Vier weken zwanger

Blijft je menstruatie uit of heb je een positieve test? Dan zou het weleens kunnen dat je zwanger bent. Gefeliciteerd! Sommige vrouwen komen er al vroeg achter dat ze zwanger zijn, dit kan al bij vier weken zwangerschap. Dit is het moment dat je weer een menstruatie zou verwachten. Eigenlijk is de bevruchting dan ongeveer 2 weken geleden, maar een zwangerschap wordt gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Je krijgt dus meteen aan het begin 2 weken zwangerschap cadeau! Je kindje is nu zo groot als een sesamzaadje, dit is nog minder dan 1 millimeter.

Wat mag je regelen?

Allereerst is het misschien even schrikken, die positieve test. Geef jezelf hier de tijd voor. Je bent nog maar vier weken zwanger, er is nog voldoende tijd om aan het idee te wennen. Aan het begin van de zwangerschap kan je je inschrijven bij onze verloskundige praktijk de Breedstraat. Daarnaast is het goed om vitamine D en foliumzuur dagelijks te gaan slikken. Dit mag je al starten voor je zwanger wordt, maar kan ook vanaf vier weken zwangerschap. Daarnaast is het verstandig om te stoppen met het drinken van alcohol en als het lukt te stoppen of te minderen met roken. Er zijn ook voedingsadviezen waar je je het beste vanaf vier weken zwangerschap al aan kan houden. Denk hierbij aan: geen rauw vlees, geen rauw-melkse kaas, geen tonijn of roofvissen. Daarnaast is het verstandig om bepaalde producten zoals koffie en bepaalde soorten thee in een beperkte mate te drinken.

Wat kan je verwachten bij 4 weken zwangerschap?

De vroege zwangerschap kan gepaard gaan met zwangerschapsklachten. Soms merken vrouwen aan deze klachten al eerder dan 4 weken dat ze zwanger zijn. Voorbeelden hier van zijn: gevoelige borsten, intensere of andere beleving van smaken en geuren, vermoeidheid en misselijkheid. Deze klachten zijn heel normaal en onschuldig. Andere vrouwen hebben helemaal geen last van deze klachten, dat kan ook passen bij een normale zwangerschap.

Misschien voelt het nog wat vroeg, maar ook vanaf 4 weken zwangerschap kan je buik al gaan groeien. Dit komt meestal omdat je organen zoals darmen plaats gaan maken voor de groeiende baarmoeder. Maak je hier geen zorgen over.

Bloedverlies bij vier weken zwanger

De prille zwangerschap is erg kwetsbaar. Helaas gebeurt het in 10% van de zwangerschappen dat het toch uitloopt in een miskraam. Dit kan al vanaf 4 weken zwangerschap gebeuren. De tekenen hiervan zijn buikpijn in je onderbuik en vaginaal bloedverlies. Heb je hier last van, bel dan altijd je verloskundige. Soms is het bloedverlies of de buikpijn goed te verklaren en soms betekent het een miskraam. Dit kan erg verdrietig zijn. De verloskundigen van de Breedstraat zijn getraind om je hierin te begeleiden en adviseren. Bel daarom gerust met het spoednummer van de praktijk. Samen gaan we dan de opties bij langs.

Echo bij vier weken zwanger

Veel vrouwen willen in de vroege zwangerschap graag zo snel mogelijk een echo. Dat is heel begrijpelijk. Helaas kunnen we bij vier weken zwangerschap op de echo nog niet echt iets zien. Vanaf 7-8 weken is het pas mogelijk het vruchtje goed in beeld te brengen. Deze echo wordt meestal doormiddel van een vaginale probe gemaakt. Dit is omdat de beeldvorming via de vagina beter is dan via de buikwand in de vroege zwangerschap. Vrouwen met vaginaal bloedverlies of een eerdere miskraam krijgen deze echo vergoed door hun zorgverzekering.

Wil jij je graag inschrijven bij onze praktijk? Schrijf je dan eenvoudig in via ons inschrijfformulier hier: Inschrijfformulier.