Minder bekende zwangerschapssymptomen

De meeste mensen zijn bekend met klassieke zwangerschapssymptomen, maar misschien ervaar je wel zwangerschapssymptomen die minder bekend zijn. Zwangerschap is een tijd van vreugde, verwachtingen en soms verrassingen. We vertellen je graag meer over minder bekende zwangerschapssymptomen, zodat je begrijpt wat er in je lichaam gebeurt.

Veranderingen in smaak en geur, een van de minder bekende zwangerschapssymptomen

Je kunt merken dat je smaakpapillen in de war zijn tijdens de zwangerschap. Sommige vrouwen ervaren een metaalachtige smaak in hun mond, terwijl anderen plotseling een sterke afkeer hebben van bepaald eten wat ze eerder wel graag aten. Dit kan te maken hebben met hormonale veranderingen die je smaak en geur beïnvloeden. Het kan frustrerend zijn en dit is een minder bekend zwangerschapssymptoom, maar het is meestal tijdelijk.

Overmatig speeksel

Speekselproductie kan toenemen tijdens de zwangerschap, wat kan leiden tot overmatig speeksel in je mond. Dit staat bekend als speekselhypersecretie en kan soms leiden tot speekselvloed. Hoewel het vervelend kan zijn, is het doorgaans geen ernstig probleem, maar het is een minder bekend zwangerschapssymptoom.

Duizeligheid en flauwvallen

Duizeligheid en flauwvallen kan voorkomen tijdens de zwangerschap als gevolg van een daling van de bloeddruk en de bloedtoevoer naar je hersenen. Een lage bloeddruk is niet gevaarlijk voor jou of je baby, maar het is belangrijk dat je niet omvalt. Ga op tijd zitten als je duizelig wordt en drink voldoende water om je bloeddruk stabiel te houden.

Nasale congestie

Een ander minder bekend zwangerschapssymptoom is nasale congestie, of een verstopte neus, dit kan optreden tijdens de zwangerschap als gevolg van een toename van het bloedvolume en hormonale veranderingen. Dit kan leiden tot een zogenaamde ‘zwangerschapsverkoudheid’, hoewel het eigenlijk geen verkoudheid is. Het kan ongemakkelijk zijn, maar het gaat meestal voorbij na de bevalling. Soms helpt het om een neusspray te gebruiken met fysiologisch zout. Wees voorzichtig met het gebruik van andere neussprays, niet alle neussprays zijn veilig tijdens de zwangerschap. Informeer hierover bij je verloskundige om een verantwoorde oplossing te vinden.

Haar- en huidveranderingen

Soms kun je merken dat tijdens de zwangerschap je haar voller en glanzender wordt, maar het kan ook droger worden of van textuur veranderen. Ook kunnen pigmentveranderingen in de huid optreden, zoals het verschijnen van donkere vlekken op het gezicht, bekend als melasma. Deze veranderingen zijn het gevolg van hormonale schommelingen en verdwijnen vaak na de bevalling.

Veranderende tanden en tandvlees

Een ander minder bekend zwangerschapssymptoom zijn gevoelige tanden en bloedend tandvlees. Dit kan te wijten zijn aan verandering in de hormoonhuishouding en door verbeterde bloedtoevoer naar de mond. Het is belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan en een goede mondhygiëne te handhaven tijdens de zwangerschap.

Het is belangrijk om te begrijpen dat niet alle zwangere vrouwen deze minder bekende symptomen zullen ervaren, en zelfs als je dat doet, kunnen de intensiteit en duur variëren. Als je je zorgen maakt over een symptoom of als het ongemak je dagelijks verhindert, aarzel dan niet om contact met op ons op te nemen. Bij verloskundigen Breedstraat denken we graag met je mee tot een oplossing zodat je kan genieten van deze bijzondere reis naar het ouderschap.

Wil jij je graag inschrijven bij onze verloskundepraktijk? Maak dan gebruik van ons handige en eenvoudige inschrijfformulier, inschrijven kan hier: Inschrijfformulier.