Hoe voelen weeën?

Hoe voelen weeën?

Als de bevalling nadert vraag je je waarschijnlijk af: hoe voelen weeën? Of misschien vraag je je dit zelfs al wel af als je net zwanger bent. Dit is voor iedereen net wat anders maar veel vrouwen beschrijven het als een scherpe pijn tussen navel en schaambot. Veel vrouwen vinden het lijken op menstruatiepijn maar dan heviger. Het is een pijn die komt en gaat en die intenser wordt naarmate de bevalling vordert. Tevens kun je weeën voelen in de onderrug en in je bovenbenen. Weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond open gaat. Als je niet aan het bevallen bent is de baarmoedermond een wat stugger, opstaand ‘tuitje’. Door de samentrekkingen van de baarmoeder tijdens de bevalling wordt dit tuitje zachter, dunner en gaat uiteindelijk open staan. Dit laatste noemen we ontsluiting.

Wat kun je doen tijdens het voelen van de weeën?

Ieder lijf is anders en iedereen heeft een andere manier om met de weeën om te gaan maar er zijn een aantal dingen die vaak goed werken.

  1. Weeën worden aangestuurd door het hormoon oxytocine. Dit zorgt voor de samentrekkingen in je baarmoeder. Oxytocine wordt geremd door adrenaline. Daarom is het belangrijk om stress en afleiding te voorkomen tijdens een bevalling. Dus leg je telefoon aan de kant, zorg dat het een beetje donker is en zet bijvoorbeeld fijne muziek op.
  2. Door warmte kunnen spieren goed ontspannen. Een warme douche of een warm bad tijdens de bevalling kan goed helpen om te ontspannen tussen de weeën door. Verder kunnen de warmte en ontspanning helpen om de weeën minder intens te voelen.
  3. Het is belangrijk om verschillende houdingen aan te kunnen nemen tijdens de bevalling. Voor iedereen werkt een andere houding goed, dus je moet goed bij jezelf voelen wat fijn is. Tevens zorgt het wisselen in houdingen voor een vlottere ontsluiting.
  4. Lege blaas. De blaas ligt vlak naast de baarmoeder. Een volle blaas kan de weeën tegen werken. Zorg dus dat je regelmatig even gaat plassen.

Wanneer is het tijd om de verloskundige te bellen?

Als je voor het eerst gaat bevallen dan is een vuistregel om de verloskundige te bellen als de weeën een uur lang elke 3-5 minuten komen en 1 minuut aanhouden. De intensiteit van de weeën is dusdanig dat je je tijdens een wee even moet concentreren om de wee goed op te vangen.

Als je al eerder bevallen bent bel je de verloskundige als je regelmatige weeën hebt die je herkent van vorige keer.

Wat kun je doen om je voor te bereiden op hoe de weeën voelen?

Niemand weet van tevoren hoe de weeën precies voor jou gaan voelen. Belangrijk tijdens het voelen van weeën is om in het moment te blijven en niet te veel met de tijd bezig te zijn. Doorademen en de spieren in de rest van je lijf ontspannen houden zodat je niet gaat verkrampen zijn belangrijk. Sommige mensen vinden het fijn om zich voor te bereiden door middel van bijvoorbeeld Mindfulness. Hier leer je om je bewust te zijn van wat er in het moment zelf gebeurt en dit ook te accepteren. In onze praktijk bieden we een voorbereidende bevalcursus aan die, naast praktische voorbereiding, ook ingaat op de mentale voorbereiding. Kijk op onze website voor meer informatie en om je aan te melden (ook mogelijk als je geen cliënte bij ons bent).