Zwangerschap 4 weken

Help, een positieve zwangerschapstest! Blijdschap, ongeloof, opluchting, ongerustheid of verbazing, al deze emoties (en nog veel meer) kan je voelen als je net een positieve zwangerschapstest hebt gehad. Bij een zwangerschap van 4 weken breekt een spannende periode aan. Als je 4 weken zwanger bent, dan zeggen we ook wel dat je in je 5e zwangerschapsweek zit. Soms verwarrend, maar het is net zoals dat een baby 3 maanden oud is, dan zit hij/zij ook in haar eerste levensjaar. Wat moet je eigenlijk regelen in deze periode? Wat kan je verwachten?

Zwangerschapsklachten bij 4 weken zwanger

Veel vrouwen voelen zich in de eerste 4-6 weken van hun zwangerschap in verhouding nog best goed. Misselijkheid komt meestal vanaf week 6 van je zwangerschap. In de eerste weken van je zwangerschap kan uiteraard ook al symptomen ervaren zoals gespannen borsten, vermoeidheid, veranderde eetlust, bruine afscheiding, vaak moeten plassen of obstipatie. Direct vanaf de innesteling gaan er zwangerschapshormonen door je lichaam die zorgen voor deze symptomen. Bij sommige vrouwen worden de symptomen erger naarmate ze verder zwanger zijn, bij anderen blijft het hetzelfde of neemt het juist af. Hoeveel symptomen je wel of niet hebt, zegt niets over of het goed gaat met de zwangerschap. Symptomen komen en gaan en zijn geen goede voorspeller voor het krijgen van een miskraam.

Eerste echo

De eerste echo tijdens de zwangerschap kan je het beste maken rond 7-8 weken. Rond deze termijn verwacht je zeker dat je een hartje ziet kloppen. Als je al rond 6-7 weken een echo laat maken, en je bent toch iets minder ver zwanger dan je dacht (of je hebt een onregelmatige cyclus) dan kan een echo soms geen uitsluitsel geven omdat we dan nog geen kloppend hartje zien bijvoorbeeld. Dat kan dan helemaal passen bij dat je iets minder ver zwanger bent, maar kan ook een teken zijn dat het kindje is gestopt met groeien. Om meer zekerheid te hebben plan je hem dus het liefst in rond 8 weken. Bij verloskundigenpraktijk Breedstraat kan je deze echo combineren met een eerste intake. Tijdens deze afspraak bespreken we alvast wat je kan verwachten bij de praktijk, nemen we bijvoorbeeld door welke vitamines je het beste kan nemen en is er ruimte om vragen te stellen

Welke vitamines bij zwangerschap 4 weken

Als je nog niet gestart bent met foliumzuur dan is het goed om dat direct te doen. Het slikken van foliumzuur in het eerste trimester verkleint de kans op een open ruggetje bij de baby. Naast foliumzuur adviseren we het slikken van vitamine D (10mcg) en calcium (1000mg). Calcium is naast de botontwikkeling ook belangrijk voor jou als moeder, het verkleint namelijk je kans op een hoge bloeddruk in de zwangerschap. Het is ook belangrijk om 2 keer per week (vette) vis te eten, lukt dat niet? Neem dan een omega 3 supplement. Kijk op de site van het voedingscentrum voor de meest up to date informatie over wat je wel en niet mag eten!

Verloskundige bij 4 weken zwanger

Zodra je een positieve zwangerschapstest hebt bij 4 weken zwangerschap mag je je aanmelden bij een verloskundigenpraktijk. Meld je aan bij verloskundigenpraktijk Breedstraat door het inschrijfformulier op onze website in te vullen. De assistente neemt dan binnen enkele werkdagen contact met je op om de eerste afspraken in te plannen!