Echo’s

Echoscopie is niet meer weg te denken uit de hedendaagse verloskunde. Ook in onze praktijk is een aantal van onze verloskundigen geschoold om echo’s te maken, daarnaast werken wij nauw samen met Focus Verloskundig Centrum.

 

Vroege echo/vitaliteitsecho

Een vroege echo, ook wel vitaliteitsecho genoemd, wordt gemaakt voor de 10e week van de zwangerschap. Het doel van de echo is om te kijken of de zwangerschap vitaal is, of het hartje klopt, of de zwangerschap zich op de juiste plek heeft ingenesteld (niet buitenbaarmoederlijk) en of het 1 kindje (of misschien wel meer) is. Meestal is een vitaliteitsecho een inwendige echo via de vagina.

Bij veel vrouwen is het nodig om een vroege echo te laten maken. Dan is er een medische indicatie voor een vroege echo. In dit geval wordt de echo ook vergoed door je zorgverzekering.

Wil je ook graag een vroege echo, maar heb je geen medische indicatie? Geen probleem, neem hiervoor contact op met onze assistente. We kunnen dan een vitaliteitsecho inplannen op de praktijk. Deze echo kost €46,58 (2024).

 

Termijnecho

Een termijnecho is een echo waarbij de uitgerekende datum precies berekend kan worden. De termijnecho wordt bij voorkeur verricht tussen 10-12 weken zwangerschap, dan is deze meting (van hoofd tot stuit) het meest betrouwbaar. Deze echo vindt plaats op de praktijk en wordt vergoed door de verzekeraar. Klik hier voor meer informatie over de termijnecho.

 

13 weken echo

De 13 weken echo is een medisch onderzoek dat uitgevoerd kan worden door een echoscopist als je tussen de 12 weken en 3 dagen en 14 weken en 3 dagen zwanger bent.

Met de 13 weken echo kun je al vroeg in de zwangerschap laten onderzoeken of je kind ernstige lichamelijke afwijkingen heeft. De echoscopist kijkt bij een 13 weken echo onder andere naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen, de wervelkolom, de nekplooi en de placenta. Ook kijkt de echoscopist of het vruchtwater normaal is. Tijdens de 13 weken echo wordt niet naar het geslacht van het kindje gekeken. Er zijn geen kosten verbonden aan de 13 weken echo.

Kijk hier voor alle informatie over de 13 weken echo. Hier wordt dieper op de 13 weken echo in gegaan en wordt ook het verschil met de 20 weken uitgelegd.

 

20 weken echo/ SEO

De 20 weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Hoofddoel van de 20 weken echo is onderzoek naar de aanwezigheid van een open rug of een open schedel. Bij deze echo wordt gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Hierbij kunnen ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. Verder wordt gekeken of het kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. 

De 20 weken echo wordt vergoed vanuit de rijksbegroting. Voor deze echo verwijzen wij naar een echocentrum Focus of een ziekenhuis, omdat wij deze echo’s niet zelf maken.

Meer weten?

Download de folder: Informatie over de 20 weken echo of kijk op de site van het RIVM.

 

Groeiecho

Soms is er een indicatie om de groei van het kindje specifieker in de gaten te houden. Deze reden kan al aan het begin van de zwangerschap duidelijk zijn. Dit wordt dan in overleg met jullie opgenomen in jullie zorgplan.

Ook kan er tijdens de zwangerschap een reden ontstaan om de groei extra te meten door middel van een echometing. In overleg zal worden gekeken wanneer dit zal plaatsvinden. Als er een indicatie is voor een groeiecho, dan wordt deze vergoed door de verzekeraar. Deze echo vindt meestal plaats bij Focus.

Voor meer informatie over groeiecho’s klik hier.

 

Liggingscheck

Rond 36 weken zwangerschap maken wij op de praktijk een echo hoe het kindje ligt. Uit onderzoek is gebleken dat de ligging van het kindje aan het eind van de zwangerschap niet altijd goed kan worden gevoeld wanneer dit handmatig gebeurt. Ook na een echo zou de ligging nog kunnen veranderen, dus 100% zekerheid biedt dit niet. Deze echo vindt plaats op de praktijk. Wil je graag meer weten over een liggingscheck? Lees daar dan hier meer informatie over: Liggingscheck

 

Wat je moet weten

Als er een echo gemaakt wordt, zijn er een paar dingen die je vooraf moet weten:

  • Soms kan een echo twijfel geven en onrust zaaien als er dingen gezien of gemeten worden die nét niet helemaal in orde lijken te zijn. Vaak wordt de echo dan op een later moment herhaald voor meer duidelijkheid. Je kunt dit als spannend of stressvol ervaren.
  • Bij iedere extra echo in het derde trimester van de zwangerschap kijken we naar de anatomie van de baby, maar er wordt minder gedetailleerd gekeken dan bij de 20 weken echo (SEO). Het kan zijn dat er aandoeningen gezien worden die nog niet eerder ontdekt zijn. Natuurlijk is dat schrikken! Echter in dit stadium van de zwangerschap is een zwangerschapsafbreking wettelijk niet meer mogelijk. Wel kun je (afhankelijk van de aandoening) zorgen voor een goede opvang van de baby na de geboorte, door je te verwijzen naar een specialistisch centrum.
  • Ook al ziet alles er normaal uit op de echo, toch is er geen garantie dat de baby gezond is of goed groeit. De beeldvorming bij de echo is afhankelijk van de ligging van het kindje, de plek van de placenta en de moederlijke buikwand (een gespierde of dikkere buikwand bemoeilijken de echo). Daardoor kunnen dingen door de echoscopiste moeilijk te beoordelen zijn of gemist worden.
  • Het beoordelen van de groei van de baby met een echo is soms lastig. Het komt regelmatig voor dat een baby bij de geboorte toch een hoger of lager geboortegewicht heeft dan vooraf met de echo werd verwacht. Hier zit een foutmarge in.
  • Echoscopie is een veilige onderzoeksmethode. Tot nu toe zijn er geen nadelige effecten naar voren gekomen van echogeluidsgolven. Een garantie dat onbekende effecten nooit zullen optreden, is niet te geven.

 

Echofoto’s

Het is mogelijk om de echofoto’s die we in de zwangerschap van jullie kindje maken op een USB-stick op te slaan. Hiervoor hebben we op de praktijk USB-sticks, die je voor € 5,00 kunt kopen. Als je hier gebruik van wilt maken, willen we je vragen € 5,00 contant en gepast mee te nemen.