenhuis registreer je dan alvast je gegevens, dit kan soms ook telefonisch. Je hoeft dit niet bij alle ziekenhuizen te doen. Bij het Antonius kan je dit doen via deze link. Voor het Diakonessenhuis kijk je op de website van het Geboortehuis. 

 

Online rondleiding en voorlichtingsavond

Wil je meer weten over bevallen in het ziekenhuis? Het St. Antonius Ziekenhuis en het Diakonessenhuis hebben (online) voorlichtingsavonden. Het WKZ en het Antonius hebben op hun websites ook filmpjes met daarop een online rondleiding door het ziekenhuis.

In onze eigen online voorlichtingsfilm gaan we ook in op de (kleine) verschillen tussen de ziekenhuizen. Rond 30 weken van je zwangerschap ontvang je een link naar deze voorlichtingsfilm. Eerder ontvangen? Vraag ernaar bij de assistent!