Zwanger worden na miskraam

Zwanger worden is al spannend, maar zwanger worden na een miskraam is éxtra spannend. Hoe zal het deze keer gaan lopen? En waar moet ik op letten?

Zwanger worden na miskraam

Als je een miskraam hebt gehad mag je direct daarna weer zwanger worden. Er is geen medische reden om één of meerdere menstruaties af te wachten met zwanger worden na een miskraam. Je mag dus zelf kiezen wanneer je weer zwanger wil worden. Een miskraam kan soms wel maken dat je cyclus in het begin iets anders is dan normaal. Je eisprong is bijvoorbeeld later dan dat je van jezelf gewend bent en je menstruatie komt dan ook later. Als je dus direct weer zwanger wordt in de eerste cyclus na de miskraam, zonder eerst één menstruatie af te wachten, is het soms onduidelijk hoever je precies zwanger bent. Dit geeft medisch gezien gelukkig geen problemen, we kunnen een echo maken om te zien hoever je zwanger bent.

Verwerking miskraam

Ondanks dat er medisch gezien geen reden is om je menstruatie af te wachten, is het voor sommige mensen toch fijn om dit te doen. Een miskraam kan mentaal veel impact hebben. Soms hebben jij en je partner tijd nodig om dit te verwerken en heb je emotioneel gezien niet direct ruimte om weer zwanger te worden. Neem zoveel tijd als je nodig hebt. Je kunt ook hulp zoeken bij het verwerken van een miskraam.

Cyclus bijhouden

Het is handig om in je agenda (of in een speciale app hiervoor) je cyclus bij te houden. Dus bijvoorbeeld wanneer je een menstruatie had, wanneer een negatieve of positieve ovulatie test, wanneer een negatieve of positieve zwangerschapstest of wanneer je gemeenschap hebt gehad. Deze informatie is bruikbaar als je weer zwanger wordt en je bij ons aanmeldt. Zo kunnen we bepalen hoever je ongeveer zwanger bent en wanneer we het beste een echo kunnen inplannen.

Weer zwanger na een miskraam?

Als je of jullie besluiten om direct weer zwanger te willen worden na een miskraam, zijn er een paar dingen goed om te weten. Blijf foliumzuur slikken, de juiste hoeveelheid is 0,4-0,5 mg. Het is optimaal als je dit al een maand slikt voordat je zwanger wordt. Daarnaast heb je een indicatie voor een vroege echo als je zwanger wordt na een miskraam. Dit is een echo die we rond 7-8 weken zwangerschapsduur kunnen maken en in jouw geval dus vergoed wordt door de verzekeraar. Het kan fijn zijn om deze echo te hebben, zodat je al iets eerder weet of de zwangerschap tot dat punt goed gaat. Tegelijkertijd geeft het je helaas geen garantie voor een goede afloop. Als je twijfelt over deze echo kan je altijd even met ons overleggen hierover.

Kinderwensspreekuur

Heb je nog meer vragen? Of misschien vragen over jouw eigen situatie? Je kan altijd contact met ons opnemen hierover. Je kan bij onze assistente een afspraak inplannen op het kinderwens spreekuur of ook wel preconceptiespreekuur genoemd. Dit wordt vergoed door je verzekeraar en hierin hebben we alle tijd om in te gaan op jullie situatie en vragen te beantwoorden. Vul van te voren de vragenlijst in op www.zwangerwijzer.nl. Op deze website staat ook veel informatie over gezond zwanger worden.