Foetus 10 weken

Na de bevruchting van de eicel en de zaadcel gaat de ontwikkeling van een foetus van start en negen maanden later is deze klaar om geboren te worden. Vanaf week 7 of 8 kan je een afspraak maken om een eerste echo te laten maken, bij verloskundigenpraktijk de Breedstraat, en mogelijk al een kloppend hartje zien. Het hartje van een embryo gaat kloppen in de zesde zwangerschapsweek. Voor week 10 van de zwangerschap noemen we een kindje een embryo, vanaf week 10 spreken we van een foetus. De eerste afspraken bij verloskundigenpraktijk de Breedstraat vinden naar keuze plaats bij 7 tot 8 weken, of bij 10 tot 12 weken. De vroege echo is optioneel en zijn voor eigen kosten.

 Groei van de foetus 10 weken

De groei van de foetus wordt in de eerste helft van de zwangerschap bepaald door de genen van de foetus zelf. Bij iedere zwangerschap in Nederland zal tussen de 10 weken en 12 weken en 6 dagen van de zwangerschap de uitgerekende datum vastgesteld worden door middel van een zogenoemde termijn echo. Daarbij wordt de lengte van de foetus gemeten van de kruin tot aan de stuit. Hoe dichterbij de tiende week van de zwangerschap de foetus gemeten is, hoe betrouwbaarder.

Termijnecho

De termijn echo staat om deze reden het liefst na en dichtbij de 10 weken van de zwangerschap gepland. De foetus kan je bij de echo vanaf 10 weken zwangerschap ook zien bewegen op de echo. Aan de termijn echo is een langere afspraak, ook wel de intake genoemd, verbonden. Bij deze afspraak bespreken we je medische voorgeschiedenis en leggen we uit hoe de zorg bij verloskundigenpraktijk de Breedstraat in zijn werking gaat. In de tweede helft van de zwangerschap wordt de groei beïnvloed door factoren van buitenaf.

Controle door verloskundigen

Tijdens de zwangerschap wordt via uitwendig onderzoek van de buik de groei van de foetus in de gaten gehouden. Er wordt bij iedere controle bij de verloskundige ook naar het hartje van de foetus geluisterd. Vanaf 12 weken groeit de baarmoeder achter het schaambot vandaan. Vanaf 13 weken van de zwangerschap kan van de buitenkant van de buik van de moeder het hartje van de foetus gehoord worden door middel van een doptone. Gedurende de zwangerschap krijg je zo’n 8 tot 10 controles bij de verloskundige, zodat we de conditie van je foetus en van jou zelf zo goed mogelijk kunnen bewaken.

Voeding foetus 10 weken

Tot week 8 van de zwangerschap krijgt de foetus voeding uit de dooierzak. Vanaf week 7 gaat de moederkoek ontwikkelen en vanaf week 12 gaat de moederkoek functioneren. Rond de 10 weken van de zwangerschap vindt de overgang plaats voor de foetus. De foetus krijgt vanuit 3 bonnen voeding. Een bron hiervan is de moederkoek. Via de moederkoek krijgt de foetus via het bloed voedingsstoffen. Een tweede hiervan is de moederkoek zelf, die voedingsstoffen produceert voor de foetus. Een derde bron is de foetus zelf. Als er onvoldoende voedingsstoffen worden verkregen via het bloed van de moeder of via de moederkoek zelf, kan de foetus zelf voedingsstoffen aanmaken.

Verdere ontwikkeling

De verdere ontwikkeling van een foetus vindt continu plaats. Een foetus kan vanaf 24 weken horen en zien in de baarmoeder en vanaf 28 weken reageert het op prikkels van buitenaf. De groei en ontwikkeling zal gedurende de hele zwangerschap in de gaten gehouden door de verloskundige. Vanaf week 37 van de zwangerschap is de foetus klaar om geboren te worden. Bij week 40 van de zwangerschap is de uitgerekende datum. De bevalling kan tot 42 weken van de zwangerschap op zich laten wachten.

 Wil jij je graag inschrijven bij onze praktijk? Gebruik dan ons eenvoudige en handige inschrijfformulier: Inschrijven kan hier.