Fases bevalling

De fases van een bevalling, tijdens een bevalling onderscheiden we vier verschillende fases. Dit zijn de latente fase, actieve fase, uitdrijving en nageboortetijdperk. Naast deze fases van de bevalling is er tijdens de zwangerschap ook nog de transformatiefase, een minder bekende fase maar wel één die voor verwarring kan zorgen.

Transformatiefase

Tijdens de laatste weken van de zwangerschap bereidt de baarmoeder zich al voor op de bevalling. Je kan dit merken doordat je menstruatiekrampen en harde buiken hebt. Er is geen gemiddelde duur voor deze fase, het kan weken duren en sommige zullen misschien ook niets merken ervan. Soms kan het echter wel lijken alsof je bevalling al gaat beginnen, vandaar de verwarring. Het heeft zeker een functie. De krampen en harde buiken zorgen ervoor dat de baarmoedermond gaat verweken en verstrijken. Verstrijken betekent dat de baarmoedermond korter wordt. Soms krijg je ook al wat ontsluiting erdoor maar dit hoeft niet. Je kunt dit ook wel voorweeën noemen. Belangrijkste verschil met ontsluitingsweeën is dat er vaak geen regelmaat in zit, de intensiteit zich niet opbouwt en het ook vanzelf weer stopt.

Latente fase bevalling

De eerste 3-4 centimeter van ontsluiting zit je in de latente fase. In de latente fase van de bevalling heb je onregelmatige weeën die nog niet zo lang duren en vaak nog goed op te vangen zijn. De frequentie van de weeën verschilt per persoon, ze kunnen elke 5 minuten komen maar ook welke 10 of 15 minuten. De intensiteit van de weeën kan ook nog verschillen per wee maar over de tijd zal het steeds intenser worden. De weeën duren in het begin wellicht nog kort, zo’n 30-40 seconden en bouwen zich op naar een minuut per wee. De latente fase kan en mag lang duren, gemiddeld duurt het zo’n 8 uur als je je eerste kindje krijgt, maar het kan ook 12 uur duren. Als je je tweede kindje krijgt duurt deze fase korter of soms sla je hem zelfs over. Probeer in het begin van de latente fase nog afleiding te zoeken, zo duurt je bevalling gevoelsmatig minder lang.

Actieve fase bevalling

Vanaf 4-5 centimeter ontsluiting zit je over het algemeen in de actieve fase. In deze fase van de bevalling worden de weeën steeds intenser en heftiger. Je moet je goed concentreren om de weeën op te vangen. De weeën komen elke 3-5 minuten en duren een minuut. Ook in deze fase bouwt de intensiteit van de weeën zich steeds meer op. Vanaf 8 centimeter ontsluiting heb je de heftigste weeën en soms krijg je ook al wat drukgevoel. Gemiddeld duurt deze fase ongeveer 1 centimeter per uur bij je eerste kindje, al gaan de laatste centimeters vaak iets sneller dan dat. Bij je tweede kindje gaat het sneller. Het kan fijn zijn als iemand je masseert, de tegendruk helpt om met de pijn om te gaan. Ook vinden veel vrouwen het prettig om in bad te gaan, het warme water helpt je ontspannen en hierdoor kan je de weeën beter opvangen.

Uitdrijvingsfase

Als je 10 centimeter ontsluiting hebt, het hoofdje van de baby genoeg is ingedaald én je persdrang hebt ga je de uitdrijvingsfase in. Dit betekent dat je kan gaan persen. Door de persdrang voel je vaak zelf al wat je moet doen en kun je dus je lijf volgen door mee te persen. Wij ondersteunen je uiteraard ook hierbij. Bij een eerste kindje duurt deze fase gemiddeld een uur, maar het mag ook 2 uur duren. Bij een tweede kindje duurt het gemiddeld een kwartier en mag het een uur duren. Het is vaak even schakelen om te gaan persen na uren de weeën weggezucht te hebben, maar daar mag je de tijd voor nemen. Het kan ook zijn dat je wel 10 centimeter ontsluiting hebt, maar we je toch adviseren nog niet te gaan persen. Dit kan zijn omdat het hoofdje nog niet ver genoeg is ingedaald of omdat je nog geen persdrang hebt. Je zit dan in een overgangsfase waarbij je de weeën nog steeds wegzucht en nog wacht met meepersen.

Nageboortetijdperk

Eindelijk, de baby is geboren na al het harde werken! Maar nu is er toch nog één fase die ook bij de bevalling hoort, namelijk het nageboortetijdperk. Tijdens deze fase wordt de placenta geboren. 95% van de placenta’s wordt geboren binnen een kwartier nadat de baby geboren is. Je baarmoeder trekt continu samen nadat de baby geboren is. Hierdoor laat de placenta los van de baarmoederwand. Door nog een paar keer mee te persen laat de verloskundige de placenta geboren worden.

Verschillende fases bevalling op video

Wij hebben onze voorlichtingsavond over de bevalling opgenomen. Wil je dus nog meer weten over de verschillende fases van de bevalling? Vraag dan om de link naar deze film. Je krijgt de link automatisch toegestuurd rond 30 weken van je zwangerschap. Samen met de film krijg je ook een format om je geboortewensen te noteren. We gaan dan rond 35 weken graag in gesprek over jullie wensen tijdens de bevalling.

Neem hier contact met ons op.