Zwanger zonder symptomen

Je hebt ontdekt dat je zwanger bent, maar je merkt misschien iets opvallends: je ervaart weinig tot geen symptomen. Zwanger zijn zonder symptomen kan verwarrend zijn, vooral als je verhalen hebt gehoord over ochtendmisselijkheid of vermoeidheid. Maar wees gerust, zwanger zijn zonder symptomen is gewoon mogelijk en relatief normaal.

Hormonen

Zwangerschapssymptomen worden vaak toegeschreven aan hormonale veranderingen in het lichaam. Het hormoon hCG (humaan choriongonadotrofine), dat wordt geproduceerd tijdens de zwangerschap, speelt een cruciale rol bij het veroorzaken van veel van deze symptomen. De mate waarin je lichaam hCG produceert en hoe gevoelig je bent voor deze hormonen kan van vrouw tot vrouw verschillen. Daarom kunnen vrouwen ook zwanger zijn zonder symptomen.

Zwanger zonder symptomen

Elke zwangerschap ontwikkelt op een andere manier. Dit betekent niet dat de ene zwangerschap gezonder is dan de andere: het is gewoon een weerspiegeling van de variabiliteit in het lichaam en de hormonale reacties. Sommige vrouwen ervaren vanaf het begin intense zwangerschapssymptomen, terwijl anderen een zwangerschap doormaken met minimaal ongemak.

Verdwijnen van symptomen

Zwangerschapssymptomen kunnen tijdens de zwangerschap ook ineens verdwijnen. Aan het begin van je zwangerschap zal de concentratie hCG stijgen tot een piek bij 8 weken waarna het weer afneemt. Daarmee kunnen zwangerschapssymptomen verminderen of zelf helemaal verdwijnen. Ook went je lichaam aan de zwangerschapshormonen zwanger zijn zonder symptomen.

Misschien ervaar je wel zwangerschapssymptomen pas later in de zwangerschap, terwijl dit eerder niet zo was. Niet alleen hCG kan voor zwangerschapssymptomen zorgen. Progesteron en oestrogeen spelen namelijk ook een rol bij het ervaren van zwangerschapssymptomen. Deze hormonen zullen juist stijgen naarmate je zwangerschap vordert. Hierdoor kan je ook in het derde trimester misselijk zijn of vermoeid raken.

Eerder zwanger geweest

Als je eerder zwanger bent geweest, is het mogelijk dat je bij een nieuwe zwangerschap de zwangerschapssymptomen anders ervaart dan de eerste keer. Dit komt doordat je lichaam al enige ervaring heeft met zwanger zijn waardoor je lichaam makkelijker reageert op hormonale veranderingen. Het kindje dat in je buik groeit is qua genetische aanleg ook anders dan je eerste kindje, waardoor je lichaam anders kan reageren op deze nieuwe zwangerschap en je zwanger kan zijn zonder symptomen.

Zorgen?

Het is begrijpelijk dat je je wel eens afvraagt of de mate van zwangerschapssymptomen kunnen duiden op een miskraam. De eerste weken van je zwangerschap is een kwetsbare periode, maar de mate van zwangerschapssymptomen worden niet geassocieerd met een miskraam. Bovendien is het vaak zo dat zwangerschapssymptomen nog enige tijd aanhouden wanneer er wel een miskraam in gang wordt gezet.

Symptomen die kunnen duiden op een miskraam zijn vaginaal bloedverlies en hevige buikpijn. In dat geval is het belangrijk om contact op te nemen met je verloskundige. Het betekent dus niet dat als je zwanger bent zonder symptomen, het per definitie niet goed zit met de zwangerschap.

Controles

Als je zwanger bent zonder merkbare symptomen, is het nog steeds van groot belang om regelmatig prenatale controles bij te wonen. Deze controles helpen je verloskundige of arts om de gezondheid van jou en je baby te volgen. Zelfs als je je goed voelt, kunnen deze bezoeken belangrijke informatie opleveren over de ontwikkeling van je baby.

Als je je zorgen maakt of vragen hebt over je zwangerschap, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Bij verloskundigenpraktijk Breedstraat beantwoorden we graag je vragen, ongeacht welke symptomen je ervaart. We willen je graag ondersteunen om deze bijzondere periode zorgeloos te beleven.

Wil jij je graag inschrijven bij onze verloskundepraktijk? Maak dan gebruik van ons handige en eenvoudige inschrijfformulier, inschrijven kan hier: Inschrijfformulier.