Zwanger worden

Gezond zwanger worden

Wil je zwanger worden? Het is belangrijk om al voor de zwangerschap na te denken over je leefstijl. Een gezonde leefstijl verhoogt de kans op een gezonde zwangerschap een gezond kind. Meer informatie hierover vind je op de site van Straks zwanger worden.

 

Stoppen met de pil en andere anticonceptie

Anticonceptiepil en NuvaRing – In principe kun je doorgaan met de pil of NuvaRing tot het moment dat je zwanger wilt worden. Het is niet schadelijk voor de gezondheid van de baby of van de moeder. Maar als je de tijd hebt, is het verstandig om een of twee menstruaties af te wachten. Dan kun je beter bepalen hoever je zwanger bent. Bij de meeste vrouwen is de natuurlijke cyclus binnen zes tot tien weken weer op gang. Bij anderen duurt het langer. Blijft een menstruatie langer dan 3 maanden uit ga dan naar de huisarts.

Implanon – Ook na verwijdering van Implanon®, een hormoonstaafje dat onder de huid wordt aangebracht, is het verstandig om eerst een natuurlijke menstruatie af te wachten. Daarvoor gelden dezelfde argumenten als na de pil.

Spiraaltje – Na verwijdering van het spiraaltje of hormoonspiraaltje (Mirena®), kun je meteen zwanger worden. Geen van beide beïnvloedt immers je natuurlijke cyclus.

Prikpil – Na het gebruik van de prikpil kan het wel negen maanden tot een jaar duren voordat de natuurlijke cyclus weer op gang komt. Daarom is het goed om over te gaan op een andere vorm van anticonceptie als je overweegt om aan kinderen te beginnen.

 

Vruchtbare dagen

Bij de meeste vrouwen vindt de eisprong (ovulatie) twee weken voor de verwachte volgende menstruatie plaats. De periode vlak voor je eisprong is je vruchtbare periode. Heb je een cyclus van precies 28 dagen, dan valt de eisprong ongeveer twee weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Sommige vrouwen voelen de eisprong. Met een ovulatietest kun je preciezer het moment van de eisprong bepalen.

 

Foliumzuur

Begin alvast met foliumzuur als je zwanger wilt worden, dit kun je bij apotheek of drogist kopen. Het advies is om ten minste vier weken voordat je zwanger wordt te starten met foliumzuur (0,4 of 0,5 milligram (mg) oftewel 400 tot 500 microgram foliumzuur per dag). In multivitaminen voor zwangere vrouwen zit ook genoeg foliumzuur. Dit slik je tenminste tot en met de tiende week van je zwangerschap. Kijk voor informatie over gezonde voeding, leefstijl en risicofactoren verder op onze website.

Bij mannen kan foliumzuur goed zijn voor de kwaliteit van de zaadcellen. De zaadcellen kunnen net iets sterker worden.

 

ZwangerWijzer

Doe ook de test op zwangerwijzer.nl Door deze test voordat je zwanger wilt worden in te vullen, weet je of er op voorhand sprake is van mogelijke risico’s. Voor vragen over de uitslag van de test kun je altijd contact met ons opnemen.

 

Bijhouden eerste dag van je laatste menstruatie

Als je zwanger wilt worden is het belangrijk om bij te houden wanneer de eerste dag is dat je ongesteld wordt. Met behulp van die gegevens kun je later berekenen hoever je ongeveer zwanger bent en wanneer je bent uitgerekend. Wil je zwanger worden na een miskraam? Lees dan ook zeker de volgende informatie: Zwanger worden na miskraam

 

Kinderwensspreekuur

Heb je vragen over zwanger worden, mag je altijd contact met ons opnemen of een afspraak maken op het kinderwensspreekuur.