Kosten verloskundige

De kosten voor verloskundige zorg worden in Nederland voor een heel groot deel uit de basiszorgverzekering vergoedt. Dat geldt voor de zorg die je voor, tijdens en na je bevalling nodig hebt. Toch zijn er ook kosten die je zelf moet dragen. Hieronder zetten we deze kosten voor je uiteen.

Tip: mocht je de mogelijkheid hebben, kijk dan aan het einde van het jaar even goed naar je zorgverzekering. Hoewel de basisvergoeding van kosten voor de verloskundige bij alle verzekeraars hetzelfde is, kunnen de vergoedingen uit aanvullende verzekeringen nog wel eens verschillen. Het loont om dit goed in kaart te brengen en zo je eigen kosten te verlagen.

Eigen risico kosten verloskundige

Het Nederlands zorgsysteem kent een eigen risico. De controles bij (en daarmee de kosten van) de verloskundige vallen niet onder dit eigen risico. Wel onder het eigen risico vallen bijvoorbeeld kosten voor geneesmiddelen, bloedonderzoek, vervoer naar het ziekenhuis voor de bevalling, zogenoemde indirect kosten. Kijk op onze site voor meer informatie over dit onderwerp.

Prenatale onderzoeken

Je hebt tijdens je zwangerschap op meerdere momenten de mogelijkheid deel te nemen prenatale onderzoeken. Denk hierbij aan de 13 en 20 weken echo en de NIPT. De kosten voor de counselingsgesprek (het voorlichtingsgesprek met de verloskundige) en de daadwerkelijke screening vallen op 1 uitzondering na onder de basiszorgverzekering. Uitzondering hierin is de NIPT, de kosten van deze screening moet je zelf voldoen en bedragen € 175,-.

Echo’s kosten

Tijdens je zwangerschap wordt een aantal echo’s gemaakt. De echo’s die bij de verloskundige worden gemaakt kosten jou meestal niets. Als er geen medische indicatie voor is, zijn er wel kosten verbonden aan het maken van een vroege echo. Kijk op onze site voor de meest up to date kosten van deze verloskundige zorg.

Zwangerschaps- en bevalcursussen

Wij raden het zeker aan, maar of je (eventueel samen met je partner) een zwangerschaps- of bevalcursus wil doen is natuurlijk aan jullie. Het is raadzaam om, wanneer je een cursus hebt gevonden die goed bij je past, je zorgverzekering te checken of deze kosten, wat eigenlijk geen verloskundige kosten zijn, deels of geheel voor vergoeding in aanmerking komen. Kijk ook zeker even op onze site naar onze eigen bevalcursus.

Bevalling kosten verloskundige

Wanneer je thuis bevalt zijn er geen kosten voor de verloskundige zorg. Dat geldt ook wanneer je vanwege een medische indicatie in het ziekenhuis moet bevallen. Wanneer je het fijn vindt om zonder dat er een medische noodzaak is toch onder belgeleiding van de verloskundige in het geboortehuis of het ziekenhuis te bevallen, dan wordt een deel van deze kosten vergoed vanuit de basisverzekering. Voor het resterend gedeelte kun je je aanvullend laten verzekeren of deze kosten zelf voldoen. Bekijk hier de vergoeding die je kan krijgen voor een ziekenhuisbevalling.

Kraamtijd

De kosten van de verloskundige zorg in de kraamweek worden vergoed vanuit de basisverzekering. Anders ligt dat voor de kosten voor de kraamzorg. Hierover zijn andere afspraken gemaakt en geldt in beginsel dat per uur kraamzorg een eigen bijdrage geldt. Het hangt van eventuele aanvullende verzekeringen af of deze kosten ook (deels) vergoed worden.

Lactatiekundige

Geen verloskundige kosten, maar wel goed om hier te benoemen, de mogelijkheid van het inschakelen van een lactatiekundige. Je kan hierbij denken aan een cursus over (borst)voeding tijdens je zwangerschap en begeleiding na de geboorte van je kindje. De kosten en de diensten van een lactatiekundige verschillen, kijk hier goed naar. Voor deze kosten geldt ook: kijk goed naar je zorgverzekering of deze kosten eventueel vergoed kunnen worden.

Heb jij al een verloskundige praktijk uitgekozen? Nee? Schrijf je dan zeker bij ons in, wij helpen je graag verder, hier vind je ons inschrijfformulier.