Welkom bij Verloskundigenpraktijk Breedstraat

Stuitligging

De meeste kinderen liggen aan het einde van de zwangerschap met het hoofdje naar beneden. Sommige kinderen blijven echter met de billetjes of de benen beneden liggen. Dit heet een stuitligging en komt aan het einde van de zwangerschap voor bij 3-4% van de vrouwen.

Indien het kindje rond 35 weken in stuitligging ligt, bestaat de mogelijkheid om te proberen het kindje te draaien. Dit gebeurt o.a. in het Diakonessenziekenhuis en het WKZ.

Dit is uiteraard niet verplicht. Soms draaien kindjes nog vanzelf naar hoofdligging. Maar dit gebeurt niet vaak na 35 weken. Indien een kindje in stuit ligt, vindt de bevalling in het ziekenhuis plaats. De gynaecoloog zal met jou/jullie dan bespreken wat de opties zijn en zal de zorg van ons overnemen.

Indien een kindje in het ziekenhuis naar hoofdligging gedraaid kan worden, kom je weer terug naar onze praktijk en begeleiden wij de bevalling.

Indien kindjes rond 32-33 weken in stuit liggen, draaien ze regelmatig nog zelf terug. Er bestaan ook alternatieve manieren om hen hierbij te helpen:

  • moxa-therapie; dit is een onderdeel van acupunctuur.
  • spinningbabies; bepaalde houdingen die je kunt aannemen om het kindje meer ruimte te geven om te draaien.