4 weken zwanger

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Je hebt net een positieve test, misschien voelde je al aan je lichaam dat je zwanger was of misschien is het een complete verrassing. Veel vrouwen komen erachter als ze hun menstruatie missen, je bent dan meteen al 4 weken zwanger. Hoe zit dat? En wat kan je verwachten de komende periode?

2 of toch 4 weken zwanger?

Zo’n 2 weken na de eisprong verwacht je de menstruatie. Als die menstruatie dan niet komt, kan je een zwangerschapstest doen. Als die dan positief is, ben je technisch gezien eigenlijk nog maar 2 weken zwanger. We tellen alleen altijd voor de duur van de zwangerschap, vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Je krijgt dus altijd 2 weken cadeau en daardoor ben je ‘ineens’ 4 weken zwanger.

Symptomen 4 weken zwanger

Er komt veel op je af als je net zwanger bent! Misschien voelde je het al aan je lijf, wellicht had je gespannen borsten of was je misselijk. Het kan ook zijn dat je niets voelde en de positieve test dus een verrassing was. Allebei is volkomen normaal, elk lijf reageert anders op een zwangerschap. Als je je zorgen maakt over de symptomen kan je altijd overleggen met de verloskundige. Bij heftige buikpijn of bloedverlies is het sowieso goed om de verloskundige te bellen. Milde menstruatiekrampen zonder bloedverlies zijn echter normaal, dit is pijn die komt door de groei van de baarmoeder.

Welke vitamines moet ik slikken?

Als je nog niet begonnen bent met het slikken foliumzuur is het verstandig om dit zo snel mogelijk te doen. Je verkleint hiermee de kans op een open ruggetje bij de baby. Neem 0,4 of 0,5mg per dag. Daarnaast adviseren we om vitamine D te slikken tijdens je hele zwangerschap, 10 mcg per dag. Het is ook belangrijk om voldoende omega 3 binnen te krijgen, dit is goed voor de hersenontwikkeling van de baby. Je kan voldoende binnen krijgen door 2 keer per week vis te eten. Daarbij eet je één keer vette vis en één keer magere vis. Als je geen vis kan of wil eten, neem dan omega 3 supplementen, 250-450 mg DHA per dag. Als laatste vitamine is het ook belangrijk om voldoende calcium binnen te krijgen. We adviseren 1000mg en dit komt overeen met 4-5 porties melkproducten per dag (yoghurt, melk, kaas etc.). Als het niet lukt om dit te eten/drinken neem dan een supplement. Calcium is belangrijk voor de botontwikkeling en het verkleint je kans op een hoge bloeddruk in de zwangerschap. Al vanaf 4 weken zwangerschap is het goed om al deze vitamines te gaan slikken.

Wat moet ik regelen?

Als je 4 weken zwanger bent mag je je direct aanmelden bij een verloskundigenpraktijk. Je hoeft niet eerst je huisarts te informeren maar mag zelf een verloskundige kiezen. Bij verloskundigenpraktijk Breedstraat kan je al vanaf 7-8 weken terecht voor een eerste vroege echo. Als je het aanmeldformulier op onze website invult zal de assistente je binnen enkele werkdagen bellen om afspraken in te plannen. Ze maakt ook een afspraak voor een termijnecho (ook wel 12 weken echo genoemd) en de intake. Tijdens de intake krijg je veel informatie over onze praktijk. Je kan ook al veel lezen over onze werkwijze op onze website. Vooraf vragen over onze werkwijze en wil je even overleggen of onze praktijk bij je past? Dit kan natuurlijk altijd. Neem contact op met onze assistente of bel op ons telefonisch spreekuur.