Welkom bij Verloskundigenpraktijk Breedstraat

Perineummassage

Perineummassage en EPI-NO®

In de zwangerschap kan je overwegen om perineummassage te gaan doen of een EPI-NO® te gebruiken. We hebben onderzocht of hier wetenschappelijk bewijs voor is.

In een samenvatting van verschillende onderzoeken werd in 2013 het volgende geschreven:

‘Van het toepassen van antenatale perineummassage en het antenataal gebruik van de EPI-NO® kon geen beschermend effect aangetoond worden op het optreden van totaalrupturen. Beide interventies hebben echter wel een gunstige invloed op het risico voor kleinere rupturen en de noodzaak tot toepassen van een medio-laterale episiotomie.’ (Een episiotomie is een ander woord voor een knip)

In 2016 is gekeken naar de uitkomst van 5 verschillende onderzoeken over de EPI-NO®, hierbij werd echter gevonden dat de EPI-NO® niet beschermd tegen inknippen en perineumrupturen. Om die reden raden wij een EPI-NO® niet actief aan, als je hem toch wil gebruiken is dat uiteraard prima.

Mocht je geïnteresseerd zijn in het toepassen van perineummassage dan vind je hier uitleg hierover in een folder. Hier kun je een instructiefilmpje vinden (in het Engels).

Perineummassage kan dus mogelijk helpen bij het voorkomen van kleinere rupturen en  het voorkomen van een knip. We laten het aan jou om een afweging te maken om wel of geen perineummassage toe te passen in de zwangerschap.