Keizersnede

Wat is een keizersnede?

Bij een keizersnede, in medische termen ook wel sectio caesarea genoemd, zal de baby middels een snede in de onderbuik geboren. Dit is een zware operatie, waarbij niet alleen de buikwand wordt geopend, maar ook de spierlaag, vetlaag en de baarmoeder. Deze ingreep zal dan ook niet zomaar uitgevoerd worden en zal alleen uitgevoerd worden als er een goede medische reden voor is.

Wanneer een keizersnede?

Het besluit hiertoe kan al in de zwangerschap zijn genomen. Dan spreken we van een primaire keizersnede. In de zwangerschap is het dan duidelijk geworden dat je kindje niet vaginaal geboren gaat zijn, omdat het bijvoorbeeld dwarsligt. Een andere reden kan zijn, dat de placenta voor de uitgang ligt.  Uiteraard zal de beslissing tot een primaire keizersnede en de daarbij behorende reden(en) samen met je gynaecoloog uitgebreid worden besproken.

We spreken van een secundaire keizersnede als het besluit tot deze ingreep pas tijdens de ontsluitingsfase of persfase is gedaan. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de arts een vermoeden heeft dat de baby een tekort aan zuurstof heeft en snel geboren gaat zijn. Een andere reden kan zijn, dat de ontsluiting niet verder vordert en extra medicijnen verder geen effect hebben. Als de beslissing tot een keizersnede is gedaan tijdens het persen, heeft dit vaak te maken met het hoofdje van de baby dat niet dieper komt en waarbij de vacuümpomp ook geen progressie biedt.

Risico’s

Zoals elke operatie kleven er ook risico’s aan een keizersnede. Bij moeder kan deze ingreep soms leiden tot een nabloeding, bloedstolsels (trombose)of een wondinfectie. Ook kan in enkele gevallen kan tijdens de operatie de blaas beschadigd raken of na de kunnen darmen na de operatie niet goed op gang komen.

De baby kan na een keizersnede soms problemen hebben met de ademhaling. Daarom zal een kinderarts de baby direct na de bevalling nakijken. Als je borstvoeding wilt geven, komt deze iets minder makkelijk op gang na een keizersnede.

Herstellen na een keizersnede

Zoals hierboven beschreven staat, is een keizersnede een zware operatie en herstel hiervan duurt minimaal 6 weken. Dit is vaak langer dan een herstel na een vaginale baring. In deze periode na de keizersnede is het te adviseren dat de kraamvrouw geen zware lichamelijke activiteiten uitvoert. Het verrichten van zwaar huishoudelijk werk, het tillen van een zware boodschappen tas en het dragen van je oudere peuter of kleuter is af te raden.

 Volgende zwangerschap en bevalling

Een keizersnede laat naast de litteken op je onderbuik ook een inwendige litteken in de baarmoederwand achter, die goed moet genezen voordat een volgende zwangerschap zich aandient. Het advies luidt dan ook om minimaal 6 maanden tot een jaar te wachten, voordat je weer zwanger wordt.

De zwangerschap kan begeleid worden door de eerstelijns verloskundigenpraktijk, maar een paar weken voor de verwachte bevalling zal het ziekenhuis de zorg overnemen, aangezien de bevalling onder begeleiding van een arts of klinisch verloskundige dient plaats te vinden. In verband met de kwetsbare litteken in de baarmoederwand is extra monitoring van de baby nodig, wat alleen in een tweedelijns setting kan.

Wil jij je graag bij ons inschrijven? Vul dan ons handige inschrijfformulier in, onze assistente neemt dan binnen enkele dagen contact me je op: Inschrijfformulier.