Verlies

Iedereen krijgt in het leven te maken met verlies. Ook het krijgen van kinderen kan soms hiermee gepaard gaan. Een zwangerschap kan al in een vroeg stadium eindigen. Je kunt voor de keuze komen te staan om een zwangerschap af te breken. Het kindje kan overlijden in de buik, tijdens de bevalling of erna. Dit zijn hele moeilijke situaties waarbij je steun kunt gebruiken van de mensen om je heen en van zorgverleners.

Het kan ook zo zijn dat het krijgen en hebben van een kindje anders is dan je je had voorgesteld. Bijvoorbeeld omdat het kindje veel zorg nodig heeft. Je zult dan afscheid moeten nemen van hoe je het hebben van een kindje had voorgesteld. 

Bij verlies hoort rouw. De duur van de zwangerschap of hoe oud een kindje is zegt niks over de mate waarin je verlies en rouw ervaart. Het is voor iedereen een heel persoonlijk proces. Ook een zwangerschap die al vroeg eindigt kan met veel verdriet gepaard gaan.

Op dit gedeelte van de website proberen we je wat verder te helpen als je met verlies te maken krijgt. We hebben een onderverdeling gemaakt in de verschillende dingen die je mee kunt maken. We geven tips voor bepaalde websites en boeken die kunnen ondersteunen. Kom je er niet uit? Vraag ons er gerust naar.

Soms kan het zijn dat je meer hulp nodig hebt in je rouwproces. We hebben verschillende professionals opgenomen die hierin kunnen ondersteunen.

Als (aanstaande) ouders kun je beiden het verlies anders ervaren en er ook anders mee omgaan. Dit kan soms moeilijk zijn. Het is belangrijk om hierover met elkaar te blijven praten. Merk je dat het verlies voor meer afstand tussen jullie zorgt? Zoek dan samen hulp.

Heb je te maken (gehad) met verlies en tips voor lotgenoten die je graag wilt delen? Geef het gerust aan ons door zodat wij dit kunnen plaatsen.

 

En tot slot: ook als het anders loopt dan verwacht zijn wij er natuurlijk (juist!) voor je. 

Lees meer over een miskraam in onze folder hierover, te vinden op deze overzichtspagina.

 Miskraambegeleiding – voor begeleiding bij een miskraam

FIOM– verwerken van een abortus

Watermethode – het goed kunnen zien van een te vroeg geboren kindje in water

Boek: Verlies van een prille zwangerschap

Troost – om je weg te vinden bij verlies, afscheid en gemis

 Stillborn – praktische informatie rondom de keuzemomenten die je krijgt wanneer een zwangerschap wordt afgebroken of een kindje dood geboren wordt

Watermethode – het goed kunnen zien van een te vroeg geboren kindje in water

Loss app – Loss is een app die jezelf en anderen versterkt na het verlies van een baby.

www.sczb.nl – lotgenotengroep afbreken van een zwangerschap

Stille levens – Veel verschillende folders met daarin informatie over: hoe neem ik afscheid van mijn baby, waar moet ik aan denken bij de uitvaart, hoe gaan mijn parnter en ik dit samen redden, hoe kan ik mijn andere kinderen helpen, hoe is het voor vaders, zwangerschapsbeëindiging bij een gewenste baby, zwangerschap na verlies van je baby etc.

Boek: hulpboek bij het verlies van een kind

Troost – om je weg te vinden bij verlies, afscheid en gemis.

Loss app – Loss is een app die jezelf en anderen versterkt na het verlies van een baby.

Boek: hulpboek bij het verlies van een kind

Prikkelpracht – biedt begeleiding bij gezinnen met een kindje met een aandoening

Stichting Lotje & Co – Stichting Lotje&co wil aan gezinsleden en naasten van zorgintensieve kinderen laten zien welke mogelijkheden er zijn in het leven met een zorgintensief kind

Uitvaart baby

kindjes begraven < 24 weken – Gemeente Utrecht

Ima Afscheidszorg – Babyuitvaart van baby’s die rondom de geboorte zijn overleden, ongeacht de zwangerschapsduur

Houvast Uitvaart –  biedt gespecialiseerde begeleiding aan ouders van kinderen die tijdens de zwangerschap of na de geboorte overleden zijn tot de leeftijd van een jaar.

moederziel.nl
– coaching bij miskraam en buitenbaarmoederlijke zwangerschap

www.liesbethbauer.nlPraktijk voor psychotherapie en
rouwbegeleiding

www.thepositiveperspective.nl –
tweedaagse samenkomst – het verlies van een kind tijdens de zwangerschap