Wat is een vroedkundige?

Een vroedkundige is een ander woord voor een verloskundige. In België, in het Vlaams, wordt een verloskundige een vroedkundige genoemd. En wat doet een vroedkundige dan eigenlijk?

Zwangerschapszorg

Tijdens de zwangerschap begeleidt een vroedkundige de zwangere en haar partner tijdens de hele periode. Vanaf 7-8 weken kan je bij hem/haar terecht voor de eerste echo, de tweede echo volgt dan rond 10-12 weken van de zwangerschap. Tijdens deze afspraken geeft ze je veel informatie over prenatale screening (NIPT, 13 en 20 weken echo), over wat je moet regelen in de zwangerschap en wat je kan verwachten. Ook zal ze het met jullie hebben over de bevalling en hoe je je daar het beste op voor kunt bereiden. Alle vragen die je hebt kan je aan de vroedkundige stellen. Zij controleert de groei van de baby en houdt je bloeddruk in de gaten. Als zij zorgen heeft over de conditie van jou of van de baby dan zal ze dit altijd met je delen en hierop actie ondernemen.

Bevalling

Tijdens de bevalling wordt je begeleid door een vroedkundige. Bij verloskundigenpraktijk Breedstraat zijn wij met een team van verloskundigen, één van onze verloskundigen begeleidt je tijdens de bevalling. Als de bevalling begint dan bel je met de dienstdoende verloskundige. Zij zal eerst thuis langskomen om te kijken hoe het met jullie gaat en hoever je bent in de bevalling. Als jullie in het ziekenhuis willen bevallen gaat de verloskundige met jullie mee, als je thuis wil bevallen blijft ze uiteraard bij jullie thuis. Je mag zelf kiezen waar je wil bevallen, een vroedkundige begeleidt jullie op elke plek. Een kraamverzorgster ondersteunt de vroedkundige tijdens de bevalling. De kraamverzorgster helpt na de bevalling ook met het aanleggen van de baby als je borstvoeding wil geven, ze helpt je met douchen, ze verzorgt jullie qua eten/drinken en helpt met alles opruimen naderhand. Mocht er tijdens of na de bevalling een complicatie optreden dan zorgt de vroedkundige ervoor dat je overgedragen wordt aan de gynaecoloog.

Kraamtijd

Ook tijdens de kraamperiode heeft de vroedkundige nog een belangrijke rol. De kraamverzorgster is elke dag bij jullie thuis maar ook de vroedkundige komt nog 3-4 keer langs in de kraamweek. Als verloskundige ben je namelijk eindverantwoordelijk en bij vragen/problemen zijn wij daarom altijd bereikbaar. Bijvoorbeeld bij vragen over borstvoeding, bij geelzien van de baby of bij koorts bij de moeder. Ook bespreken we altijd nog de bevalling na en beantwoorden we al je vragen.

Wat doet een vroedkundige nog meer?

Naast de zorg is er natuurlijk nog meer te doen. Sommige vroedkundigen werken in een eigen praktijk, anderen werken als waarneemster in dienst van een andere praktijk. Declaraties moeten verstuurd worden, de website en social media onderhouden, stagiaires begeleiden, roosters maken, assistentes aansturen, praktijkpand onderhouden en zo kunnen we nog even doorgaan. Er komt achter de schermen veel bij kijken maar dit maakt het werk ook zo afwisselend. Enerzijds veel verschillend cliënt contact en aanwezig zijn bij één van de mooiste momenten uit iemands leven. Anderzijds ook bezig houden met administratieve en beleidszaken. Wij vinden vroedkundige zijn het leukste beroep dat er bestaat!

Wil jij je aanmelden bij de Verloskundigen van de Breedstraat, bezoek dan onze inschrijfpagina hier: Inschrijven.