Vroege echo

Bij verloskundigenpraktijk Breedstraat maken we verschillende echo’s op de praktijk. Zo maken we een vroege echo, termijnecho’s en liggingsecho’s. De andere echo’s, zoals 13 en 20 weken echo, worden gemaakt bij Focus. Hoe is het als verloskundige om echo’s te maken? En maakt elke verloskundige echo’s?

Veel mensen denken dat alle verloskundigen echo’s kunnen maken, maar dat is niet zo! Je moet namelijk een extra echo-opleiding volgen. Om die reden maken dus ook niet alle verloskundigen bij de Breedstraat echo’s op de praktijk. Een echo-opleiding duurt ongeveer een half jaar, waarbij je weer ouderwets de schoolbanken in gaat. Er is een theoretisch deel en een praktijk deel, waarbij je dus ook weer stage gaat lopen. Na deze opleiding kan je dan vroege echo’s en termijnecho’s maken. Een vroege echo maak je rond 8 weken zwangerschap, hierbij kijken we of de baby in de baarmoeder zit, of er een hartje klopt en of het één baby is of wellicht een tweeling. Een termijnecho doe je om de uitgerekende datum vast te stellen en is rond 10-12 weken zwangerschap.

Bij een vroege echo laat je als verloskundige ouders voor het eerst kennismaken met hun kindje. Een heel bijzonder moment. Vaak haal je gespannen cliënten uit de wachtkamer, de uren afgeteld tot de echo. Je hebt natuurlijk een zwangerschapstest gedaan, maar toch wil je graag door middel van de echo de bevestiging hebben dat er écht een kindje groeit.

Vroege echo

Recent maakte ik een vroege echo bij een cliënt die eerder een miskraam had gehad. Zij was daardoor dus erg gespannen voor deze echo. Ook al waren de tekenen nu gelukkig heel anders, ze had geen bloedverlies gehad en voelde zich erg zwanger. Normaal gesproken kletsen we even kort aan het begin van een afspraak over hoe de cliënt zich voelt, hoever ze precies zwanger is en wat ze kan verwachten tijdens de vroege echo. In haar geval hebben we dit gesprekje erg kort gehouden op haar verzoek, en zijn we meteen gaan kijken. Op het moment dat ik de echo maak, heb ik zelf natuurlijk ook even tijd nodig om te kijken. Zie ik een kloppend hartje? Waar zit het kindje precies? Cliënten zeggen vaak dat zo’n moment lang lijkt te duren, terwijl het in werkelijkheid soms maar enkele seconden is waarin ik even stil ben. Zodra ik een kloppend hartje zag, kon ik haar dat meteen vertellen. Tranen van opluchting liepen over haar wangen. Ook de partner was zichtbaar opgelucht.

Dit is erg fijn nieuws om te kunnen brengen! En dat maakt het maken van echo’s ook zo leuk, het voegt voor mij echt iets toe aan een consult. Ik kan ouders meer informatie geven over hoe het met hun kindje gaat, zeker zo vroeg in de zwangerschap. Soms is deze informatie natuurlijk ook verdrietige informatie. Soms komt het onverwacht, soms was er al een voorgevoel. Maar (aanstaande)ouders vertellen dat het hartje niet (meer) klopt bij een echo, dat raakt mij ook.

Ook al is het soms verdrietig als de echo uitslag niet is wat je hoopte, ook deze echo’s geven wel duidelijkheid. Zeker als vrouwen bijvoorbeeld bloedverlies hebben, is het ook wel fijn om te weten waar je aan toe bent. Dus als iemand ons belt tijdens onze dienst, en vertelt dat ze vaginaal bloedverlies heeft in het begin van de zwangerschap, proberen we altijd zo snel mogelijk een vroege echo te regelen.

Wil je een (vroege) echo bij ons laten maken? Bel dan met onze assistente via 030 23 11 376, of je kunt je natuurlijk inschrijven via ons handige en eenvoudige inschrijfformulier, inschrijven kan hier: Inschrijfformulier.

Deel:

Related Posts