Vroege echo

Veel vrouwen kijken al uit naar een echo vanaf het moment dat ze een positieve zwangerschapstest hebben. Dit is heel begrijpelijk! Uiteraard geeft de test écht aan dat je zwanger bent, toch hebben veel vrouwen behoefte aan meer bevestiging met een vroege echo. Een echo kan je inplannen vanaf 7-8 weken zwangerschap. Tijdens deze echo zullen we kijken of het kindje in de baarmoeder zit, of het hartje klopt en we zullen het kindje opmeten om te kijken of de grootte klopt bij de termijn.

Indicatie voor vroege echo

Een vroege echo kan je laten maken omdat je het zelf fijn vindt of omdat er een indicatie is. Als er een medische indicatie is wordt de echo vergoed, je kan hier lezen welke indicaties dit zijn. Als er geen sprake is van een medische indicatie kan je de vroege echo alsnog inplannen, hij kost dan ongeveer €40. We plannen de vroege echo in samen met een kennismakingsgesprek met de verloskundige. Tijdens dit gesprek bespreken we alvast waar je op kunt letten qua voeding en leefstijl, we geven uitleg over de werkwijze van de praktijk en er is ruimte om vragen te stellen.

Wanneer inplannen van een vroege echo. 

In theorie is er bij 6 weken zwangerschap ook al hartactie te zien. Echter is het aan te raden toch te wachten met het inplannen van je echo. Het kindje is rond 6 weken namelijk nog maar 5mm groot, erg klein nog dus. Het is dan vaak lastig om hartactie te zien met het echoapparaat, en als je het ziet kan het ook nog een traag kloppend hartje zijn. Dit is normaal bij die termijn, maar kan wel ongerustheid geven. Daarnaast is er altijd een kans dat je wellicht toch een paar dagen minder ver zwanger bent dan je dacht. Als je 5 weken zwanger bent is het normaal om geen hartactie te zien op de echo. Je krijgt dan dus niet de gehoopte bevestiging bij deze echo. De laatste reden om even te wachten is het miskraam risico. Bij 6 weken is het risico op een miskraam nog 22%, er is na een vroege echo dus helaas nog steeds een kans dat het mis gaat. We adviseren om die reden om te wachten tot 8 weken, daarna is er nog maar 2% kans op een miskraam.

Hoe inplannen

Zodra je een positieve test hebt kan je je aanmelden bij onze verloskundigenpraktijk. De assistente neemt dan binnen enkele werkdagen contact met je op om afspraken in te plannen. Ze zal je vragen of je een vroege echo wil inplannen en maakt dan direct de afspraak. Als je geen vroege echo wil dan zal de eerste afspraak rond 10-12 weken worden ingepland.

Vragen

Heb je nog vragen over de vroege echo die je met de verloskundige wil bespreken? Dat kan altijd. Bel dan op ons telefonisch spreekuur, dit is elke werkdag van 13.30-14.00u. Bel op 030 231 13 76 en je spreekt direct een verloskundige. Jezelf inschrijven doe je eenvoudig en gemakkelijk via ons inschrijfformulier: Schrijf je hier in.