5 weken zwanger

5 weken zwanger, de eerste 5 weken van de zwangerschap is een super spannend periode, er komt veel op je af. Zeker als het je eerste kindje is, is alles nieuw en weet je nog niet goed wat je kan verwachten. We nemen je hierin graag mee.

Termijn

Het is soms verwarrend, maar als je 5 weken zwanger bent, zit je in de 6e zwangerschapsweek. Om uit te rekenen hoever je precies zwanger bent, tel je vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. De bevruchting vindt over het algemeen over 2 weken na de eerste dag van je menstruatie plaats. 2 weken na de bevruchting zal je zwangerschapstest positief zijn. Op dat moment ben je alleen al 4 weken zwanger. Dit komt dus doordat we al tellen vanaf je laatste menstruatie, en je krijgt dus altijd 2 weken ‘cadeau’.

Zwangerschapsklachten bij 5 weken zwanger

Als je 5 weken zwanger bent kan je verschillende zwangerschapsklachten hebben. Zo hebben veel vrouwen last van gespannen borsten en vermoeidheid. Ook kan je last hebben van misselijkheid en daarbij overgeven. Je baarmoeder begint meteen te groeien en daardoor kan je ook last hebben van lichte buikpijn of bandenpijn, ook kan je daardoor voelen dat je vaker moet plassen. Allemaal symptomen die normaal zijn als je 5 weken zwanger bent. Uiteraard zijn er nog meer symptomen waar je last van kan hebben. Wil je meer lezen over zwangerschapsklachten? Kijk dan hier: zwangerschapsklachten.

Verloskundige bellen bij 5 weken zwanger

Als je je nog niet hebt aangemeld bij een verloskundige, is dat nu het juiste moment om te gaan doen. Je kan dan een afspraak maken voor een eerste echo bij 7-8 weken en voor een intakegesprek. Ook kan je altijd bij de verloskundige terecht met vragen, ook als je 5 weken zwanger bent. Zo hebben wij een telefonisch spreekuur waar je elke werkdag tussen 13.30 – 14.00u op 030 231 13 76 direct met een verloskundige kan bellen voor niet-spoedeisende vragen. Dus als je ons eerst even wil spreken voordat je je aanmeld is dat altijd mogelijk! Wil je je direct aanmelden? Vul dan ons inschrijfformulier in, zo hebben we alle benodigde gegevens en nemen we daarna contact met je op om een afspraak in te plannen.

Prenatale screening

Ook vroeg in de zwangerschap, dus bij 4 of 5 weken zwangerschap is het goed om je alvast te verdiepen in prenatale screening. Bij prenatale screening kan je onderzoeken doen om meer te weten te komen over de gezondheid van jullie kindje. Je kunt kiezen uit de NIPT, 13 weken en 20 weken echo. Geen van deze onderzoeken is verplicht en aan sommige onderzoeken zijn kosten verbonden. Voordat je één van de onderzoeken gaat doen, is het goed om je te realiseren wat je met de uitkomst zou doen. Je kunt namelijk nog voor de keuze komen te staan om de zwangerschap af te breken. Op onze website kan je alvast meer lezen over de verschillende onderzoeken. Tijdens de intake hebben we tijd om dit onderwerp uitgebreid te bespreken, dan kunnen we je vragen beantwoorden. Lees het dus van te voren al goed door zodat je gerichte vragen kunt stellen.

Schrijf je eenvoudig in via ons inschrijfformulier.