Kraamzorg Utrecht

Je wilt graag meer weten over de kraamzorg in Utrecht. Al lang voor dat je kindje geboren is, is het belang je te (laten) informeren over kraamzorg. Welke mogelijkheden zijn er en wat zijn de kosten? Want ook al lijkt het nog ver weg, je kan je al snel aanmelden bij diverse bureaus die kraamzorg verlenen in Utrecht. Wij adviseren om je uiterlijk vóór 16e week van je zwangerschap al aan te melden. Het liefst regel je de aanmelding zo snel mogelijk na de intake.

LET OP: wij zijn geen kraamzorgbureau, maar infomeren je over de mogelijkheden van kraamzorg. Kijk in onze webapp met welke kraamzorgbureaus wij vaak samenwerken.

Wat doet een kraamverzorgster?

De kraamverzorgster is er in beginsel voor moeder en kind. Zij voert dagelijks controles uit. Bij de moeder bestaan die uit het in de gaten houden je herstel. Bij je kindje kijkt ze of deze het goed doet, onder andere door te kijken naar de groei, temperatuur en of je baby genoeg drinkt (de kraamzorg begeleidt en helpt je bij het voeden van je baby) en of je baby genoeg plast. Zo nodig overlegt de kraamzorg met de verloskundige.

Tot slot voert de kraamzorg de basistaken van het huishouden uit, zoals het verschonen van het bed van jou en je baby, het schoonmaken van het sanitair. En natuurlijk zorgt ze voor de andere leden van je gezin.

Naast een kraamverzorgster bestaat er ook een Doula, lees hier wat een Doula precies is.

Wanneer komt de kraamzorg?

Dat is van een aantal factoren afhankelijk. Beval je thuis of in het geboortehuis, dan is de kraamverzorgster er tijdens de bevalling om de verloskundige te helpen. Ze blijft tot een paar uur na de bevalling. In de dagen erna komt de kraamzorg bij je thuis om jou en de baby thuis te verzorgen. Beval je in het ziekenhuis? Dan bel je na de bevalling jouw kraamzorg in Utrecht. Afhankelijk van het moment dat jullie thuiskomen, komt de kraamzorg vaak dezelfde dag nog. In de avond en nacht kan dit anders zijn, hierover hieronder meer.

Waar moet je op letten bij het kiezen van kraamzorg in Utrecht?

Hoewel er veel overeenkomsten zijn tussen de bureaus die de kraamzorg in Utrecht verlenen, zijn er ook wel degelijk verschillen. Kijk daarom goed naar wat een kraamzorgbureau je kan bieden en of dat past bij jullie situatie. Je kan daarbij denken aan:

– de garantie dat jullie de hele kraamperiode dezelfde kraamverzorgster krijgen en

– het bieden van opstartzorg (kraamzorg ook in de avond en nacht bij de eerste uren thuis).

Welke bureaus bieden kraamzorg in Utrecht?

In de regio Utrecht zijn verschillende bureaus die kraamzorg aanbieden. Op onze website en in onze webapp vind je een overzicht van kraamzorg in Utrecht waar wij goede ervaringen mee hebben. Ook kan je tijdens je afspraak met de verloskundige hier verder naar vragen, maar uiteindelijk is de keuze aan jullie zelf. Het is interessant om eens op de sites van de diverse bureaus te kijken. Op die manier kom je er achter welke kraamzorg in Utrecht het beste bij jullie past. Heb je een keuze gemaakt? Schrijf je dan zo snel mogelijk in. Goed om te weten: je kan je maar bij één kraamzorgbureau inschrijven.

Kosten van de kraamzorg

De kosten van kraamzorg worden voor een deel vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Er is echter wel een vaste bijdrage per uur die je zelf moet betalen. We raden je aan om bij je zorgverzekeraar na te gaan welke kosten van kraamzorg voor vergoeding in aanmerking komen. En ben je in de gelegenheid? Kijk dan aan het einde van het jaar of je je verzekering aan kan passen voor de kraamzorg in het komende jaar, dat kan je veel geld schelen.

Standaard krijg je 49 uur kraamzorg bij borstvoeding en 45 uur kraamzorg bij kunstvoeding. Dat kan meer worden wanneer daar (medische) redenen voor zijn. Tijdens de intake van de kraamzorg kan dat al bepaald worden, maar ook de verloskundige kan tijdens het kraambed besluiten dat je meer kraamzorg nodig hebt. Maximaal kan je 80 uur kraamzorg krijgen. Er is ook een minimum aantal uren dat je moet afnemen, namelijk 24 uur, dat is ongeveer 3 uur per dag.

Handig om te weten: voor kraamzorg in Utrecht is het mogelijk parkeerkorting aan te vragen bij de gemeente. Check onze webapp voor meer informatie.

Heb jij nog geen verloskundige praktijk uitgekozen? Plan dan gelijk een afspraak met ons in: Klik hier om je in te schrijven.