Wanneer vruchtbaar

Wanneer ben je vruchtbaar en wat zijn de beste manieren om op een gezonde manier zwanger te worden? We delen graag belangrijke informatie over dit complexe onderwerp om je inzicht te geven in je vruchtbare periode, en om je te helpen op een gezonde manier zwanger te kunnen worden.

Vruchtbare periode

De vraag ‘wanneer ben je vruchtbaar’ draait bij vrouwen grotendeels om de menstruatiecyclus. Over het algemeen ben je vruchtbaar tijdens de eisprong. Tijdens dit proces geeft de eierstok een eicel vrij. Gemiddeld duurt de menstruatiecyclus van een vrouw ongeveer 28 dagen, maar dit kan per vrouw sterk verschillen. De eisprong vindt halverwege de menstruatiecyclus plaats, dat is ongeveer 14 dagen voor de verwachte menstruatie. Na de eisprong is de eicel zo’n 12 tot 24 uur beschikbaar voor een bevruchting. Dat klinkt kort maar maak je geen zorgen: de zaadcellen van de man kunnen onder gunstige omstandigheden tot 5 dagen in de baarmoeder overleven. Het is daarom niet alleen zinvol om gemeenschap te hebben tijdens de eisprong, maar ook enkele dagen ervoor.

Methodes

Er zijn veel methodes die kunnen helpen vast te stellen wanneer je vruchtbaar bent. De meest voorkomende methode is het bijhouden van je menstruatiecyclus om daarmee een vast patroon te kunnen herkennen en de datum van de eisprong te kunnen voorspellen. Voor vrouwen met een regelmatige cyclus is het moment van een eisprong goed te voorspellen. Daarentegen kan het voor vrouwen met een onregelmatige cyclus uitdagender zijn. Soms kan het zinvol zijn om een ovulatietest te gebruiken. Dit zijn meestal urinetesten die hormoonspiegels meten en kunnen aangeven wanneer je vruchtbaar bent.

Cervixslijm

Een andere manier om te achterhalen wanneer je vruchtbaar bent is het onderzoeken van je cervixslijm. Cervixslijm is het slijm dat in je vagina en baarmoeder wordt aangemaakt. Het cervixslijm werkt als beschermende laag tegen bacteriën en infecties. De dagen na je menstruatie is het cervixslijm taai en dik om bacteriën tegen te houden. De consistentie van je cervixslijm verandert gedurende de menstruatiecyclus. Wanneer er een eisprong aan zit te komen, zal het cervixslijm dunner, wateriger en elastischer worden. Hierdoor kunnen zaadcellen makkelijker getransporteerd worden door de baarmoeder om een eicel te bereiken. Het bijhouden van de veranderingen in je cervixslijm kan dus helpen om te bepalen wanneer je vruchtbaar bent.

Levensstijl

Om de kans op een gezonde zwangerschap te vergroten is het verstandig om een gezonde levensstijl aan te houden. Het is aan te raden om te stoppen met roken en alcohol drinken. Deze stoffen zijn niet alleen schadelijk tijdens de zwangerschap, maar kunnen ook invloed hebben op de vruchtbaarheid. Verder kan een gebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende rust positieve invloed hebben op je gezondheid en daarmee een bevruchting.

Medische aandoeningen

Er zijn enkele medische aandoeningen die invloed hebben op de vruchtbaarheid. Denk bijvoorbeeld aan endometriose, PCOS of problemen met de zaadkwaliteit van de man. Het kan in deze gevallen moeilijker zijn om zwanger te worden, of om te herkennen wanneer je vruchtbaar bent. Als je bekend bent met een medische aandoening, dan raden we je aan om je huisarts in te lichten over je zwangerschapswens. Samen kunnen jullie een plan maken om op een gezonde manier zwanger te worden.

Wanneer je vruchtbaar bent hangt dus af van verschillende factoren. Het is begrijpelijk dat de periode van het zwanger worden soms onzekerheden met zich meebrengt. Bij verloskundigenpraktijk Breedstraat staat de deur altijd open en beantwoorden we je vragen graag tijdens een preconceptie consult. Je kunt je via de website hiervoor aanmelden of een afspraak maken bij de praktijkassistente per telefoon. Wil jij je bij ons inschrijven? Maak dan gebruik van ons handige en eenvoudige inschrijfformulier, inschrijven kan hier: inschrijven.