Wanneer liggingsecho?

Wanneer liggingsecho? Wanneer krijg ik een liggingscheck? Waar wordt naar gekeken tijdens een liggingscheck? En wat kan een vervolg zijn na een liggingscheck? Allemaal vragen die wij vaker horen, we leggen het je graag uit.

Wat is een liggingscheck

De naam verklapt het al een beetje, maar tijdens deze check kijken we middels een echo naar de ligging van de baby in je buik. Voor de bevalling willen we graag weten of de baby met het hoofd of met de billen naar beneden ligt. Wanneer de baby met de billen naar beneden ligt heeft dit namelijk gevolgen voor de bevalling. Door een echo te maken kom je hier al in de zwangerschap achter en kan je er nog over nadenken hoe jij wil bevallen. Verloskundigen voelen ook altijd aan je buik tijdens de zwangerschap en voelen dan ook naar de ligging van de baby. Dit blijft echter mensenwerk en dus kan het soms zijn dat het niet goed te voelen is hoe de baby ligt. Om die reden maken we bij iedereen een liggingscheck, ook als we het zeker denken te weten hoe de baby ligt.

Wanneer liggingsecho?

Een liggingscheck plan je het liefst in tussen 35 en 36 weken van de zwangerschap, omdat dit de termijn is waarbij baby’s meestal niet meer spontaan draaien. Rond 30 weken van de zwangerschap ligt 25% van de baby’s in stuit, dat wil zeggen met de billen naar beneden. Rond 35-36 weken ligt 3% van de baby’s nog in stuit. Veel baby’s draaien dus vóór 35 weken nog vanzelf naar hoofdligging. Veel eerder dan 35 weken een liggingscheck maken heeft dus niet zoveel zin. Na 36 weken draait ongeveer 10% van de baby’s die in stuitligging liggen, nog vanzelf, de kans wordt dus steeds kleiner. Hopelijk hebben we je vraag, wanneer liggingsecho? kunnen beantwoorden.

Stuitligging, en dan?

Wanneer de baby in stuitligging blijkt te liggen rond 35 weken, zullen er verschillende opties met je besproken worden. De eerste optie is om een uitwendige versie in te plannen. Bij een uitwendige versie draaien we de baby met onze handen van stuit naar hoofdligging. Dit lukt echter niet altijd. Is het je eerste kindje dan is er ongeveer 30-40% kans dat dit lukt, ben je zwanger van je 2e (of meer) kindje dan is de kans ongeveer 60-70% dat dit lukt. Voor een uitwendige versie verwijzen we je naar Focus, je kunt daar ook 3 van de verloskundigen van de Breedstraat tegenkomen omdat zij ook getraind zijn in deze versies.

Een versie kent weinig risico’s. Er is een kans van 5-7% dat de baby met de hartslag reageert tijdens de versie, de hartslag gaat dan omlaag. Dat is meestal van voorbijgaande aard. Bij 2 op de 1000 gevallen herstelt het niet en is dit een reden voor een spoedkeizersnede.

Wanneer een versie niet lukt, of als je geen versie wil, zullen we je verwijzen naar de gynaecoloog. Dit doen we omdat een bevalling van een baby in stuitligging meer risico’s heeft dan bij een baby in hoofdligging. Er is meer kans op een keizersnede en ook meer kans dat de baby opgenomen moet worden op de kinderafdeling na de geboorte. Je mag ook direct kiezen voor een keizersnede als de baby in stuit ligt. Dit heeft echter meer risico’s voor de moeder en heeft ook risico’s voor eventuele volgende zwangerschappen.

Heb je nog vragen over de liggingscheck, wil je weten wanneer je hem moet inplannen of wil je een afspraak maken? Neem dan contact op met verloskundigenpraktijk Breedstraat! Gebruik ons eenvoudige inschrijfformulier om je bij onze praktijk in te schrijven: Ga naar het inschrijfformulier.