Zwangerschapsklachten

Tijdens de zwangerschap kun je last van allerlei kwaaltjes en ongemakken krijgen. Hieronder staan de meest voorkomende beschreven. Kwaaltjes en ongemakken horen bij de zwangerschap. Heb je erg veel last? Bespreek dit dan met ons tijdens de controles, dan kunnen we kijken of er iets aan te doen is.

 

Misselijk

Veel vrouwen zijn de eerste drie maanden van de zwangerschap misselijk. Soms houdt de misselijkheid langer aan. Het helpt om kleine beetjes verspreid over de dag te eten. Ook helpt het vaak om ‘s ochtends voordat je uit bed stapt alvast een beschuitje of cracker te eten.

Soms gaat dit gepaard met overgeven. Belangrijk is dat je voldoende vocht binnen houdt. Houdt je helemaal niets binnen of ben je zo misselijk dat je niets meer kunt doen, neem dan contact op met ons of je huisarts. De huisarts kan je soms wat voorschrijven tegen de misselijkheid. Ook een diëtist kan hulp bieden.

De misselijkheid gaat meestal tussen de 12 en 16 weken zwangerschap vanzelf over.

 

Vermoeidheid

Tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap kun je je erg moe voelen. Dit komt door alle veranderingen in je lichaam. Het heeft geen zin je tegen deze moeheid te verzetten. Veel slapen is vaak het enige wat helpt. Na de eerste drie maanden krijg je meestal weer meer energie.

De laatste twee maanden van de zwangerschap wordt het lichamelijk zwaarder waardoor je je sneller moe kunt voelen. Probeer tijdens je verlof dan ‘s middags even te slapen.

 

Maagzuur

Je kunt tijdens de zwangerschap last krijgen van brandend maagzuur. Dit komt doordat de afsluiting tussen je maag en je slokdarm slapper wordt door de zwangerschapshormonen, ook groeit de baarmoeder en duwt tegen je maag. Heb je veel last van maagzuur, dan kun je de apotheek om iets tegen het brandende maagzuur vragen dat geschikt is voor zwangeren vrouwen.

 

Buikpijn (bandenpijn, blaasontsteking)

Bandenpijn is een zeurende of stekende pijn in je onderbuik. Het komt doordat je baarmoeder groeit en oprekt. Hierdoor komt er meer spanning te staan op de banden die je baarmoeder vasthouden. Dit kan pijn doen, de pijn kun je ook in je liezen of je rug voelen. Een warme kruik, een warm bad of warme douche helpen vaak.

Belangrijk is dat je bij pijn in je onderbuik even nagaat of je plast zoals je gewend bent. Plas je hele kleine beetjes, of moet je veel vaker dan normaal. Dan kan er sprake zijn van een blaasontsteking, dit gaat in de zwangerschap niet altijd gepaard met pijn bij het plassen. Soms voel je je ook niet lekker en heb je lichte verhoging. Twijfel je hierover laat dan even je urine bij de huisarts controleren. Het is belangrijk een blaasontsteking tijdens de zwangerschap te laten behandelen met antibiotica.

 

Harde buiken

Harde buiken ontstaan doordat de spieren van je baarmoeder zich af en toe samentrekken. Tijdens deze ‘oefenweeen’ voelt je buik hard en strak aan. Harde buiken ontstaan in de tweede helft van de zwangerschap. Vaak heb je ze aan het einde van de dag. Soms kan een blaasontsteking ook harde buiken veroorzaken. Belangrijk is dat wanneer je nog geen 37 weken zwanger bent de harde buiken niet regelmatig komen en geen pijn doen. Twijfel je hierover, neem dan altijd contact met ons op.

 

Bekken- en rug klachten

Bekken- en rugklachten komen veel voor in de zwangerschap, er is ook veel over te lezen. Door de zwangerschapshormonen worden de banden in je rug slapper, ook je bekken verweekt. Heb je last van je rug en/of bekken lees dan de folder ‘Rug- en bekkenklachten’ hier staan houdingsadviezen in die je bij alle dagelijkse dingen kunnen helpen. Blijf je klachten houden, vraag dan een fysio- of mensendieck therapeut om advies. Je kunt zonder verwijzing een afspraak maken.

 

Darmklachten / obstipatie

Door de groeiende baarmoeder worden je darmen aan de kant geduwd. Dit kan soms een stekende buikpijn veroorzaken. Door de zwangerschapshormonen werken je darmen tijdens de zwangerschap minder goed waardoor je obstipatie kunt krijgen. Belangrijk is om vezelrijk te eten (volkoren producten, groene groenten en fruit) en veel te drinken, lees hier meer over in de folder ‘Voedingsadviezen ijzer en verstopping .

 

Aambeien

Aambeien komen veel voor bij zwangere vrouwen. Door de hormonen is je ontlasting vaak harder, waardoor je aambeien krijgt. Aambeien kunnen soms bloeden. Ook drukt de groeiende baarmoeder op je darmen. Probeer veel vezels te eten, drink veel en blijf bewegen, hierdoor is het vaak makkelijker naar het toilet te gaan. Heb je erg veel last, dan kun je Curanol zalf en Curanol tabletten gebruiken.

 

Vocht vasthouden

Vocht vasthouden aan het einde van de zwangerschap is heel normaal. Je handen en voeten zijn hierdoor soms wat dikker. Leg onder je matras een boek, zodat je voeten wat hoger liggen. Het vocht wordt dan makkelijker afgevoerd.

 

Incontinentieklachten / bekkenbodemklachten

Het is niet raar als je tijdens de zwangerschap soms je urine niet op kunt houden. Je bekkenbodemspieren zijn slapper geworden door de hormonen en de baarmoeder duwt op je blaas. Je kunt je bekkenbodemspieren trainen. In de folder ‘bekkenbodem’, staat een aantal oefeningen beschreven. Belangrijk is dat je na je bevalling je bekkenbodem weer gaat te trainen, ook als je geen incontinentieklachten hebt. Houdt je incontinentieklachten vraag dan advies aan een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in bekkenbodemklachten.

 

Vaginale afscheiding

Tijdens de zwangerschap is het normaal dat je meer vaginale afscheiding hebt. Dit komt door de hormonen. Je kunt ook sneller een schimmelinfectie krijgen. Je hebt dan last van jeuk en/of gezwollen schaamlippen. De afscheiding is dan wat korreliger van structuur en ruikt anders. Het is belangrijk dit door de huisarts te laten behandelen.

 

Jeuk

Tijdens de zwangerschap kan je jeuk krijgen, alleen op je buik of over je hele lichaam. Door de hormonen komen er bepaalde stoffen in je bloed die jeuk kunnen veroorzaken. Mentholpoeder of metholgel helpt om de jeuk te verzachten. Belangrijk is dat de jeuk niet op je voetzolen of handpalmen zit, heb je daar wel last van, dan moet je ons bellen.

 

Psychische klachten

Niet voor iedereen is zwanger zijn fijn. Je kunt veel last van kwaaltjes en ongemakken hebben. Je kunt niet lekker in je vel zitten. Sommige vrouwen zijn erg snel geprikkeld tijdens de zwangerschap. Tot op zekere hoogte is dit normaal. Er gebeurt veel in je lichaam, maar er gaat ook veel in je leven (vooral bij een eerste kindje) veranderen. Soms kunnen er andere dingen spelen waardoor je niet goed in je vel zit (relatie, werk, etc.). Heb je zelf, of je omgeving, het idee dat het niet ‘normaal’ is, vraag dan bij ons om advies, wij kunnen dan kijken wat we voor je kunnen doen.

 

Meer/minder zin in seks

Sommige zwangeren krijgen meer zin in seks, andere minder. Ook kan het zijn dat je partner meer of minder zin heeft om te vrijen. Tijdens de zwangerschap kun je blijven vrijen. Maar vrij niet bij bloedverlies of vruchtwaterverlies.