Eerste echo

De meeste mensen kijken vanaf het moment dat ze ontdekken dat ze zwanger zijn al uit naar hun eerste echo. Het eerste trimester van een zwangerschap is vaak spannend en het kan fijn zijn om op een echo te zien dat alles er goed uit ziet. Wij bieden de eerste echo aan rond 7 weken zwangerschap. Op dat moment in de zwangerschap zou er een hartje zichtbaar moeten zijn en kunnen we ook zien of de zwangerschap op de goede plek zit. We kunnen een schatting maken van hoe ver je zwanger bent. Als je voor het eerst zwanger bent, combineren we deze echo met een kennismakingsgesprek met een van onze verloskundigen. We geven dan al wat adviezen, vertellen wat over de praktijk en het team en uiteraard is er alle gelegenheid om je vragen te stellen. Uiteraard is het laten maken van een echo rond 7 weken niet verplicht: sommige mensen kiezen ervoor om te wachten op de termijnecho.

Termijnecho

Een paar weken na je eerste echo maken we de termijnecho (tussen 10 en 11 weken zwangerschap). Op basis van deze echo bepalen we de definitieve uitgerekende datum. Uiteraard kijken we wederom of het hartje klopt en of er bijzonderheden te zien zijn.

Kosten van een echo

De eerste echo (rond 7 weken) wordt in een aantal gevallen vergoed door de zorgverzekering. Bijvoorbeeld als je eerder een miskraam gehad hebt of als je bloedverlies hebt. Als er geen medische indicatie is om de echo te maken dan kost de echo rond de 40 euro. Je krijgt hiervan achteraf een rekening van ons. De termijnecho wordt altijd vergoed door de zorgverzekeraar.

Wat als het niet goed is?

Helaas komt het ook voor dat op een echo te zien is dat het hartje niet (meer) klopt. Dit is natuurlijk erg verdrietig en kan een grote schok zijn. Iedereen ervaart dit anders maar het is goed om te weten dat de duur van de zwangerschap niks zegt over het verdriet dat je ervaart. Ook als je nog niet lang zwanger bent is het een ingrijpende gebeurtenis. Je krijgt van ons informatie hierover op papier mee en gaat eerst naar huis om het nieuws te laten bezinken. De dag erna hebben we telefonisch contact om je opties te bespreken. Je kunt afwachten tot er vanzelf een miskraam op gang komt of we kunnen je naar het ziekenhuis verwijzen voor medicatie om de miskraam op gang te brengen. De gynaecoloog kan ook middels een ingreep de baarmoeder leeg maken, maar dit heeft vaak niet de eerste voorkeur in verband met de licht verhoogde risico’s hiervan. Als het hartje niet meer klopt op de echo dan is er eigenlijk bijna altijd sprake van een afwijking in de ontwikkeling van het kindje. Niet iets dat jij zelf hebt gedaan.

Hoe wordt de eerste echo gemaakt?

De eerste echo rond 7 weken kan soms abdominaal (via de buikwand) gedaan worden. Regelmatig is het dan echter niet zo goed zichtbaar en is het nodig om de echo vaginaal te maken. Als je dit vervelend vindt: bespreek dit dan met ons. Wij kunnen je hierin ondersteunen en bijvoorbeeld extra tijd hiervoor nemen.

Afspraak maken

Zodra je je hebt ingeschreven bij onze praktijk neemt onze assistente contact met je op om de eerste afspraken in te plannen. Je kunt dan aangeven of je wel of geen eerste echo rond 7 weken wilt.