20 weken echo utrecht

De 20 weken echo, in Utrecht, noemen we ook wel het structureel echoscopisch onderzoek (SEO) en is een uitgebreide echo. Wat wordt er bekeken? En waar kan je hem plannen in Utrecht?

Tijdens de 20 weken echo wordt de baby van top tot teen bekeken. Alle organen worden gecheckt, er worden verschillende metingen gedaan en alle lichaamsdelen komen langs. Als er iets afwijkends gezien wordt of er is ergens twijfel over dan wordt dit altijd met je gedeeld. Het kan dus ook zijn dat je minder leuk nieuws krijgt tijdens de echo. Bij eventuele afwijkingen wordt je doorverwezen naar het ziekenhuis voor een extra echo daar door de gynaecoloog. Voorbeelden van afwijkingen die opgespoord kunnen worden tijdens de 20 weken echo zijn hartafwijkingen, open ruggetje of een hazenlip.

Softmarkers bij 20 weken echo in Utrecht

Er kunnen ook zogenaamde softmarkers gezien worden. Deze afwijkingen zijn variaties op normaal en hoeven niets te betekenen. Een voorbeeld van een softmarker is een cyste in de hersenen of darmen die oplichten op de echo. Bij sommige softmarkers wordt je doorverwezen naar het ziekenhuis in Utrecht voor een extra echo en bij andere softmarkers hoeft er niets te gebeuren omdat het vanzelf verdwijnt. De echoscopiste vertelt je altijd om wat voor softmarker het gaat en of er actie nodig is.

Geslacht bepaling tijdens 20 weken echo in Utrecht

Tijdens de 20 weken echo zal de echoscopiste ook vragen of jullie het geslacht van de baby willen weten. Als je het wil weten, dan kijkt ze er naar en vertelt ze het jullie gelijk. Of als jullie dat wensen, kan ze het geslacht ook op een brief je schrijven en dit in een envelop meegeven. Als je het geslacht niet wil weten dan vertelt ze het uiteraard niet. Ze vraagt jullie dan even weg te kijken op het moment dat zij de ontwikkeling van de geslachtsorganen controleert. Ze noteert het geslacht ook nergens, dus je hoeft niet bang te zijn dat het alsnog verklapt wordt.

Afspraak maken

De 20 weken echo kan je in Utrecht plannen bij Focus. Dit is een echocentrum van 6 verloskundigenpraktijken in Utrecht. Ondanks wat de naam doet vermoeden, plan je de echo het liefste rond 19 weken. Dit heeft te maken met de beste beeldvorming op de echo en ook dat er nog voldoende tijd is voor vervolgonderzoeken. Maak de afspraak op tijd, zeker als je keuze wil hebben in de agenda. Na de termijnecho mag je de afspraak al maken, en maak hem anders vóór 16 weken van je zwangerschap.

Verplicht?

Net zoals alle andere onderzoeken in de zwangerschap is de 20 weken echo niet verplicht. De echo wordt vergoed vanuit de rijksbegroting. Het is goed om van te voren na te denken wat je doet met de uitkomst van de echo. Als er (ernstige) afwijkingen gezien worden kan je namelijk nog voor de keus komen te staan om de zwangerschap af te breken. Als je een zwangerschap nooit af zou laten breken kan je je afvragen of je de echo dan wel moet laten maken. Ook kan de echo altijd onrust geven of juist valse geruststelling. Niet alles kan goed gezien worden op een echo. Wel kan de echo je voorbereiden op eventuele afwijkingen en kan je daardoor bijvoorbeeld juist in het ziekenhuis gaan bevallen voor goede opvang van de baby na de geboorte. In Utrecht betekent dit wellicht bevallen in het WKZ omdat dit het universitaire ziekenhuis is.

Goed om te weten

Bij Focus in Utrecht krijg je altijd foto’s mee van de 20 weken echo, geprint op speciaal papier. Als je het leuk vindt om nog meer foto’s en ook filmpjes te hebben dan kan je een USB stick daar kopen om de beelden op te laten zetten. Je mag naast je partner nog één extra persoon meenemen. Het is niet mogelijk om je kinderen mee te nemen naar de echo, de echo duurt namelijk 45 minuten en de echoscopiste moet zich goed kunnen concentreren. Ook is het voor jezelf fijn om met aandacht naar de echoscopiste te kunnen luisteren, zeker als er onverhoopt toch afwijkingen te zien zijn.

Nog geen verloskundige uitgekozen? Schrijf je in via ons inschrijfformulier, deze kun je hier vinden.