Welkom bij Verloskundigenpraktijk Breedstraat

Prenataal onderzoek

U kunt uw ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal afwijkingen. Dit onderzoek heet prenatale screening.

Er zijn twee soorten onderzoek: screening op downsyndroom en de 20 wekenecho. Deze onderzoeken zijn niet verplicht. U beslist zelf of u ze wilt.

Onderzoek naar down-, edwards- of patausyndroom

Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om te onderzoeken (screenen) hoe groot de kans is op een kind met down-, edwards- of patausyndroom. Dit wordt onderzocht met de NIPT of de combinatietest. Deze onderzoeken vinden plaats rond 11-14 weken zwangerschap. Tijdens jullie afspraken op de praktijk zullen we je over deze onderzoeken informeren.

Kijk voor meer informatie over de testen op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl en vul de keuzehulp Bewust Kiezen op deze website in.

Deze onderzoeken worden niet vergoed vanuit de basisverzekering, kijk voor vergoeding dus eventueel in je aanvullende polisvoorwaarden.

20 weken echo

De twintig weken echo is een uitgebreide medische echo waarbij gekeken wordt of de baby geen aangeboren afwijkingen heeft (voor zover ze dat op een echo kunnen zien). Er wordt onder andere gekeken naar de hersenen, het hart, andere belangrijke organen en het aangezicht. Deze echo is niet verplicht.

Bij de 20 weken echo wordt er ook gekeken naar softmarkers die bij een syndroom kunnen horen. Softmarkers zijn mogelijke aanwijzingen voor een syndroom (bijvoorbeeld Downsyndroom). Indien deze softmarkers aanwezig zijn hoeft dit niet direct te betekenen dat er daadwerkelijk sprake is van een syndroom. Hiervoor is aanvullend onderzoek nodig.

Je kunt er voor kiezen deze echo rond de 20e week van je zwangerschap te laten doen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over beide onderzoeken op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl of in de folder op onze website en/of webapp.

De locaties waar je in Utrecht bloed kunt laten prikken voor NIPT zijn:

  • Saltro Locatie Werradreef, Werradreef 2, 3562 CW Utrecht: Ma t/m Vrij 7:00 uur – 18:00 uur.
  • Saltro Locatie Jacobstraat, St. Jacobsstraat 209 B,3511 BP Utrecht: Ma t/m Vrij 8:00 uur – 12:00 uur.
  • Wilhelmina Kinderziekenhuis, Lundlaan 6, 3584 EA Utrecht: Ma t/m Vrij 8:00 uur – 17:00 uur.
  • St. Antonius Ziekenhuis, Utrecht Soestwetering 1, 3543 AZ Utrecht: Ma t/m Do 7:30 uur – 17:00 uur.