Geslachtsecho Utrecht

Veel vrouwen zijn nieuwsgierig naar het geslacht van hun kindje zodra ze weten dat ze zwanger zijn. Dat is heel begrijpelijk dus daarom is het mogelijk om een geslachtsecho in te plannen. In Utrecht kan je deze geslachtsecho inplannen bij Focus verloskundig centrum

Wat houdt een geslachtsecho in?

Tijdens een geslachtsecho wordt er natuurlijk gekeken naar het geslacht van jullie kindje. Dit is geen standaard echo in de zwangerschap en wordt daarom ook wel een pretecho genoemd. Je mag dus zelf kiezen of je deze geslachtsecho wil inplannen bij één van de echobureau’s in Utrecht. Je moet de echo dus ook zelf betalen, je kunt de tarieven bekijken op de website van Focus. Naast dat er gekeken wordt naar het geslacht van het kindje, is het ook een leuk moment om nog een keer naar jullie kindje te kijken. Jullie kindje groeit heel snel en daarom is het leuk om met een echo deze ontwikkeling te kunnen volgen.

Wanneer geslachtsecho in Utrecht inplannen?

Je kunt de geslachtsecho het beste inplannen vanaf 15 weken zwangerschap. Er zijn ook echobureau’s waar ze al eerder een geslachtsecho aanbieden, maar dan is het goed om je te realiseren dat de echo wel minder betrouwbaar is. Vanaf 15 weken is de kans heel groot dat het geslacht goed gezien kan worden. Twijfelt de echoscopiste teveel of ligt het kindje er niet goed voor om het goed te kunnen zien? Dan zal ze er altijd een collega bijhalen of jullie op een ander moment terug laten komen. Op het moment dat ze het geslacht tegen jullie zegt, kan je ervanuit gaan dat dit klopt.

Uitslag geslachtecho

Tijdens de geslachtsecho zal de echoscopiste jullie vragen of ze het geslacht meteen hardop mag zeggen als ze het ziet, of dat jullie het liever op een briefje (in een gesloten envelop) mee willen nemen. Zo is er dus ook nog de mogelijkheid om het geslacht later met z’n 2en te ontdekken of om dit juist te doen tijdens een moment met familie en vrienden, een zogenaamde gender reveal party. Kies wat bij jullie past.

Focus Verloskundig Centrum is een samenwerkingsverband tussen 6 verloskundigenpraktijken in Utrecht, waaronder de Breedstraat. Bij Focus maken ze medische echo’s, zoals 20 weken echo en groeiecho’s. Je kunt er echter ook altijd terecht voor pretecho’s, ze maken er 3D echo’s en ook de ‘gewone’ 2D echo’s. Voor een geslachtsecho is een 2D echo van een kwartier in principe voldoende, langer kijken kan natuurlijk ook altijd.

Wat als er een afwijking te zien is?

Het kan ook gebeuren dat de echoscopiste iets afwijkends ziet tijdens de geslachtsecho, bijvoorbeeld een lichamelijke afwijking bij het kindje. Een echoscopiste is verplicht om je dit te vertellen als ze iets ziet. Dit is echter niet het doel van de echo, jullie zijn daar immers om naar het geslacht te kijken. Ze gaat dus niet op zoek naar eventuele afwijkingen zoals bij een 20 weken echo, maar soms valt het de echoscopiste toch op tijdens de echo. Ze zal jullie dan uitleggen wat dit betekent, soms betekent het dat de echo herhaalt moet worden, soms krijgen jullie een doorverwijzing naar het ziekenhuis.