Kenmerken zwangerschap

Ben je benieuwd naar kenmerken van een zwangerschap? Dan sta je misschien wel aan het begin van een bijzondere nieuwe fase in je leven. Gedurende de komende negen maanden, zul je merken dat je lichaam allerlei veranderingen ondergaat. We vertellen je graag meer over kenmerken van een zwangerschap om beter te begrijpen wat er met je lijf gebeurd.

Vermoeidheid een van de kenmerken zwangerschap

Een van de meest voorkomende kernmerken van de zwangerschap is vermoeid zijn. Het is normaal om je moe te voelen, vooral in het eerste trimester. Je lijf is hard aan het werk om nieuw leven te ontwikkelen en dat vergt veel energie. Zorg ervoor dat je voldoende rust krijgt en doe dutjes als dat nodig is. Je zult merken dat de vermoeidheid meestal afneemt naarmate de zwangerschap vordert.

Misselijkheid en braken

Voor veel vrouwen gaat zwangerschap gepaard met ochtendmisselijkheid. Dit is een normaal kenmerk passend bij een gezonde zwangerschap. Dit kan op elk moment van de dag optreden, ook ’s avonds laat. Meestal verdwijnt de misselijkheid na het eerste trimester. Probeer frequent kleine maaltijden te eten en vermijd sterk geurend voedsel om de symptomen te verlichten. Als je wat met medicijnen wil proberen tegen de misselijkheid, informeer dan bij je verloskundige over de opties die er zijn. Daarnaast is het belangrijk om je verloskundige te bellen als je veel moet overgeven en/of geen voedsel of water binnen kan houden. Zij zullen samen met jou zoeken naar een oplossing die bij je past.

Veranderingen in de borsten

Je borsten kunnen gevoeliger en groter worden. Je kunt merken dat je tepels donkerder worden en dat er aderen zichtbaar zijn. Dit zijn allemaal normale kenmerken van zwangerschap die optreden vanwege hormonale veranderingen in je lichaam ter voorbereiding op borstvoeding.

Vaak plassen

Een ander veel voorkomend kenmerk van de zwangerschap is dat je waarschijnlijk vaker moeten plassen dan normaal. Dit komt doordat je baarmoeder groeit en druk uitoefent op je blaas. Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven, maar verwacht frequente bezoekjes aan het toilet. Soms kan vaak moeten plassen ook duiden op een blaasontsteking. Twijfel je daarover? Laat je urine laagdrempelig controleren bij de huisarts om een infectie uit te sluiten.

Brandend maagzuur

Terwijl je zwangerschap vordert gaat je baarmoeder groeien en duwt de baarmoeder je maag wat omhoog. Hierdoor kan je last krijgen van brandend maagzuur. Soms helpt het om je hoofdeinde wat hoger te zetten, of je eetpatroon aan te passen. Dit is een normaal kenmerk passend bij de zwangerschap.

Stoelgang

Door hormonale veranderingen werken je darmen wat trager waardoor het soms moeilijker wordt om een normale stoelgang te behouden. Hierdoor kan je last krijgen van obstipatie of buikpijn. Het helpt om producten met vezels te eten en veel water te drinken. Ook is het verstandig om genoeg te bewegen door regelmatig te wandelen of te sporten.

 Aambeien

Obstipatie kan op zijn beurt weer leiden tot aambeien. Door een verhoogde druk op bloedvaten in de anus kunnen deze bloedvaatjes naar buiten ploppen en kunnen uitwendig zichtbaar zijn. Aambeien zijn een normaal kenmerk in de zwangerschap en kunnen ook zonder obstipatie ontstaan. Meestal gaan aambeien vanzelf weer over maar dit kan soms wel even duren. Om aambeien te voorkomen is het belangrijk om je stoelgang soepel te houden en niet te persen bij het toiletbezoek.

Spataderen

Spataderen kunnen ontstaan doordat hormoonveranderingen je bloedvaten wat doen laten ontspannen. Meestal zijn spataders zichtbaar op je onderbenen vanwege een verhoogde druk van de baarmoeder op je onderlichaam. Spataders gaan meestal over na de bevalling. Soms kunnen spataders pijnlijk zijn. Informeer in dit geval bij de verloskundige wat je het beste kan doen met dit kenmerk van de zwangerschap.

Afscheiding

Het is normaal dat je veranderingen in je afscheiding opmerkt wanneer je zwanger bent. Meestal komt er meer vocht of slijm uit je vagina dan gebruikelijk. Dit kan een normaal kenmerk van de zwangerschap zijn, echter is het belangrijk om veranderingen goed in de gaten te houden. Als je heel veel vochtverlies opmerkt, of als het vochtverlies een andere kleur heeft (rood, bruin of groen), dan is het belangrijk om je verloskundige te bellen.

Pijn in rug of bekken

Door hormonale veranderingen, verandert ook de consistentie van je botten. Hierdoor kan je soms gekke steken voelen in je schaambot. Ook ga je door fysieke veranderingen soms anders staan of anders lopen waardoor je last kan krijgen van je rug of bekken. Dit is een normaal kenmerk van de zwangerschap, maar kan oncomfortabel zijn. Een fysiotherapeut kan je oefeningen geven om de klachten te verminderen.

Veranderingen in de huid

Sommige vrouwen ervaren huidveranderingen, zoals een zwangerschapsmasker en donkere vlekken op de huid, ook wel bekend als melasma. Het is belangrijk om je huid goed te beschermen tegen de zon om deze veranderingen te minimaliseren.

Stemmingsschommelingen

Hormonale veranderingen kunnen leiden tot stemmingswisselingen. Het is normaal om je blij, angstig, verdrietig of prikkelbaar te voelen. Praat met je partner en zorgverlener als je je overweldigt voelt. Ondersteuning en begrip is essentieel tijdens deze periode.

Gewichtstoename

Gewichtstoename is onvermijdelijk tijdens de zwangerschap, en dat een normaal kenmerk. Het gemiddelde gewichtstoename varieert, maar de meeste vrouwen komen tussen de 11 en 16 kilogram aan tijdens hun zwangerschap. Dit gewicht omvat niet alleen je baby, maar ook de placenta, vruchtwater, extra vet en bloedvolume, wat je baby nodig heeft om te kunnen ontwikkelen.

Vocht vasthouden

Tijdens je zwangerschap kan je vocht gaan vasthouden, waardoor je dikkere enkels of handen krijgt. Met name bij warm weer kan je hier last van krijgen. Probeer regelmatig te bewegen en het kan helpen om je benen hoger te leggen als je in bed ligt of op de bank zit, bijvoorbeeld met behulp van een krukje of een kussen.

Jeuk

Door het uitrekken van je huid door je groeiende buik kan je jeuk krijgen. Soms help het om je huid in te vetten met crème of zalf. In de meeste gevallen is dit een normaal kenmerk maar in enkele gevallen kan jeuk worden veroorzaakt door galstuwing. Dit merk je vaak doordat je jeuk in je handpalmen of voetzolen hebt, of als de jeuk heftig is. In dit geval is het belangrijk om je verloskundige te bellen.

Buikgroei

Je buik zal groeien naarmate je zwangerschap vordert, dit is vaak een typisch kenmerk van een zwangerschap. Als je voor het eerst zwanger bent zal je daar pas later wat van merken dan vrouwen die eerder zwanger zijn geweest. Sowieso is het per persoon heel verschillend wanneer de buik begint te groeien. Bij sommige vrouwen is er al verschil te merken in het eerste trimester terwijl andere vrouwen dit pas bij 20 weken merken.

Bewegingen van de baby

Tussen 16 en 20 weken kan je bewegingen van je baby beginnen te voelen. Dit zijn vaak zachte schopjes, draaiingen en bewegingen. In het begin voel je de bewegingen afwisselend gedurende de dag. Vanaf 28 weken is het belangrijk dat je je kindje elke dag voelt bewegen. Voel je je kindje minder goed bewegen dan normaal, of twijfel je hieraan? Bel dan direct je verloskundige.

Onthoud dat elke zwangerschap uniek is, en wat je ervaart kan variëren van andere vrouwen. Blijf open communiceren met je verloskundige over zorgen of vragen en kenmerken die je hebt tijdens je zwangerschap. We zijn er om je te begeleiden en te ondersteunen tijdens deze bijzondere reis naar het ouderschap.

Wil jij je graag inschrijven bij onze verloskundepraktijk? Maak dan gebruik van ons handige en eenvoudige inschrijfformulier, inschrijven kan hier: Inschrijfformulier.