4 weken zwanger en bruine afscheiding

4 weken zwanger en bruine afscheiding kan normaal zijn. Schrik je wellicht van de bruine afscheiding in de eerste 4 weken van je zwangerschap? In de prille zwangerschap verandert er al heel veel in je lichaam. Zo kun je tijdens de eerste 4 weken van je zwangerschap bruine afscheiding ervaren. Misschien wist je door deze veranderingen en symptomen wel dat je zwanger was voordat een test dit uitwees. Veel vrouwen verwachten nog niet dat hun lichaam al zo veel aanpassingen doet. Het kindje is immers nog heel erg klein. Toch maakt je lichaam zich al snel klaar voor een zwangerschap.

Dit kan je merken aan gevoelige of gespannen borsten, misselijkheid, bruine afscheiding, vermoeidheid of buikpijn. Sommige vrouwen merken zelfs dat hun smaak- en reukvermogen enorm verandert!

Een van de eerste tekenen van een zwangerschap kan zich ook uiten in je afscheiding. Misschien merk je dat dit verandert bij 4 weken zwangerschap al. Je afscheiding kan meer worden, witter, bruin of roze. Dit past allemaal bij een normale zwangerschap.

Bruine afscheiding bij vier weken zwangerschap is normaal, maar kan helaas ook passen bij het begin van een miskraam. Bruine afscheiding is namelijk een afscheiding vermengd met een klein beetje oud bloed. Om hier een verklaring van te geven is het eerst belangrijk om uit te leggen waar bruine afscheiding vandaan kan komen en wanneer het normaal is en wanneer je je zorgen kan maken.

4 weken zwanger en bruine afscheiding, wat is normaal:

In de vroege zwangerschap maakt je lichaam een liter extra bloed aan. Daardoor worden alle weefsels beter doorbloed. Dit kan je merken doordat je sneller een bloedneus krijgt, of doordat je tandvlees sneller bloedt bij het tandenpoetsen. Doordat alles beter doorbloed is, wordt je baarmoeder klaargemaakt voor de aanleg van een placenta en de innesteling van een kindje. Je baarmoedermond, ook wel cervix genoemd, is ook een weefsel dat sneller doorbloed is. Er lopen veel bloedvaatjes door de cervix die al bij 4 weken zwangerschap gemakkelijker bloeden. Als er zo’n klein vaatje knapt geeft dat een klein beetje bloedverlies. Dit bloedverlies is vaak zo weinig dat het naar buiten komt als bruine afscheiding. Omdat het bij bruine afscheiding gaat om oud bloed, kan het zijn dat deze bloeding een paar dagen geleden plaatsgevonden heeft. Deze bloedingen kunnen spontaan ontstaan, maar kunnen soms ook door iets worden uitgelokt. Denk hierbij aan intensief sporten, veel hoesten of het hebben van geslachtsgemeenschap. Dit betekent niet dat je deze dingen niet mag doen in de zwangerschap.

Innestelingsbloeding

Daarnaast kan er bij het innestelen van het embryo in de baarmoederwand ook een kleine bloeding ontstaan. Dit noemen we een innestelingsbloeding. Soms is dit een klein beetje bloed, maar soms verwarren vrouwen deze bloeding ook met een reguliere menstruatie. Een innestelingsbloeding vindt 5-12 dagen na de eisprong plaats. Als dit een kleine bloeding geweest is kan het goed mogelijk zijn dat je bij vier weken zwangerschap hier wat bruine afscheiding van ziet.

4 weken zwanger en bruine afscheiding, wat is niet normaal:

Helaas is er bij een zwangerschap van vier weken nog een risico dat de zwangerschap uitloopt in een miskraam. Dit kan komen omdat er iets misgaat bij het innestelen of omdat er in de aanleg van het kindje iets niet goed zit. Hier kan je eigenlijk vrijwel nooit iets aan doen. De meeste miskramen verlopen spontaan, dit kan je lichaam zelf. Meestal verloopt het vergelijkbaar met een menstruatie als je een miskraam doormaakt bij vier weken zwangerschap. Het kan zijn dat het bloedverlies wat ruimer is, of dat je meer krampen ervaart. Soms begint een miskraam geleidelijk en zal je eerst bruine afscheiding zien voordat dit overgaat in rood bloedverlies. Bel altijd je verloskundige als de bruine afscheiding lang aanhoudt, of als je helderrood vaginaal bloedverlies hebt. Dit mag natuurlijk al bij vier weken zwangerschap.

Bij zorgen altijd even contact opnemen

Het is eigenlijk bij bruine afscheiding dus niet te voorspellen of dit een normaal teken is van de zwangerschap, of toch uitloopt in een miskraam. Heel begrijpelijk dat je je zorgen maakt dus. Bel gerust de verloskundige om dit te bespreken. Bij vier weken zwangerschap is er helaas nog niets wat er gedaan kan worden om je gerust te stellen. Met een echo is de zwangerschap nog niet zichtbaar. Het kan dus zijn dat je geduld een tijdje op de proef gesteld wordt.

Wil je meer informatie over vaginaal bloedverlies en een miskraam, kijk dan op onze website: bloedverlies.

Wil jij je graag bij ons inschrijven, dan kun je ons handige en eenvoudige inschrijfformulier gebruiken: Inschrijven kan hier.