Wanneer verloskundige bellen als je zwanger bent

Positieve test? Van harte gefeliciteerd! Er komt veel op je af als je net weet dat je zwanger bent. Wanneer moet je de verloskundige bellen als je zwanger bent? Wanneer is mijn eerste afspraak? Hoe kies ik een verloskundige? Wat moet ik regelen? Wat moet ik kopen? We nemen je graag mee in alle stappen!

Wanneer moet ik de verloskundige bellen?

Wanneer je de verloskundige kunt bellen als je zwanger, is eigenlijk een makkelijk te beantwoorden vraag. Je mag je namelijk direct aanmelden bij de verloskundige zodra je weet dat je zwanger bent, dus na een positieve zwangerschapstest. Je kunt je aanmelden door op de website het inschrijfformulier in te vullen. Zo heeft de assistente direct al je gegevens en belt ze je binnen 2-3 werkdagen om een afspraak in te plannen. Je mag bij vragen ook altijd bellen naar de assistente of verloskundige. Schrijf je het liefst in voor 6-8 weken zwangerschap, dan hebben we genoeg tijd om de afspraken in te plannen.

Hoe kies ik een verloskundige?

Je mag in Nederland zelf je verloskundige kiezen. Je hebt geen verwijzing nodig van de huisarts maar kan je direct bij een praktijk aanmelden. Veel vrouwen kiezen een verloskundige die in de buurt zit, soms is er keuze uit meerdere verloskundigenpraktijken in jouw regio. Bekijk de website van de verloskundige waar jij je aan wil melden, kijk of de aandachtspunten van de praktijk bij die van jou passen. Vraag in je omgeving naar ervaringen of lees onze online recensies. Wie je kiest is aan jou, volg je gevoel hierin! Je kunt natuurlijk ook altijd met de verloskundige bellen voor meer informatie over onze praktijk.

Welke afspraken plannen we in?

Na aanmelding belt de assistente je om de afspraken in te plannen, ze maakt standaard 2 afspraken met je. Er is een afspraak voor een termijnecho, hierbij wordt het kindje opgemeten en de uitgerekende datum vast gesteld. Daarnaast is er een afspraak voor een intake, tijdens deze afspraak bespreken we jouw medische voorgeschiedenis en bespreken we veel informatie. Wat onder andere aan bod komt is prenatale screening (NIPT, 13 weken echo), bloed prikken, kraamzorg en werkwijze van de praktijk. Soms kunnen de intake en termijnecho in één afspraak plaats vinden.

Naast bovenstaande afspraken kan je kiezen voor een vroege echo, dit is een echo bij ongeveer 8 weken om te kijken of het hartje klopt. Als je een medische indicatie hebt hiervoor (bv. een eerdere miskraam) wordt deze echo vergoed, heb je geen medische indicatie dan moet je de echo zelf betalen. Kosten hiervoor liggen rond de 40 euro per echo.

Wat moet ik regelen?


Gelukkig heb je 9 maanden de tijd om alles te regelen voor de komst van jullie kindje. Het belangrijkste is nu om een afspraak te maken bij een verloskundige. Tijdens die afspraak zal ze met je doornemen wat je in de weken erna moet gaan regelen. Je kunt ook al zelf lezen wat je allemaal moet regelen in de zwangerschap in onze checklist in de webapp, die kan je vinden door zelf een account aan te maken en in te loggen. Hier staat ook opgesomd wat je allemaal in huis kunt halen voor jullie kindje. Heb je andere vragen? Dan kan je altijd direct met de verloskundige bellen op het telefonisch spreekuur. Dat is elke werkdag van 13.30 – 14.00u op 030 231 1376, dus ook bij vragen die geen spoed hebben!

Liever direct inschrijven? Vul dan hier al jouw gegevens in; direct inschrijven.