Vroedvrouw is een andere benaming voor verloskundige. De term werd in het verleden vaker gebruikt, maar tegenwoordig zie je vaker de term verloskundige vaker voorbij komen. Voordat we verder ingaan op wat een vroedvrouw, dan wel wat een verloskundige nu eigenlijk doet, eerst kort wat geschiedenis over deze term .
Herkomst van de term vroedvrouw
Over het eerste deel van het woord, te weten vroed, bestaat enige onduidelijkheid als we het hebben over de afkomst, de meest voor de handliggende leer vertelt ons dat vroed slaat op ‘wijs’. Kortom een vroedvrouw is een wijze vrouw, beter gezegd: wijs inzake de vrouw. Volgens deze leer slaat het deel vrouw uit het woord dus niet op de vroedvrouw zelf, maar op haar zwangere cliënte. Genoeg over de afkomst van het woord, belangrijk is te weten wat zij voor jou kan betekenen.
De vroedvrouw is de persoon die jou (en je partner) begeleid gedurende je zwangerschap en de periode daarna. Binnen onze praktijk kun je overigens ook al terecht voordat je zwanger bent. Wij hebben een kinderwensspreekuur waarbij jij en je partner terecht kunnen met jullie vragen over jullie kinderwens. Wil je hiervoor een afspraak maken, vul dat het contactformulier op onze site in. Dan nemen we zo snel als mogelijk contact met je op.
Naast deze werkzaamheden van de vroedvrouw, denken de meeste mensen aan de begeleiding tijdens de zwangerschap en de bevalling. En dat is niet zo gek, in die periodes zie je haar namelijk ook het meest.
De vroedvrouw tijdens je zwangerschap
Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, kan je je bij ons aanmelden. We nemen na aanmelding contact met je op om je verdere inschrijving te bespreken. De assistente maakt dan ook gelijk de eerste afspraken met je.
In de eerste periode van je zwangerschap zie je de vroedvrouw iedere vier weken. Wanneer je 27 weken zwanger bent, kom je iedere drie weken bij haar op controle. Na 35 weken zwangerschap kom je eens per 1 a 2 weken langs. Tijdens de controles informeert de vroedvrouw je over allerlei zaken die op dat moment in je zwangerschap van belang zijn en voert zij lichamelijke controles bij je uit. Het kan fijn zijn je op deze afspraken voor te bereiden met behulp van de informatie uit onze webapp. De webapp is opgedeeld in diverse periodes in je zwangerschap en daarmee passend bij de controles. Vragen die je hebt over je zwangerschap kun je tijdens het consult bespreken.
Je vroedvrouw tijdens de bevalling
In de periode voor je bevalling heeft de vroedvrouw onze belinstructies met je doorgenomen. Zo weet je wanneer je haar kan bellen op het moment dat je denkt dat je bevalling is begonnen (of eerder natuurlijk wanneer je vragen hebt of bezorgd bent). Ze bespreekt op dat moment met jou wat een passend plan is en komt indien nodig direct bij je langs. Voor iedere zwangere verloopt dit proces overigens anders, de vroedvrouw is altijd goed op de hoogte van jouw situatie, dus zal daar ook rekening mee houden.
Gedurende de bevalling zelf, begeleidt de vroedvrouw jou op manier bij jou past en altijd zorgt zij ervoor dat je goede verloskundige zorg krijgt. Dat kan bij je thuis zijn, maar als je dat liever hebt, ook in een geboortehuis. Indien je om wat voor reden dan ook in het ziekenhuis moet bevallen, draagt zij je over aan het ziekenhuis.
Contact na de bevalling
Na de bevalling houdt de rol van de vroedvrouw niet op. Ook in de week daarna, wat we de kraamweek noemen, komt zij een aantal keer bij jou en je kindje langs. Ze bespreekt de bevalling met je en ze voert een aantal lichamelijk controles uit bij jou en je kindje.
Ongeveer 6 weken na de bevalling kom je voor een laatste keer bij de vroedvrouw langs voor een nacontrole. Deze afspraak is met name bedoeld voor jou als moeder, we bespreken de achterliggende periode en voeren een aantal controles bij je uit. Uiteraard vinden we het altijd leuk als je je kindje mee neemt.
Wil jij je graag bij ons inschrijven? Doe dat dan snel en eenvoudig via ons handige inschrijfformulier: Inschrijven kan hier.