Vroedvrouwen

Vroedvrouwen? Horen we je zeggen. Als je zwanger bent zul je te maken krijgen met een vroedvrouw, ofwel, een verloskundige. Tijdens deze bijzonder en intense ervaring is zij degene bij wie je terecht kan met al je vragen en zorgen. We willen je graag meer vertellen over het werk van de vroedvrouw tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

Wat doen vroedvrouwen?

De vroedvrouw is een zorgverlener, en expert in het begeleiden van ongecompliceerde zwangerschappen en bevallingen. Als er tijdens de zwangerschap of bevalling complicaties optreden, zorgt de vroedvrouw ervoor dat je naar de gynaecoloog kan voor verder onderzoek of hulp.

Vroedvrouwen in Nederland werken bij een verloskundigenpraktijk. Vaak is dit een team van meerdere vroedvrouwen die samen een aantal zwangere vrouwen begeleiden.

Het werk van de vroedvrouw is een intiem vak. Jullie zien elkaar regelmatig tijdens leuke momenten en misschien ook tijdens ingewikkelde momenten. Naast klinische ervaring, is ze ook ervaren in het ondersteunen bij emotionele uitdagingen die de zwangerschap en het ouderschap soms met zich mee kunnen brengen. Het is daarom belangrijk om een vroedvrouw te kiezen waar je je goed bij voelt.

De zwangerschap

Tijdens je eerste afspraak wordt er door de vroedvrouw een echo gemaakt en gaan jullie samen belangrijke informatie door om je de beste zorg te bieden. Ze maakt voor jou een zorgplan dat aansluit bij jouw behoeften en wensen. In de beginfase van je zwangerschap, wanneer je wellicht nog twijfels of zorgen hebt, is je vroedvrouw daar om je gerust te stellen en je te voorzien van deskundig advies. Ze zal je informeren over prenatale testen en echo’s, en eventueel doorverwijzen als dat nodig is.

Naarmate je zwangerschap vordert, zul je regelmatig langskomen bij de vroedvrouw. Ze doet een aantal controles om in de gaten te houden of het goed gaat met jou en je baby. Ook zal de vroedvrouw je helpen bij de voorbereiding op de bevalling. Ze zal met je praten over verschillende opties die je hebt ten aanzien van de bevalling, en ze zal je helpen te begrijpen wat je kunt verwachten tijdens de bevalling.

De bevalling met een vroedvrouw

Als je bevalling begint staat de vroedvrouw dag en nacht voor je klaar om je te helpen. Ze coacht je door de bevalling heen en houdt scherp in de gaten of alles goed gaat. Ze begeleidt de bevalling zowel thuis als in het ziekenhuis. Als er complicaties optreden zorg ze ervoor dat je door een gynaecoloog geholpen wordt.

Kraambed

Na de geboorte van je baby zal een van de vroedvrouwen in de eerste week van je kraamtijd een aantal keer bij jou thuis langskomen. Ze zal je helpen met borstvoeding, je adviseren over de zorg voor je pasgeboren baby en je begeleiden bij het herstelproces. Haar deskundige zorg is gericht op het welzijn van zowel jou als je baby, en ze zal ervoor zorgen dat jullie een gezonde start kunnen maken als gezin.

Bij Verloskundigenpraktijk Breedstraat begrijpen we de cruciale rol die vroedvrouwen spelen in het leven van aanstaande moeders. Onze toegewijde vroedvrouwen zijn er om je te begeleiden en te ondersteunen op elk moment van je zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Als je benieuwd bent naar onze praktijk en onze vroedvrouwen, wees welkom voor een kennismakingsgesprek. Je kan je registreren via de website, en we hopen jullie snel te zien!

Wil jij je graag inschrijven bij onze verloskundepraktijk? Maak dan gebruik van ons handige en eenvoudige inschrijfformulier, inschrijven kan hier: Inschrijfformulier.