Waar bevallen?

Vanaf 37 weken kun je onder begeleiding van de verloskundige bevallen. Waar je wilt bevallen, maakt ons niet uit, je mag dat zelf kiezen: thuis of in het ziekenhuis. Iedereen mag en kan thuis bevallen, zolang de zwangerschap en bevalling ongecompliceerd verlopen. Als er van tevoren een medische indicatie bestaat, geven we je mogelijk het advies om dan in het ziekenhuis te gaan bevallen. Het hangt van de medische indicatie af of wij je dan kunnen begeleiden of dat de gynaecoloog je beter kan begeleiden. Tijdens de bevalling kan er een reden ontstaan waardoor je alsnog naar het ziekenhuis moet, om daar onder leiding van de gynaecoloog te bevallen. Beval je van je eerste kindje, dan is de kans dat we je tijdens de bevalling alsnog aan de gynaecoloog in het ziekenhuis moeten overdragen meer dan 50%. Is het niet je eerste bevalling, dan ligt dit percentage lager.

Het is belangrijk daar te bevallen waar jij en je partner je het meest op jullie gemak voelen, of dat nu thuis of in het ziekenhuis is. Gelukkig hoef je die keuze niet meteen in het begin van de zwangerschap te maken. Zelfs tijdens de weeën kun je nog van gedachten veranderen. Thuis of in het ziekenhuis, in beide gevallen zullen wij de bevalling begeleiden.

 

Thuisbevalling

Indien je kiest voor een thuisbevalling is het belangrijk om na te gaan of je woning aan de veiligheidsvoorwaarden voldoet. Dit betekent dat je in principe niet hoger dan op de eerste etage kan bevallen. De trap (geen wenteltrap) moet goed toegankelijk en voorzien van een leuning zijn. Daarnaast moet je huis aan de straatzijde toegankelijk zijn voor auto’s, zodat hulpdiensten eventueel voor de deur kunnen komen.
Ook je gewicht kan een rol spelen in onze veiligheidsvoorschriften. Wij hebben met de ziekenhuizen en ambulance afgesproken, dat je met een BMI boven de 35 niet thuis kunt bevallen. Een BMI tussen de 30 en 35, of een gewicht bij 36 weken zwangerschap van boven de 100 kg betekent dat je op de begane grond moet bevallen.

 

Poliklinische bevalling

Kies je voor een poliklinische bevalling (een bevalling in het ziekenhuis) dan huur je als het ware een kamer in het ziekenhuis. Vraag je verzekeraar naar de eventuele eigen bijdrage voor een poliklinische bevalling. Ook als je kiest voor een poliklinische bevalling begin je thuis. We komen altijd eerst bij je thuis langs, voordat je naar het ziekenhuis gaat.

Wij werken samen met drie ziekenhuizen in de omgeving:
– Diakonessenhuis (geboortehuis Utrecht) in Utrecht
– 
St. Antonius Ziekenhuis in Leidsche Rijn
– Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht.

 

Reserveren

Het is niet mogelijk of nodig om van tevoren een plek in het ziekenhuis te reserveren, je weet immers niet precies wanneer je gaat bevallen. Op het moment van de bevalling bellen wij het ziekenhuis van jullie keus om te vragen of er plaats is. Het is wel aan te raden om je in te schrijven bij het ziekenhuis van je eerste keus, bij de inschrijfbalie van het ziekenhuis registreer je dan alvast je gegevens, dit kan soms ook telefonisch. Je hoeft dit niet bij alle ziekenhuizen te doen. Bij het Antonius kan je dit doen via deze link. Voor het Diakonessenhuis kijk je op de website van het Geboortehuis. 

 

Online rondleiding en voorlichtingsavond

Wil je meer weten over bevallen in het ziekenhuis? Het St. Antonius Ziekenhuis en het Diakonessenhuis hebben (online) voorlichtingsavonden. Het WKZ en het Antonius hebben op hun websites ook filmpjes met daarop een online rondleiding door het ziekenhuis.

In onze eigen online voorlichtingsfilm gaan we ook in op de (kleine) verschillen tussen de ziekenhuizen. Rond 30 weken van je zwangerschap ontvang je een link naar deze voorlichtingsfilm. Eerder ontvangen? Vraag ernaar bij de assistente!