Week 4 zwangerschap

Een positieve test! Gefeliciteerd, je bent zwanger. Je kan al vanaf week 4 van je zwangerschap met een urinetest zien dat je zwanger bent. Misschien is dit je eerste zwangerschap en weet je nu niet wat er moet en kan gebeuren. Allereerst even rustig ademhalen en aan het idee wennen. Je hoeft bij week 4 van je zwangerschap nog niet zo veel te regelen. De zwangerschap is nog pril en het vruchtje/kindje is zich nog aan het innestelen in de baarmoeder.

4 weken zwanger, wat kan ik doen?

Je mag je inschrijven bij een verloskundige praktijk bij jou in de buurt vanaf week 4 van je zwangerschap. In het begin zijn er nog geen controles nodig. Pas vanaf ongeveer 6-7 weken kan er met een echo gekeken worden naar je baarmoeder en het kindje. Het is wel fijn om je op tijd aan te melden zodat er alvast een termijnecho en een intake met je gepland kan worden. Daarnaast is het al wel belangrijk om vanaf week 4 rekening te houden met je eet- en drinkpatroon. Het is bijvoorbeeld verstandig om te stoppen met het drinken van alcohol en het gebruiken van drugs. Ook roken kan schadelijke effecten hebben op de zwangerschap, dus zo veel mogelijk minderen of stoppen wordt aangeraden. Dit is zo vroeg al van belang omdat er al bij week 4 veel gebeurt in de aanleg van het kindje.

Voedingsadvies bij 4 weken zwangerschap

Sommige voedingsproducten kan je in de zwangerschap ook beter laten staan. Denk hierbij aan bepaalde vissoorten zoals makreel en paling. Ook bij vlees is het goed om op te letten, bak alles goed door en eet geen producten met lever. De meeste kazen mag je gewoon eten behalve als het ongepasteuriseerde of kazen van rauwe melk zijn. Deze adviezen kan je het beste vanaf week 4 van je zwangerschap al aanhouden.

Andere adviezen over voeding in de zwangerschap en uitleg bij de adviezen kan je vinden op de website of in de app van het voedingscentrum. Als aanvulling op je voeding is het verstandig om extra vitamine D te slikken vanaf week 4 van je zwangerschap. Verder adviseert de Gezondheidsraad om foliumzuur in te nemen. Hier mag je zelfs al 4 weken voor je zwangerschap mee beginnen. Foliumzuur draagt bij aan het vormen van het centrale zenuwstelsel.

Let op je tanden tijdens je zwangerschap

Waar je niet meteen aan denkt bij zwangerschap is een bezoekje aan de mondhygiënist of de tandarts. Toch is het slim om dit al in de vroege zwangerschap een keer te doen, dit kan ook al bij week 4 van je zwangerschap. Je gebit is door de zwangerschap extra gevoelig en een tandvleesontsteking kan negatieve gevolgen hebben voor de zwangerschap. Misschien heb je al wel gemerkt dat je tandvlees sneller gaat bloeden dan normaal. Dit is een normaal symptoom van de zwangerschap. Helaas gebeurt het weleens dat een zwangerschap bij vier weken uitloopt in een miskraam. Dit komt in bijna alle gevallen omdat er iets kleins misgegaan is in de aanleg of de ontwikkeling van het kindje. Hier kan je helemaal niks aan doen. Merk je dat je bloed verliest of krijg je last van buikpijn/rugpijn. Neem dan altijd contact op met je verloskundige of arts.

Wil jij je graag inschrijven bij ons? Gebruik dan ons handige én eenvoudige inschrijfformulier: Klik hier je om bij ons in te schrijven.