Bloedverlies en miskraam

Eerste helft zwangerschap

Bloedverlies in de eerste 16 weken van de zwangerschap komt voor bij één op de vijf vrouwen. Bij de helft van deze vrouwen houdt het bloedverlies na enkele dagen op en gaat de zwangerschap normaal verder. Bij de andere helft blijft het bloedverlies bestaan en kan er sprake zijn van een miskraam. Dit wil zeggen dat het embryo (vruchtje) wordt afgestoten. Bij vrouwen die in het begin van de zwangerschap bloedverlies hebben, eindigt 50% van deze zwangerschappen in een miskraam. Uiteindelijk eindigt één op de tien zwangerschappen in een miskraam. De kans op een miskraam neemt toe naarmate je ouder wordt, bij vrouwen ouder dan 36 jaar is dit één op de vijf. Het is niet te voorspellen of je een miskraam krijgt. Meestal wordt het binnen enkele dagen vanzelf duidelijk. Er is helaas geen mogelijkheid om een miskraam te voorkomen of tegen te houden. 

In de folder ‘Miskraam’ kun je meer lezen over een miskraam. 

Je mag ons altijd bellen bij ongerustheid of vragen. Heb je koorts of verlies je erg veel bloed (veel meer dan een menstruatie), bel ons dan direct op het spoednummer.

 

Tweede helft zwangerschap

Alle slijmvliezen raken beter doorbloed in je zwangerschap, dus ook die van je vagina en je baarmoeder. Hierdoor kun je makkelijker bloedverlies krijgen, bijvoorbeeld na het vrijen. Indien je bloedverlies hebt, is het altijd raadzaam om hierover met ons te overleggen. Bel hiervoor met het spoednummer.