Vroedvrouw

Op het moment dat je besluit om zwanger te worden, zou je een afspraak kunnen maken bij een vroedvrouw. Een vroedvrouw, hedendaags ook wel een verloskundige genoemd, kan je helpen bij het controleren van de zwangerschap, de bevalling en het kraambed, maar je kan ook voor de zwangerschap al met vragen terecht. Zo kan een verloskundige tips en adviezen geven over een gezonde levensstijl om alle factoren optimaal te maken en een zwangerschap gezond van start te laten gaan. Deze afspraak voorafgaan aan de zwangerschap, wordt ook wel een preconceptieconsult genoemd. De vroedvrouw zal je tijdens het consult bijvoorbeeld adviseren om als vrouw voorafgaand aan de zwangerschap te starten met foliumzuur. Foliumzuur kan bijdragen aan een gezonde ontwikkeling van de foetus. Een vroedvrouwenpraktijk in Utrecht in het centrum is verloskundigenpraktijk de Breedstraat.

Vroedvrouw in de zwangerschap

Als je een positieve zwangerschapstest hebt, kan je je aanmelden bij een praktijk waar verschillende vroedvrouwen, oftewel verloskundigen werkzaam zijn. Verloskundigenpraktijk de Breedstraat, aan de Boothstraat is zo’n praktijk. Gedurende de zwangerschap krijg je aldaar zo’n 8-10 controles bij de vroedvrouw. Zij zal je bloeddruk meten en uitwendig de groei van de baby in de gaten houden. Tijdens iedere controle zal de verloskundige je voorzien van informatie die op dat moment in de zwangerschap van toepassing zal zijn. Naast de controles zal je ook verscheidene bloedonderzoeken en echo’s aangeboden krijgen om de gezondheid van de baby en van jou te monitoren. De vroedvrouw zal je hiervoor van informatie voorzien en naar de juiste zorgverleners door verwijzen.

Tijdens de bevalling

Tussen de 37 weken en 40 weken van de zwangerschap zal de bevalling gaan plaats vinden. Op het moment dat de bevalling start, zal je de vroedvrouw van verloskundigenpraktijk de Breedstraat bellen om te helpen. De vroedvrouw zal je thuis bezoeken om vervolgens controles bij je te doen. Zij zal de bevalling bij je thuis of in het ziekenhuis naar keuze begeleiden. Zowel thuis als in het ziekenhuis zal er een kraamzorg of een verpleegkundige aanwezig zijn om de vroedvrouw te assisteren tijdens de bevalling. De vroedvrouw zorgt ervoor dat de conditie van moeder en kind bewaakt wordt tijdens de bevalling.

 Vroedvrouw in het kraambed

Indien de bevalling ongecompliceerd verlopen is, zal je zo’n 3-4 uur na de bevalling naar huis gaan. De kraamverzorgster van het bureau waar jullie je ingeschreven hebben zal thuis helpen met de verzorging van de baby. Zij zal de controles van de baby doen, helpen met voeden en de controles bij jou verrichten. Daarnaast komt om de dag de vroedvrouw naar je huis om te bespreken hoe het gaat met de baby en de voedingen en hoe het gaat met jou en het herstel. Tijdens de eerste week, de kraamweek, mag je nog altijd de vroedvrouw bellen bij vragen of problemen. Zij zal jullie telefonisch helpen of zo nodig een huisbezoek afspreken. Indien na een week de baby groeit, en de voedingen goed lopen zal de vroedvrouw de zorg afsluiten. Zo’n 6 weken na de bevalling kan je een nacontrole bij verloskundigenpraktijk de Breedstraat plannen, zodat de vroedvrouw kan bespreken hoe het gaat en kan kijken hoe het herstel bij je verloopt.

Wil je graag meer informatie over onze praktijk? Neem dan gerust contact met ons op of gebruik ons eenvoudige inschrijfformulier om je in te schrijven: klik hier voor het inschrijfformulier.