Je kan je kindje laten onderzoeken op een aantal afwijkingen. Deze onderzoeken heten prenatale screening.
Er zijn verschillende soorten onderzoek. De NIPT, 13 weken echo en 20 weken echo. Hieronder leggen we de verschillende onderzoeken kort uit. Tijdens jullie afspraken op de praktijk zullen we je verder over deze onderzoeken informeren. Het is van belang dat je je goed inleest voordat je hierover een gesprek hebt met de verloskundige.
Deze onderzoeken zijn niet verplicht, je beslist zelf of je ze wilt laten uitvoeren.
Onderzoek naar down-, edwards- of patausyndroom (NIPT)
Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om te onderzoeken (screenen) hoe groot de kans is op een kind met down-, edwards- of patausyndroom. Dit wordt onderzocht met de NIPT. Dit onderzoek vindt plaats rond 11-14 weken zwangerschap. Tijdens jullie afspraken op de praktijk zullen we je over dit onderzoek informeren.
Het kan jullie helpen de keuzehulp Bewust kiezen op in te vullen. Kijk ook goed naar de informatie over nevenbevindingen.
De kosten voor de NIPT worden vergoed vanuit de rijksbegroting.
Locaties bloedprikken NIPT
Voor het prikken van de NIPT moet je een afspraak maken bij een van de Saltro locaties. De locaties waar je in Utrecht bloed kunt laten prikken voor NIPT zijn:
- Saltro Locatie Bosboomstraat, Bosboomstraat 1G, Utrecht: Ma t/m Vrij 7:00 uur – 17:00 uur.
- Saltro Locatie Werradreef, Werradreef 2, Utrecht: Ma t/m Vrij 7:00 uur – 18:00 uur.
13 weken echo
De 13 weken echo is een medisch onderzoek dat uitgevoerd kan worden door een echoscopist als je tussen de 12 weken en 3 dagen en 14 weken en 3 dagen zwanger bent.
Met de 13 weken echo kun je al vroeg in de zwangerschap laten onderzoeken of je kind ernstige lichamelijke afwijkingen heeft. De echoscopist kijkt bij een 13 weken echo onder andere naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen, de wervelkolom, de nekplooi en de placenta. Ook kijkt de echoscopist of het vruchtwater normaal is. Tijdens de 13 weken echo wordt niet naar het geslacht van het kindje gekeken. Er zijn geen kosten verbonden aan de 13 weken echo.
Kijk in de folder 13 en 20 weken echo voor meer informatie over de 13 weken echo. Hier wordt dieper op de 13 weken echo in gegaan en wordt ook het verschil met de 20 weken uitgelegd.
20 weken echo
De 20 weken echo is een uitgebreide medische echo waarbij gekeken wordt of de baby geen aangeboren afwijkingen heeft (voor zover ze dat op een echo kunnen zien). Er wordt onder andere gekeken naar de hersenen, het hart, andere belangrijke organen en het aangezicht. Deze echo is niet verplicht.
Bij de 20 weken echo wordt er ook gekeken naar softmarkers die bij een syndroom kunnen horen. Softmarkers zijn mogelijke aanwijzingen voor een syndroom (bijvoorbeeld Downsyndroom). Indien deze softmarkers aanwezig zijn hoeft dit niet direct te betekenen dat er daadwerkelijk sprake is van een syndroom. Hiervoor is aanvullend onderzoek nodig.
Deze echo wordt gedaan tussen 19 en 20 weken zwangerschap. Deze wordt vergoed vanuit de rijksbegroting.