10 weken zwanger

10 weken zwanger, leefstijl

Je bent 10 weken zwanger. Aan de buitenkant van je lijf is nog niet veel te zien, maar je lijf is hard aan het werk. Het is dan ook enorm belangrijk om gezond te eten en te leven. Tijdens je zwangerschap ‘mag’ je niet alles eten en zijn er ook dingen die juist extra goed voor je zijn in deze periode. Daarnaast is het van belang is dat je voldoende vitamine D, Omega 3 en calcium binnen krijgt.

Op onze site, onder het kopje Voeding en Leefstijl, kun je meer informatie vinden over wat een gezonde levensstijl is. En wil je hier meer over weten, bespreek dit dan tijdens je afspraken met de verloskundige.

Intake en 10 weken zwanger echo’s

Deze periode is een fase waarin veel informatie op je af komt en veel geregeld moet worden. Meer weten over de voorbereiding van je bevalling, lees dan hier verder: Voorbereiden op de bevalling. Tijdens de eerste 10 weken van je zwangerschap heb je al een aantal afspraken met ons. Al voordat je 10 weken zwanger bent, kan je bij ons namelijk terecht voor een vroege echo. De assistente kan je daar bij je aanmelding meer over vertellen. Als je ongeveer 10 weken zwanger bent, heb je je intake bij ons. Tijdens deze intake bespreken we alle informatie die jullie hebben ingevuld op onze vragenlijst (deze ontvang je voordat je 10 weken zwanger bent van onze assistente). Het is fijn en handig als je partner bij deze afspraak aanwezig is. De intakeafspraak rond 10 weken is wat langer dan de andere afspraken die je bij ons hebt. Er is dan ook alle ruimte om jullie vragen aan ons te stellen.

In diezelfde periode, wanneer je 10-11 weken zwanger bent, vindt de termijnecho plaats. De termijnecho is bedoeld, zoals de naam al doet vermoeden, om definitief je termijn en daarmee uitgerekende datum vast te stellen. De termijn van je zwangerschap die dan wordt vastgesteld is termijn waarmee vanaf dan in je zwangerschap ‘gerekend’ wordt.

Prenatale screening

Zoals gezegd bij 10 weken zwanger komt er een hoop informatie op je af. Dit is namelijk ook de periode waarin jullie informatie ontvangen over en een keuze moeten maken over wat jullie wel en niet willen als het gaat om prenatale screening. Bij prenatale screening betekent dat je op bepaalde momenten in je zwangerschap onderzoek kan laten doen naar een aantal afwijkingen bij jullie ongeboren kindje In de periode dat je 10 weken zwanger bent gaat het specifiek om de keuze maken tussen wel of geen NIPT en wel of geen 13 weken echo. De afspraken hiervoor maak je over het algemeen rond de periode dat je 10 weken zwanger bent, maar vinden een aantal weken later plaats. Daarnaast, en dat lijkt wellicht vroeg wanneer je 10 weken zwanger bent, word je ook al geïnformeerd over de 20 weken echo. Lees op onze site, via deze link, meer over de verschillen tussen de verschillende vormen van prenatale screening.

De verloskundige zal jullie over deze onderzoeken informeren, counselen noemen we dat, maar is ook enorm van belang om dit gesprek vooraf samen voor te bereiden. Op die manier kunnen jullie tijdens het gesprek met de verloskundige heel gericht vragen stellen. Uitgebreide informatie hierover vinden jullie op de site, maar ook in de webapp. Goed om te weten, de verloskundige adviseert jullie hier niet over. Zij informeert enkel, de keuze is aan jullie. Kiezen jullie voor prenatale screening, dan vindt dit overigens niet plaats wanneer je 10 weken zwanger bent. Vanaf 11 weken kan je de NIPT laten uitvoeren en de 13 weken echo vindt uiteraard plaats rond 13 weken zwangerschap.

Wil jij je graag bij ons inschrijven? Maak dan gebruik van ons eenvoudige en handige inschrijfformulier, inschrijven kan hier: Inschrijven.