Het kraambed, na alle maanden van voorbereiding op de bevalling, is het voorbij. De bevalling is achter de rug en het genieten van jullie kindje kan eindelijk gaan beginnen.
Lees meer over de aandachtspunten tijdens de eerste nacht na de geboorte in deze folder.
Eerste 8 -10 dagen
De eerste 8 tot 10 dagen na de bevalling wordt de kraamtijd genoemd. Voor sommigen is het een grote roze wolk, maar voor anderen kan deze wolk iets minder roze gekleurd zijn. Het is een hele bijzondere, maar soms ook zware tijd. In deze periode staat de zorg van jullie pasgeborene centraal, maar ook het lichamelijk herstel na de bevalling. Gebroken nachten kunnen hierbij hun tol eisen en onzekere gevoelens zijn in deze periode ook niet ongewoon. Het is wellicht fijn als je partner in de kraamtijd een paar dagen vrij is. Jullie kunnen dan samen in alle rust jullie kindje leren kennen. Tevens kan de kraamverzorgster jullie in deze periode samen leren hoe jullie de kleine het beste kunnen verzorgen.
Kraamvisites
Naast de hulp van de kraamverzorgster, zijn wij verantwoordelijk voor het kraambed en komen nog zo’n 3-4 keer langs om de kraambedcontroles te verrichten, de bevalling met jullie door te spreken, borstvoedingsproblemen op te lossen of vragen te beantwoorden. De kraamverzorgster zal uiteraard de eerste vragen beantwoorden en houdt in de gaten of alles normaal verloopt. Indien dit niet het geval is zal zij ons daarvan op de hoogte brengen, zodat wij hiernaar kunnen handelen. Zijn er buiten deze bezoeken in de eerste week problemen of vragen, neem dan contact met ons op, het liefst overdag. Als de bevalling in het ziekenhuis heeft plaatsgevonden, worden wij door het ziekenhuis gebeld wanneer jullie naar huis gaan. Wij komen dan de dag na thuiskomst bij jullie langs. In drukke perioden kan het voorkomen dat we een dag later komen dan afgesproken, dan zullen we altijd even bellen om dit te overleggen.
Lichamelijke ongemakken
In de kraamweek ervaart elke vrouw enige mate van lichamelijke ongemakken. Het kan fijn zijn om hier van te voren al iets over te lezen, we hebben de meest voorkomende ongemakken voor moeder en de baby op een rijtje gezet op deze pagina.
Hielprik en gehoortest
Rond dag 5-8 komt ook er ook een verpleegkundige van het consultatiebureau langs voor de hielprik en gehoortest bij de baby. Ze komen automatisch op het moment dat er aangifte is gedaan. Lees in de zwangerschap al de folder over deze onderzoeken, zo weet je wat je te wachten staat en welke keuzes er te maken zijn bij de hielprik. Kijk daarnaast eens in deze infographic over de hielprik.
Klossen
Let op: Tijdens de kraamweek is het noodzakelijk dat er een kraampakket aanwezig is en het bed op de juiste hoogte staat (ongeveer 70-80 cm of hoger). Daarnaast zijn er nog allerlei andere spullen te huren of lenen die mogelijk handig zijn. Klik voor meer informatie daarover op de pagina van Medipoint.
Heb jij vragen over het kraambed of over een ander topic? Neem dan natuurlijk contact met ons op, klik hier.