Wanneer moet ik naar de verloskundige?

Wanneer moet ik naar de verloskundige?

Wanneer moet ik naar de verloskundige als ik net zwanger ben?

Als je zwanger bent: gefeliciteerd! Je kunt je direct bij ons inschrijven via de website. Onze assistente neemt dan zo snel mogelijk contact met je op om de eerste afspraken in te plannen. Er is geen vaste tijd wanneer je naar de verloskundige moet maar als je je aanmeldt dan plannen we een eerste afspraak tussen 7 en 8 weken en/of tussen 10 en 11 weken zwangerschap (beide afspraken inclusief echo) afhankelijk van wanneer je zelf voor het eerst wilt komen. Dus het is handig je een paar weken voor die tijd aan te melden. Kortom; je kunt je al aanmelden vanaf een positieve zwangerschapstest maar je mag ook nog even wachten. Doe vooral wat goed voelt voor jou.

Moet ik in de eerste week al naar de verloskundige?

Het is niet nodig om je te melden bij de huisarts als je zwanger bent. Je kunt je direct bij ons inschrijven een paar weken voordat je voor het eerst naar de verloskundige moet, zie ook de balk bovenin deze pagina. Vooral als je nog maar net zwanger bent hoeft er nog niet zo veel te gebeuren. We kunnen ons voorstellen dat je wel veel vragen hebt en dat het misschien spannend is. In onze webapp (via onze website op je telefoon te zetten) kun je al veel informatie vinden over de eerste periode van de zwangerschap. Ook is de verloskundige elke werkdag bereikbaar tussen 13:30 en 14:00 op het vaste nummer voor vragen die je misschien al hebt. Bij spoed, zorgen en/of bloedverlies kun je ons 06 nummer bellen. Dit is altijd bereikbaar. Na de eerste paar weken heb je dan je eerste afspraak bij de verloskundige. Ook hier kun je natuurlijk al je vragen stellen.

Waar moet ik op letten?

Waar moet je allemaal op letten voordat je naar de verloskundige moet? Allereerst is het belangrijk je te beseffen dat een zwangerschap zelfstandig groeit, zonder dat jij er iets voor doet. Je kunt in die zin dus niks verkeerd doen. Uiteraard is het wel belangrijk om je leefstijl eventueel wat aan te passen. Roken en alcohol drinken is schadelijk voor de ongeboren baby. Echter drinken veel mensen nog wel wat alcohol in de eerste twee weken van de zwangerschap (voordat ze weten dat ze zwanger zijn). Hier hoef je je geen zorgen om te maken. Ook is het belangrijk je voeding aan te passen. Sommige producten kun je beter vermijden. In de app van het Voedingscentrum (Zwangerhap) vind je alle laatste informatie over voedingsmiddelen. Zet deze app zeker op je telefoon om te controleren of je iets mag eten/drinken bij twijfel. De belangrijkste groepen die je moet vermijden zijn rauw vlees, kazen van rauwe melk en een aantal (rauwe) vissoorten. Ook hier geldt: niemand doet het perfect. Raak niet in paniek als je een keer (per ongeluk) iets eet of drinkt dat eigenlijk niet zou mogen.

Vitamines

Al voordat je voor het eerst naar de verloskundige moet kun je kijken naar welke vitamines je zou kunnen slikken. Voor iedereen is vitamine D belangrijk (10 µg per dag). Foliumzuur (0.4-0.5 mg) is ook voor iedereen belangrijk vanaf 4 weken voor de bevruchting tot en met de 10e week van de zwangerschap. Verder is het belangrijk om voldoende (vette) vis te eten om omega 3 binnen te krijgen. Het advies is om 1x per week vette vis en 1x per week magere vis te eten. Als dit niet lukt slik dan gedurende de zwangerschap omega 3 vetzuren met 250-450 DHA. Tot slot in het belangrijk om voldoende calcium binnen te krijgen. Op de website van het voedingscentrum kun je een eetdagboek bijhouden om te zien of je voldoende calcium binnen krijgt. Ook kun je het zelf berekenen aan de hand van de producten die je eet per dag. Je eet voldoende producten met calcium als je 3-4 porties zuivel per dag neemt.