Bij hoeveel weken eerste echo

Veel vrouwen en hun partners zijn heel nieuwsgierig naar hun kindje en willen die graag zo snel mogelijk zien op een eerste echo. Bij hoeveel weken kan je het beste een eerste echo laten maken?

Termijn bij de eerste echo

Vanaf 7-8 weken is de beste termijn om een eerste echo te maken. Bij deze vroege echo meten we het kindje op om te kijken of de groei past bij hoever je bent in de zwangerschap. We kijken of het hartje klopt en we kijken of het kindje in de baarmoeder zit. Rond 7 weken zwangerschap is het kindje rond 10mm dus nog te klein om te zien hoe de ontwikkeling verder gaat. Als echter het hartje klopt en de groei is goed, zijn dit hele goede signalen van de ontwikkeling van het kindje.

Vanaf 6 weken zwangerschap gaat het hartje kloppen. Bij veel vrouwen is het alleen zo dat zij niet helemaal zeker zijn van hoeveel weken ze zwanger zijn. Het kan zijn dat je toch een paar dagen minder ver zwanger bent dan je dacht. Als je dan te vroeg een echo maakt, zie je helaas nog geen kloppend hartje. Daarom is het beter om te wachten tot 7-8 weken met het maken van de eerste echo, dan weten we zeker dat we een kloppend hartje moeten zien. Lees hier meer over de groei van de foetus na deze periode, foetus 10 weken.

Er is ook een uitzondering op dit advies. Als je eerder een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt gehad, ook wel extra uterine graviditeit (EUG) genoemd, dan is dit een reden om wel eerder voor je eerste echo langs te komen. We raden je dan aan om rond 6 weken zwangerschap een eerste echo te maken. Deze echo is er dan vooral voor om te kijken of het kindje in de baarmoeder zit.

Kosten van de echo

Als er een indicatie is voor een vroege echo dan wordt deze eerste echo vergoedt door je verzekeraar. Je kunt hier lezen wat de indicaties zijn, voorbeeld is als je eerder een miskraam hebt gehad. Als er geen medische indicatie is dan kan je alsnog een eerste vroege echo laten maken, alleen betaal je de echo dan zelf. De kosten zijn rond €40. Veel vrouwen kiezen hier wel voor, omdat ze het gerust stellend vinden. Dit kunnen wij ons goed voorstellen!

Naast deze eerste echo, is het natuurlijk ook mogelijk om een 3D echo in Utrecht te laten maken.

Wat als het niet goed is?

Helaas kan het ook gebeuren dat je bij je eerste echo geen goed nieuws krijgt. Het kan zijn dat het kindje gestopt is met groeien of dat er geen kloppend hartje is. Ook kan het zijn dat er sprake is van een lege vruchtzak, dat wil zeggen dat er geen embryo is gegroeid. Als het niet goed is komt dit meestal door een fout in de celdeling van de chromosomen. Dit is niet erfelijk en hier kan je ook niets aan doen. In een volgende zwangerschap is er gelukkig een grote kans dat het wel goed gaat. Als de eerste echo niet goed is, zullen we je op dat moment informatie meegeven over het vervolg. Je kunt hier ook meer over lezen in een folder over miskramen, lees het hier in deze folder.

Afspraak maken

Vul het inschrijfformulier in op onze website en de assistente zal binnen enkele werkdagen contact met je opnemen. Zij zal ook het maken van de afspraak voor een eerste echo met je bespreken.