Geschiedenis

Op 17 januari 1983 is onze praktijk opgericht door Annemiek Cuppen en Aleid Beks. Zij vestigden zich aan de Oudegracht 20 in Utrecht. Thuis bevallen met een verloskundige was in de stad Utrecht bijna niet meer mogelijk door een tekort aan verloskundigen (vroedvrouwen in die tijd!). Op het moment dat zij zich vestigden, waren er nog maar drie andere verloskundigen in Utrecht.

Met de vestiging van hun praktijk hebben zij dan ook  een belangrijke rol gespeeld bij de terugkomst van de begeleiding door verloskundigen en de thuisbevalling in de stad Utrecht.

‘Die praktijk werd een succes, en we werkten met veel plezier, volgden vrouwen op de manier waarop zij wilden bevallen, hielpen mee schommelstoelen het ziekenhuis in te dragen, en begeleidden vooral bevallingen thuis: liggend, staand, op de hurken, op de baarkruk, op handen en voeten, knielend, in bad, in de keuken, voor de open haard, in de slaapkamer en onder het bureau. Vrouwen bleken enorm kreatief, partners en vriendinnen onuitputtelijk, en samen waren ze sterk, konden ze putten uit bronnen die ze vaak nog niet eerder aangeboord hadden. Vrouwen werden niet alleen moeder, maar ook meer vrouw, ze kwamen vaak uit die ervaring met een intens gevoel van trots, van kracht en zelfvertrouwen.’
Annemiek Cuppen, oktober 1995, Tijdschrift voor Gezondheid en Politiek, jaargang 13 nr. 5

In de zomer van 1990 verhuisde de praktijk van de Oudegracht naar de Breedstraat. Hier komt de huidige naam van de praktijk vandaan.

Na Annemiek en Aleid hebben verschillende andere verloskundigen de praktijk voortgezet. Verloskundigenpraktijk Breedstraat staat voor persoonlijke zorg op maat. Iedere maatschap heeft er haar eigen draai aan gegeven maar de zorg voor de zwangere en partner heeft altijd voorop gestaan.

Per 1 december 2020 is de praktijk verhuisd naar de Boothstraat, waar we een stuk meer ruimte kregen. De naam van de praktijk is al zo lang een begrip in Utrecht dat besloten is deze te behouden. Op de nieuwe locatie kunnen we met meerdere verloskundigen tegelijk werken, heeft de assistente meer ruimte en hebben we ook een ruimte voor groepsbijeenkomsten in de bunker in onze heerlijke tuin.

Op deze mooie plek zetten wij met veel liefde voor het vak ons werk voor de zwangeren in Utrecht voort! Benieuwd naar ons meest recente team? Maak hier dan online met ons kennis!